Mozgás ábrázolása állóképen mobillal

3

Van úgy, hogy keressük a fotótémát, és olyan is van, hogy a téma talál ránk – ahogyan velem is történt pár hete, mikor lányom kipróbálta karácsonyi ajándékát, egy hullámdeszkát. Ilyenkor télen hamar sötétedik, a fotózáshoz pedig fény kell, így első gondolatom az volt, hogy ezt az élményt fotótémaként jobb elengednem, legyek inkább jelen, és csak „fejben fotózzak”. Aztán eszembe jutott, hogy annyi fény még éppen van, ami 1/10–1/20 másodperc körüli expozícióhoz elég; és ha ez mozgó témához már kevés is, arra éppen jó, hogy én kövessem a mozgó témát, amit (vagyis jelen esetben akit) az elmosódó háttér jól kiemel majd. Így hát csak előbújt belőlem a fotós, és nekiálltam lövöldözni – íme a zsákmány java:

ISO461 / f/2,0 / 1/17 s / 16 perccel napnyugta előtt

Ennél a képnél a színhőmérséklet, a kontraszt és az expozíció beállítása után a Lightroomban ecsettel (Adjustment Brush) „kentem egy kis fényt” lányom fejére, a hátteret pedig a főtéma kiemelése érdekében jobbról és balról átmenetes szűrőkkel (Graduated Filter) elsötétítettem.

ISO100 / f/2,0 / 1/25 s / 12 perccel napnyugta előtt

Ennél a fotónál pedig csak az alapbeállításokon mentem végig (színhőmérséklet, kontraszt, expozíció). És persze mindkét képet megvágtam, mert mozgó témát követve nehéz még a kompozícióra is figyelni.

Jó tanácsok elmosott hátterű mozgó téma mobilfotózásához

  • Ideális időpontok a napkelte és a napnyugta körüli időszak.
  • Ajánlott az 1/10–1/20 másodperc körüli expozíció, ami még elég rövid ahhoz, hogy ha ügyesen követed a témát, akkor az éles lesz; ugyanakkor elég hosszú ahhoz, hogy a háttér bemozduljon – ezzel egyrészt kiemelve a főtémát, másrészt érzékeltetve a mozgást. Hosszabb időkkel is próbálkozhatsz, de ez esetben még pontosabban kell követned a mozgó témát, illetve számíts rá, hogy az expozíciós idő növelésével arányosan növekedni fog a selejtes képeid száma is.
  • Készíts sok fotót! Ezt korábban is tanácsoltam már, de mozgó témánál úgy értem: készíts rengeteget! Örülj, ha minden tizedik képed jó lesz (persze ha nem csak ügyes vagy, de szerencséd is van, ennél jobb is lehet az arány), ezért ne sajnáld nyomkodni az exponáló gombot!
  • Ne akarj feltétlenül tűéles képet a mozgó témádról sem – ha annak csak egy része éles, már van esély arra, hogy érdekes fotó született! (Egy éles részlet persze önmagában nem garancia erre.)
  • Ne sajnáld utólagos vágással javítani a kompozíciót, hiszen a mozgó témát követve erre nem biztos hogy alkalmad adódik a kellő mértékben figyelni!
  • Utómunkával (például a háttér elsötétítésével) emeld ki még jobban a főtémád! Persze csak akkor, ha úgy érzed, hogy ez a képed előnyére válik – mert…
  • …a legfontosabb „szabály” továbbra is az, hogy nincs szabály…

…és persze az, hogy fotótéma mindig van – ha épp nem keresed, hagyd, hogy rád találjon!