Feiyu Tech G5 (2017) gimbal akciókamerákhoz

0

Feiyu Tech motoros gimbalokat bemutató sorozatunk ezen részében az akciókamerákhoz fejlesztett és 2017-ben új motorokkal felfrissített időjárásálló szigetelésekkel is ellátott G5-tel ismerkedhettek meg.

A stabil, remegésmentes, finom mozgású felvételek készítését lehetővé tevő motoros gimbalok közül az okostelefonhoz és az akciókamerákhoz készült modellek között minimális eltérés van, hiszen gyakorlatilag csak a befogatás változik.

Emiatt aztán külsőben szinte teljes egészében meg is egyezik a G5-ös az SPG modellel, azzal a különbséggel, hogy a rugós befogó pofák helyett itt csavarral meghúzható pánt szolgál a kamera befogására.

A csőszerű felépítés itt is megvan, az akkumulátort ennél a modellnél is a markolat hosszúkás csövébe kell betekernünk. Mivel a felhasználó is képes cserélni az akksit, így pótakkumulátorral az üzemidő könnyedén kitolható (egyébként 8 órát bír egy töltéssel, ami azért egy napra elég kell legyen), de arra is van lehetőség, hogy a micro USB csatlakozón keresztül használat közben is töltsük a gimbalt pl. PowerBankról.

Még egy kis különbség: a kiegyensúlyozást itt nem a rögzítő keret ki-be csúsztatásával majd rögzítésével végezhetjük el, hanem magát a kamerát kell oldalirányba elmozdítani a szükséges helyzetbe, mielőtt rögzítjük azt a csavaros pánttal.

A használathoz nem szükséges okostelefon, hiszen magán a gimbalon minden megtalálható az alap működtetéshez, így a bekapcsoló és módválasztó nyomógomb, az alap irányt beállító joystick és a rögzített irányt adó hátsó (tőlünk távolabb lévő) gomb. A kezelőszervek terén is van azért egy eltérés az SPG-hez képest: elől (hozzánk közelebb eső oldalon) a legalsó gomb nem a képkészítés gombja, hanem a 180 fokos fordulat indítására szolgál (amelyet egyébként az SPG-nél is elérhetünk, de ehhez háromszor kell gyors egymásutánban megnyomni a mód gombot).

Bár nem szükséges okos eszköz a kezeléshez, az iOS-es és androidos alkalmazás itt is rendelkezésre áll.

A csatlakozást követően beállíthatók a gimbal egyes paraméterei és itt már az automatikus elforgatás menüpont is elérhető, ahol ugyan nem állíthatjuk be a kezdő és vég pozíciót, de a mozgatás sebességét igen. Az irányok beállításához a gimbal mód gombját kell négyszer egymás után megnyomni, ezt követően kézzel kell elforgatnunk a kamerát a kezdő pozícióba, majd megnyomni a mód gombot, a csippanás után a vég pozíció beállítása következik, szintén kézzel, végül szintén a mód gombot kell egyszer megnyomnunk. A gimbal ekkor visszatér a kezdő pozícióba, majd elkezdi a beállított tartomány bejárását.
Ez az automatikus pásztázás nem csak normál jellegű felvételkészítésnél lehet érdekes, de time-lapse létrehozásához is. A stabil elhelyezéshez a gimbal alján egy állványmenetet is kialakítottak.

Normál üzemmódban, alapesetben a gimbal az elfordításakor a kamerával finoman követi a jobbra/balra forgást, de a fel/le döntést tökéletesen kiegyensúlyozza.

Kikapcsolható a függőleges stabilizálás is, így mind vízszintes, mind függőleges irányban követni fogja a gimbal a markolat mozgatását – persze finoman, stabilizálva. Ehhez a felénk eső elülső mód gombot kell kétszer megnyomnunk.

Választhatunk célra tartás módot is (rögzítés), amelynek során sem a fel/le döntést, sem a jobbra/balra forgatást nem követi le a gimbal, mindig ugyanarra fog nézni a kameránk. Ezt egy kattintással aktiválhatjuk, majd a gimbal áttér rögzített módba. A normál módba visszatéréshez újból egyet kell kattintanunk.
Rövid idejű célra tartáshoz a hátsó gombot kell nyomva tartanunk, amíg a célra tartást szeretnénk.

A próbáink során gyakorlatilag ugyanazt tapasztaltuk, mint az SPG-nél. Kicsit nehézkes elsőre a kezelére, ez az egyet kattints ha ezt akarod, kettőt kattints, ha amazt akarod, dolog egy picit bonyolulttá teszi a dolgot, persze csak addig, amíg el nem sajátítjuk ezt a logikát, hiszen utána már gond nélkül használható a gimbal.

A stabilizálással többnyire nem volt gond, de a mi akciókameránkkal néha csinált furcsaságokat a G5 (föld közeli felvételhez lefelé mozgatva a kamerát az kissé balra tekintett, illetve bizonyos pozícióból fordulva kis ugrás volt).

A Feiyu Tech G5(2017) gimbalt az AdvesPhoto-tól kaptuk tesztünkhöz. A termék ára bruttó 92.990 Ft.

Frissítés (2018.03.14.): A termék új ára: 86 ezer Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!