Godox TT350 – okos kisvaku nem csak MILC-ekhez

0

Már-már közhely az a sokszor elhangzott kijelentés, hogy a fotótechnika ipar, illetve a kiegészítők kínálata erősen átalakult. Ettől függetlenül tény és ezt nem csak a fotósoknak, de a gyártóknak is érezniük, tudniuk kell. A kiegészítőkben korábban erős nagy nevek viszont sok esetben ma már csak küszködve tudnak fennmaradni, ugyanakkor az újonnan alakult kis gyártók öntik magukból a frissebbnél frissebb termékeket.

Az egyre népszerűbb tükör nélküli fényképezőgépekhez ugyan akadnak gyári vakuk, ezek azonban néha nem felelnek meg pontosan az igényeknek, vagy ha azt le is fedik, már túl méretesek, esetleg csak túl sokat kérnek értük. Így hát elképzelhető olyan helyzet, hogy a lelkes fotós elfordul a fényképezőgépe gyártójától, ha olyan kiegészítőt keres, ami egy kicsit más, kicsit ügyesebb, kicsit olcsóbb, vagy éppen kicsit kisebb, mint amit a gyártó kínál.

Ilyen lehet egy rendszervaku is, amelyekből pár évvel ezelőtt szinte csak a Metz és a Sigma kínált jóféle modelleket többféle fényképezőgéphez is, most pedig elmondhatjuk azt, hogy igazából jelenleg pont ők azok, akik alig fejlesztenek új darabokat. A Sigma részéről ez félig-meddig érthető is, ők az objektívekre koncentrálnak és ebben a szegmensben valóban kiváló termékeket készítenek. A Metz azonban meglepő, hiszen ők vakukban nagyon erősek voltak, tőlük az utolsó kézzel fogható fejlesztés pedig pont egy MILC-ekhez ajánlott kisvaku, a Metz mecablitz M400, amely a kis videó LED-jén kívül semmiben sem mutat többet egy átlagos rendszervakunál, emellett még ott van a 26-os kulcsszámú aprócska 26 AF-2. Egyikre sem mondanám, hogy hű!

A Godox azonban nem elégedett meg azzal, hogy kis méretű, MILC-ekre idomított egyszerű vakut alkosson. A TT350 ugyanis nem csupán TTL képes rendszervaku, aminek a fejét lehet dönteni és forgatni, és még nagy sebességű vakuszinkront is tud. Ennél jóval okosabb.

A méretek érzékeltetéséhez álljon itt ez a gyári termékfotó, amely egy átlagos (60-as kulcsszámú) TTL rendszervaku méretéhez hasonlítja a kis Godox TT350-et:

Jól látható hát, hogy egy átlagos TTL rendszervakuhoz képest a TT350 valóban kis helyet foglal, s igazság szerint azt is kijelenthetjük, hogy a nagy kulcsszámú, nagy teljesítményű rendszervakukhoz képest a Godox TT350 kisvaku nem úgy néz ki egy MILC-en, mint egy otromba, túlméretes valami. No és persze nem csak kicsi a TT350, de könnyű is, akkukkal együtt alig nyom többet 250 grammnál (kevesebb, mint fele akkora tömegű, mint egy 60-as kulcsszámú erős rendszervaku).

A méretből persze már sejthető, hogy itt nem egy nagy zoomátfogású, nagy teljesítményű fejjel felszerelt hipererős vakuról van szó. Aki így érzi, az nem is jár messze a valóságtól. Viszont a 36-os kulcsszám ennél a méretnél teljesen jó és a legtöbb esetben elég is lehet, ha nem indirekt akarunk villantani egy 8 méteres belmagasságú templomban.

A készülék egy karton dobozban kerül forgalomba, amelyben egy fekete gyöngyvászon tokot találunk. Sajnos a tokot nem lehet övre fűzni, így csak a vaku védelmére használható, a hordozást nem segíti, hacsak nem a kiegészítőkét. A tokban ugyanis a vakun kívül egy műanyag, de fém állványmenettel rendelkező vakutalpat és diffúzor kupakot is találunk.

A 36-os kulcsszámú vaku teljesen szokványos külsővel rendelkezik, elől AF segédfény található, hátul pedig a méretes, háttérvilágítással is ellátott LCD és alattuk a kezelőszervek láthatók.

A fej -7 fokban lefelé dönthető, felfelé pedig 90 fokra emelhető, ezen kívül balra 90 fokkal, jobbra 180 fokkal forgatható el. Vagyis nincs olyan szituáció, amikor a vaku fejét ne állíthatnánk úgy, ahogy ideális lenne. Ráadásul mivel jobbra forgatva tudunk nagyobbat tekerni a fejen (teljes hátra is), így akár portré állásnál még a hátunk mögé is villanthatunk (a cikk elején említett Metz pl. sokszor okozott fejfájást a fotósoknak a vakuival, amikor azok csak balra tekerve fordultak hátra, így viszont portré állásnál pont alulról kellett tartani a gépet ahhoz, hogy magunk mögé villanthassunk).

A zoomot természetesen a gép is vezérelheti, azaz igazodhat a használt objektív gyújtótávolságához, ez esetben 24-105 mm közötti kisfilmes gyújtótávolság látószöge villantható ki. Kézzel szintén 24 és 105 mm közé állítható a zoomfej. A beépített diffúzor kihúzásával 14 mm-es kisfilmes objektív látószöge is kivillantható.

A fej nem csak diffúzort, de catchlight panelt is tartalmaz, amely együtt húzható ki a diffúzor lappal. Ezen kívül pedig az említett diffúzor kupakot is használhatjuk.

A bekapcsolás után a Mode gombbal válthatunk a fő üzemmódok között, ami lehet TTL, manuális, illetve stroboszkópikus. TTL és manuális módokban nagy sebességű szinkron (HSS) és második redőnyre szinkronizálás is választható a Sync gomb megnyomásával.

A villanás erejére vonatkozóan TTL módban a Set gomb megnyomását követően a tárcsával -3..+3 Fé tartományban állítható be teljesítmény kompenzáció 1/3 Fé lépésekben, manuális módban szintén 1/3 Fé lépésekben csökkenthető a teljesítmény 1/128-ig, míg stroboszkópikus módban a max. teljesítmény 1/4 és szintén 1/128 a teljesítmény minimuma, viszont 1 Fé a lépésköz. A frekvencia 1-90 Hz közötti lehet.

Manuális módban a Slave gombbal S1 és S2 optikai slave módok közül választhatunk, amely az első villanásra triggerelést, illetve második villanásra triggerelést jelenti. A vaku TTL slave módot nem támogat.

A Sync gomb hosszan tartó megnyomásával indítható a vaku legérdekesebb szolgáltatása, a beépített 2,4 GHz-es rádiós egység aktiválása. Ennek segítségével az összes 2,4 GHz-es X rendszerű vezeték nélküli vezérlést támogató vaku és vakuvezérlő képes elvillantani a TT350-et, így az X-T1 vezérlő és a V860II, V850, TT685 és TT600 vakuk. Ezen kívül azonban a TT350 vezérlésre is használható, azaz a kisvaku segítségével vezérelhető és villantható el az összes X rendszerű vezeték nélküli kioldást támogató vaku, így az AD600, AD600M, AD360II stúdióvakuk, valamint a V850II, V860II, TT685 és TT600 vakuk is.

Vezeték nélküli módban 16 csatorna áll rendelkezésünkre (az ütközések elkerülése érdekében), illetve 3 csoport is, amelyeket külön teljesítménnyel kezelhetünk.

Az energiaellátást a kis méret miatt csupán két darab AA méretű elem vagy akkumulátor szolgálja. A gyártó adatai szerint 2500 mAh-s NiMH akkumulátorokkal 210 maximális teljesítményű villantás érhető el.

A Godox TT350 mind a hobbi felhasználóknak, mind a kreatív, több vakus világítással is dolgozó haladó amatőröknek is jó választás.

A vaku Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus/Panasonic és Sony fényképezőgépekhez vásárolható meg. Ára bruttó 33.900 Ft, ennyi pénzért pedig a TT350 ajándék!

A Godox TT350-et az AdvesPhoto-tól kaptuk kipróbálásra.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!