Gimbal 360 fokos kamerákhoz (is): Feiyu Tech G360

0

A Feiyu Tech gimbalok közül most egy manapság feltörekvő kategóriához való motoros gimbalt mutatunk be.

A 360 fokos, a tér szinte minden irányában tökéletesen látó kamerák nem túl régiek, még nincs 5 éve, hogy az első fecskék megjelentek.

Azóta több gyártó is belekezdett hasonló képességű készülékek fejlesztésébe és gyártásába, így ma már a Ricoh mellett a Samsung, a Nikon, a Kodak és még sok-sok kisebb gyártó is kínál ilyen kamerákat.

Bár az ilyen kameráknál a nagy látószög miatt kevésbé problémás a remegés, mégis előfordulnak olyan esetek, amikor jól jön, hogy a kamera folyamatosan előre néz és még remegésmentes képet is ad.

A Feiyu Tech az ilyen szférikus kamerákhoz a G360-at kínálja, amely viszont nem csupán a 360 fokos kamerákkal, de bármilyen kis méretű akciókamerával, vagy kompakt fényképezőgéppel is használható.
A dobozban a gimbal, az akkumulátor, a markolat végét záró és az akkut rejtő kupak, valamint négyféle súly található.

A kamerát szabványos 1/4″-os állványcsavarral rögzíthetjük a gyorscseretalpra, amelyet utána könnyedén a helyére illeszthetünk. A kiegyensúlyozáshoz kis méretű súlyokat mellékelnek, amelyet a talp alatt kialakított menetes szárba csavarhatunk. A készletben 20, 30, 40 és 100 grammos súlyt adnak, amelyeket kombinálva is feltekerhetünk.
Az egyensúly akkor jó, ha a gimbal kikapcsolt állapotában a kamera vízszintes irányt vesz fel.

A vékonyka, rúdszerű markolat tartalmazza a cserélhető akkumulátort és itt találjuk a működtetéshez szükséges kezelőszerveket is.

Az akkut a gimbalban tölthetjük, de van lehetőség külső töltő vásárlására is, illetve pótakkut is beszerezhetünk. Ha szükséges, akár használat közben is tölthetjük az akkut micro USB kábel segítségével pl. PowerBankról.

A használathoz ezúttal sem szükséges okostelefon, mint a G5 modell esetében sem, hiszen magán a gimbalon minden megtalálható az alap működtetéshez, így a bekapcsoló és módválasztó nyomógomb, az alap irányt beállító joystick és a lassú körbeforgatáshoz való szelfi gomb is.

A joystick bár négy irányú, de a fel-le döntés itt hatástalan, a kamera mindig vízszintesen előre néz, tehát gyakorlatilag csak a függőleges tengely mentén tudjuk módosítani az irányát.

A gimbal beállításához iOS-es és androidos alkalmazás itt is rendelkezésre áll, igaz, jóval kevesebb opcióval, mint más modelleknél.

Normál üzemmódban, alapesetben a gimbal az elfordításakor a kamerával finoman követi a jobbra/balra forgást. A fel/le döntés mindig rögzített.

A módválasztó gombbal bekapcsolhatjuk az irányra tartást, ekkor az előre tekintés iránya is megmarad akkor is, ha a gimballal elfordulunk.
Az ez alatt lévő szelfi gomb nyomva tartása a kamera lassú körbeforgását eredményezi. A gombot elengedve a forgás abbamarad. Különösebb jelentőségét nem látom ennek a funkciónak, hiszen a joystickkel ugyanígy elvégezhető a körbe forgatás.

A próbáink során a stabilizálással nem volt gond, a függőlegest akkor is jól tartja a gimbal, ha a kiegyensúlyozást túlzásba visszük.

A Feiyu Tech G360 gimbalt az AdvesPhoto-tól kaptuk tesztünkhöz. A termék ára bruttó 119.990 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!