Godox TT685 vaku és X1C E-TTL rádiós kioldó

0

Ha azt a feladatot kapná valaki, hogy soroljon fel 10 vaku gyártót, akkor esélyes, hogy a Godoxot csak elenyésző hányad említené. Pedig a Godox – annak ellenére, hogy viszonylag új „versenyző”-, nem csak rendszervakukat, de stúdióvakukat, sőt egyéb világítástechnikai eszközöket is gyárt, mint pl. TTL rádiós vaku kioldókat is, azaz nem tartozik a felejtősen kicsik közé.

Nemrég két termék is nálunk járt a Godoxtól, egy rendszervaku és egy E-TTL rádiós kioldó.
Megnéztük, mit is tudnak ezek a termékek.

Godox TT685

Talán nem lövöm le a poént, ha az elején rögtön kiejelntem, hogy a Godox TT685 nagyjából mindent tud, amit ma egy modern rendszervakunak tudni érdemes. De a TT685 tudása itt nem áll meg, van olyan plusz képessége, amit érdemes szem előtt tartani vásárláskor.

De ne szaladjunk ennyire előre.
A vakuból Canon és Nikon változat is elérhető, a Canon modell a TT685C, míg a Nikon a TT685N. Nálunk a Canon változat járt.
godox_tt685_box_pixinfo
A karton dobozban forgalomba kerülő vakut egy gyöngyvászon tokban kapjuk, amelyben egy vakutalpat is mellékel a gyártó.

A vaku szokás szerint négy ceruza (AA) elemmel, illetve célszerűen ceruza akkumulátorral működtethető, de a vaku elején lévő csatlakozónak köszönhetően van lehetőség külső akkus betáplálásra is. Ez utóbbi elviekben a feltöltési időt is képes rövidíteni, de ilyen hiányában ezt sajnos nem tudtuk sem igazolni, sem cáfolni.


Mindenesetre maga a vaku egy új, jó áram leadó képességű hibrid NiMH akkuszettel 3,4 mp alatt töltődik fel maximális teljesítményű elvillanás után.
godox_tt685_buttons_pixinfo
A Godox TT685 kezelése nagyon hasonló a Canon 600EX-RT-jéhez, legalábbis a gombok felett megjelenő funkciók, mint Zoom/C.Fn, teljesítmény kompenzáció/módosítás, illetve Sync, valamint a gombok elhelyezése is jelentős hasonlóságot mutat. Van azért eltérés, tehát nem kell akkora hasonlóságra számítanunk, mint a Yongnuo YN-600EX-RT-nél, de a Godoxnak nem is volt az a célja, hogy ezzel a vakuval teljes azonosságot képezzen az említett Canon vakuhoz.
godox_tt685_lockring_pixinfo
A vaku gépvázhoz fogatása egy kicsit régimódi, mivel még egyszerű szorítós megoldással történik, nem a gyorskaros megoldással. Ez azonban nem befolyásolja a használhatóságot.

A bekapcsolás a hátlap jobb oldalán lévő kapcsolóval történik, az üzemmód váltás a jobb széli Mode gombbal, a tesztvillantást az alatta lévő gombbal kezdeményezhetjük, míg a vezeték nélküli vezérlés bekapcsolására a jobb oldali, Z-hez hasonló jelű gomb használható. A további funkciók eléréséhez az LCD alatti 4 funkció gomb, valamint a hátlap közepén lévő Set gomb, illetve a vezérlőtárcsa használhatók.

A funkciógombok aktuális feladatát mindig az LCD alsó sorában láthatjuk.


Apropó LCD. A vakura méretes, 43×27 mm aktív méretű, grafikus mátrix kijelző került, ennek háttérvilágítása lehet zöld, vagy piros. A piros háttérvilágítás akkor aktiválódik, ha vezeték nélküli, rádiós üzemmódra kapcsolunk. De erről egy kicsit később.
Az LCD frissítési sebessége sajnos nem túl jó, így ha gyorsan szeretnénk a vaku paraméterein módosítani, akkor ezt az LCD fogja leginkább megnehezíteni, ugyanis a beállított érték megjelenítése meglehetősen lassan történik. Kicsit olyan, mint ha -20 fokban lennénk kint a téli hidegben. Pedig ezt a vakut még szeptemberben próbálgattuk.
godox_tt685_af-assist
AF segédfényforrásként a Godox lézert alkalmaz, amely mintát rajzol a témára. A módszert már a Yongnuo vakuknál is láthattuk, tapasztalatok szerint sokszor nagyon jól működik, de ha a fókuszterület pont a rajzolt minta két vonalkája közé esik, akkor teljesen hatástalan. Mindenesetre itt nem függőleges és vízszintes vonalak váltakozása adja a mintát, mint a Yongnuonál, hanem ferde vonalak, amely elviekben jobb a nem kereszt típusú AF szenzorokhoz.
godox_tt685_oncamera_pixinfo
Az üzemmódok között a következőket választhatjuk:

  • E-TTL
  • manuális
  • multi (stroboszkópikus)

E-TTL módban ±3 Fé teljesítmény kompenzációt választhatunk, manuális módban 1/1..1/128 között választhatunk villanási teljesítményt 1/3 Fé lépésekben, míg multi módban 1/4..1/128 közötti értékek állnak rendelkezésünkre, 1 Fé lépésekben, a villanások frekvenciáját 1 Hz és 199 Hz között állíthatjuk (1-20 Hz-ig 1 Hz, felette nagyobb lépésekben).

A szinkronizálás módja szerint választhatunk lassú szinkront, lassú szinkront második redőnyre, de nagy sebességű (HSS – High Speed Sync) is rendelkezésre áll, amellyel akár 1/8000 mp-es zársebesség is használható.


A fejet -7..+90 fokban dönthetjük, illetve emelhetjük fel, jobbra-balra pedig -180..+180 fokban forgathatjuk. A fejen belüli reflektor 20, 24, 28, 35, 50, 70, 80, 105, 135 és 200 mm-es gyújtótávolság képszögének lefedésére állítható be, akár automatikusan (E-TTL), akár kézileg. A beépített diffúzorlap kihúzásával 14 mm képszöge villantható ki.
A diffúzorlapon kívül természetesen a vaku tartalmaz egy derítőlapolcskát is, pl. a szemfények létrehozásához.
godox_tt685_connectors_pixinfo
A csatlakozók között a már említett DC bemeneten kívül szinkron bemenet is található, illetve egy micro USB aljzat is elérhető, ez utóbbi a firmware frissítéshez lesz használható. Egy érdekes csatlakozót is találunk a vakun, ez az opcionális FT-16s 433 MHz-es rádiós vakukioldó vevőjét fogadja.

Nagyjából eddig tartottak a szokásos funkciók, illetve az FT-16s csatlakozás már extrának számít. További extra azonban a beépített, 2,4 GHz-es rádiós vevő, amely kompatibilis az E-TTL X1C rádiós vakukioldókkal, azaz ha Godox TT685C vakunk van, akkor nem szükséges hozzá külön vevő egységet vásárolni, mivel azt a vaku beépítve tartalmazza.

Az igazán jó lehetőségek ugyanis ebben rejlenek, mármint a rádiós kioldásban és a távoli vezérlésben. A vaku felrögzíthetjük egy állványra a mellékelt talp segítségével, a rádiós vezérléssel pedig távolról is beállíthatjuk a teljesítményt, illetve vezeték nélkül ki is oldható a villanás.

Godox X1C

Szintén kétféle változatban, Nikon és Canon kompatibilis modellként kapható a 2,4 GHz frekvencián dolgozó TTL vakukioldó, a Godox X1C, illetve az X1N. Természetesen a Canon vakuhoz az X1C dukál, de az X1N-nel is kioldható, azaz vegyesen is használható.
godox_x1_boxes_pixinfo
A rádiós kioldónak külön létezik adó és vevő modulja, az adó az X1T-C, a vevő az X1R-C nevet kapta.
godox_x1_back_pixinfo
Mindkét modellváltozat két AA elemmel/akkumulátorral működtethető, azaz nem kell speciális elemeket beszereznünk és az áramforrások cseréje is egyszerűen, kézzel elvégezhető, bármiféle szerszám igénybevétele nélkül (néha igen rossz meglepetést tud okozni egy speciális, pl. 12V-os elemet használó kioldó, amikor egy eseményen gyorsan cserélni kellene, de a csavaros elemfedél miatt ez még csak nem is egyszerű).

Sok más rádiós vezérlővel szemben a Godox X1C adója lehetőséget ad rendszervaku fogadására is, azaz a rádiós kioldással egy időben egy rendszervaku is lehet a gépen, amely sok esetben jó lehet egy kisebb derítésre.
godox_x1_transceiver_pixinfo
Az X1T-C egyszerre három vakucsoportot képes kezelni, A, B és C csoportokat, amelyek lehetnek E-TTL vagy manuális módban. Minden csoport külön beállítható értékkel rendelkezik, ezt a kioldóról is módosíthatjuk a Gr, valamint a vezérlőtárcsa segítségével. Az értékeket a hátsó LCD-n követhetjük nyomon. A teljesítmény állítás lépésköz 1 Fé.
godox_x1t_lcd_pixinfo
Arra is van lehetőség, hogy az összes vaku teljesítményét egyszerre emeljük fel, vagy csökkentsük le, ehhez a Gr gombot 3-4 mp-ig kell nyomva tartani, majd a vezérlőtárcsával egyszerre állítható az eltolás mértéke mindhárom csoportnál.
godox_x1t_switches_pixinfo
A transmitter oldalán lévő kapcsolóval kiválasztható, hogy működjön-e a kioldó AF segédfényforrásként (ugyanolyan lézeres mintát rajzol, mint a TT685 vaku), de az egyedi beállítások között az is beállítható, hogy milyen késleltetéssel oldja ki a rendszervakut, illetve a távoli vakuk zoomfejének mozgatása/letiltása is megadható.


A jeladó egyetlen paraméter beállítását nem teszi lehetővé: ez pedig a nagy sebességű vakuszinkron, azaz a HSS. Ezt a gép menüjében kell engedélyezzük, de ezt követően ilyen módban is használható lesz a rendszer.
godox_x1_receiver_pixinfo
Az X1R vevő is rendelkezik LCD-vel, ezen azonban csak a vakucsoport, illetve a 32 csatorna valamelyike látható és állítható be. A vevővel sok variálási lehetőségünk nincs, a beállítások elvégzésére az adó használható.
godox_x1r_lcd_pixinfo
Arra azonban van mód, hogy a vevőt, mint egy távvezérlőt használjuk a fényképezőgép kioldására. Ekkor a vevőt kell a fényképezőgép vakupapucsába helyezni (vagy ha azon vakut is akarunk használni, akkor valahogyan máshogyan kell a felfogatást megoldani), majd a mellékelt kábelek segítségével a vevőt a fényképezőgép kioldó csatlakozójával kell összekötnünk.
godox_x1_cables_pixinfo
A fényképezőgép távoli kioldására ez esetben a rádiós kioldó használható (a teszt nevű gomb félig lenyomott állapotot is megkülönböztet, így az exponáló gomb félig lenyomása is szimulálható, átvihető).

A Godox X1 kioldói használhatók stúdióvakukhoz is, így komplett rendszer építhető ki, kis vakukból, rendszervakukból és/vagy stúdióvakukból.
godox_tt685_x1c_group_pixinfo
A Godox TT685 vaku ráadásul rendelkezik a beépített vevőegységgel is (azaz nem kell hozzá X1R-C-t vásárolni). így még könnyebben alakítható ki kreatív megvilágítást adó fénytechnika. Ezek mellé már csak néhány vakuállvány és fényformáló (tipikusan szoftbox, vagy parabola boksz) lesz szükséges.

A Godox X1R-C vevő 21 ezer, az X1T-C adó 26 ezer, míg a TT685C vaku 69 ezer Ft-ért vásárolható meg a AdvesPhototól.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!