Hama Defender táskák

0

Emlékszem még, rocksztár álmokat kergető, pelyhes állú tinédzserként találkoztam először a Hama márkanévvel. Ha lapos pénztárcánkat is figyelembe véve szerettünk volna egy emilyen kábelt amolyanná alakító csatlakozóra, vagy egy olcsó mikrofonra mindig feltűnt ez az elnevezés. Fotós korszakomban is tiszteletét tette néha a Hama, egy-egy állvány, konverter gyűrű, vagy táska formájában. A márka azóta is úgy él bennem, -és szerintem a köztudatban is – mint az „olcsón-bármit” szlogen megtestesítője. Nos, úgy tűnik a Hama le akarja rázni magáról ezeket az előítéleteket. Mi sem bizonyítja ezt a jobban, mint a néhány hónapja bejelentett Defender fotóstáska széria, amely nem titkoltan a félprofi és profi piacot célozta meg. Azt, hogy eltalálja-e, ugyan nem tudjuk, de minden esélye megvan, hiszen söréttel tüzel. A kis, apró lövedékek a táskaszéria seregnyi szolgáltatásaiban testesülnek meg. Az biztos, hogy itt már nem csak az ár és az alapfunkció (bélelt táska) az elsődleges, hanem a hosszútávú használat és a körítés is.

A hosszú távú használatot elsősorban a tudatos anyagválasztás szavatolja. Vagy egy tucat különböző anyagot számolhatunk meg a táskák külsején és belsején, kezdve a táskák aljának nedvesség és kisebb sérülések ellen védő borításától a cipzárak csepmentesen vízzáró borításán át a fontosabb csatok fölötti csúszásgátló anyagig.

kártyatartó

mikroszálas törlőkendő

esővédő huzat

A körítést pedig a seregnyi szolgáltatás jelenti. Esővédő huzat, kártyatartó tok, törlőkendő és egyéb nyalánkság a legkisebbtől a legnagyobbig alaptartozék minden darab mellé. Emellett a különböző toll, és névjegykártya tartó zsebecskék, karabineren rögzített kulcstartók, flexibilis elválasztó- és L-párnák, notebook, és MP3 lejátszó nyílások tarkítják a szolgáltatások körét. A részletekre a következőkben térnék ki. Kezdjük talán a legnagyobb modellel, hiszen ebben majdnem minden megtalálható.

Hama Defender 220

Fényképen nem annyira megdöbbentő e válltáska mérete, mint élőben. Kis túlzással nem emberi léptékű, jobban mondva nem átlagos emberhez méretezett. A 220-as típusszám, lehet, hogy a célcsoport minimum magasságát jelöli, de visszafogottan is nagyméretű bőröndnek írnám le, amit egész biztosan nem „szaladgálós” táskának terveztek, hanem nagyobb fotós felszerelés biztonságos és egyben történő szállításához. Ettől függetlenül jár hozzá vállpánt is, de biztosan nem ezzel fogunk korzózni fotóstúráinkon. Már csak azért sem, mert az önmagában 3 kilogrammot nyomó alkalmatosságot egy profi (vagy felhelyezett portrémarkolatos) és egy átlagos méretű DSLR vázzal, két kisebb, két közepes és ugyanennyi méretes objektívvel, két vakuval, több mint egy tucat memóriakártyával, szűrőkkel, pót akkumulátorokkal, és egy 17”-es laptoppal tömhetjük meg. Két oldalára pedig akár egy-egy objektívtartó tok és egy állvány is felerősíthető. Ez így simán elérheti, vagy meghaladhatja a 20-30 kilót, ami hosszabb távon azért megerőltető lehet.

A cipzárokat jól elrejtették. Mindig takarja egy szegély, lehajtás, vagy tépőzáras fül. A tetőt nyitó két cipzáron apró lyukat is kiképeztek, így egymás mellett akár egy kis lakattal is összezárhatjuk őket. A Defender táskák nagyobb darabjainál a tető felhajtása nélkül is hozzáférhetünk a felszereléshez. Erre szolgál a fent kialakított „slicc”, amit két párhuzamos, rövid zsinórral összekötött cipzárral nyithatunk. Ezeket is ügyesen elrejtették az illetéktelen kezek elől, a táska jobbján egy tépőzáras fület felhajtva férhetünk hozzájuk.

A Defender 220 ugyanazt a fogófület kapta, mint a talán nyolcad ekkora 140-es modell. Nem pakoltuk meg a táskát, de a vékony szivacsborítású fogantyúval erősített pánt nem nyerte el a bizalmunkat. Nem úgy a vállpánt, amely elég masszív darab, fém karikával és karabinerrel rögzül a táska testéhez, ami egy pillanat alatt kioldható és tartós. A vállal érintkező párnázat kellően vastag, középen dupla szivacsbetéttel, alján érdes, csúszásgátló gumifelülettel.

A táska két oldalán tépőzárral nyitható hurkokat találunk, amit egyszerűen felvarrt védőszivacs rétegekkel tettek felszerelés kímélővé. Ide erősíthetjük állványainkat, akár mindkét oldalra egyet-egyet.

Az apróbb felszerelési tárgyaknak az elülső zsebekben adhatunk helyet. Ehhez két műanyag csatot kell kioldanunk és egy tépőzáras elülső fület felhajtanunk. Az első zseb két oldalt lecipzározható, így szinte teljesen előre nyitható. Belül újabb zárható zsebeket találunk, szám szerint hármat. A hátsóban további kis névjegy, szürkeskála, tolltartó zsebeket helyeztek el, szóval pakolhatunk bőven. A táskához alaptartozék egy zárható memóriakártya tartó, amiben 6 nagyobb (pl. CompactFlash) és 8 kisebb kártya (SD/MMC, xD) helyezhető el. Ugyanitt találunk egy karabinerrel rögzített kulcstartó karikát és a felhajtható fül belső oldalán egy kitölthető név/lakcím kártyát is.

A belső tárolórekeszekhez két hátulról előre nyitható cipzárral férhetünk hozzá. A tető belső anyaga rendkívül finom, puha posztó. A párnázott oldalfalak kb. 1,5 cm vastagok és két oldalt tépőzárral kioldhatók, így a teljes belső tér egyben kiemelhető a táskából. Elől és hátul emiatt újabb két zseb képződik, ahová néhány irat, színkártya azért befér. A belső rekeszek kialakításához, többszekciós elválasztókat kapunk, melyeknek teljes felülete tépőzárhoz tapasztható, vagyis szinte bárhogy variálhatjuk őket. Összesen 2 db hatszekciós és 5 db háromszekciós elválasztó „barikádot” találunk a táskában. Ha a gépet felcsatolt objektívvel szeretnénk tárolni – márpedig ehhez elég helyünk lesz – három L-alakú tartópárnával oldhatjuk meg a gép stabil tartását. Vízszintes elválasztóból csak kettőt mellékelnek a táskához, ami egy ilyen méretes darabnál szerintem elég kevés. Nagyon mély alkalmatosságról van szó, vagyis még közepes méretű objektíveknél is legalább kettőt egymás fölé pakolhatunk. A sérülésmentes szállításhoz ide elkelnének a vízszintes elválasztók. A leghátsó rekeszbe egy max. 17” képernyős laptop szállítható. A rekesz külön le is zárható egy tépőzáras, párnázott fedéllel, amely eltávolítható, ha nincs rá szükségünk. A laptop apróságaihoz (kábelek, stb) egy egyszerű, cipzáros műanyagtartót kapunk. Alaptartozék még egy mikroszálas törlőkendő is, amit egyik végénél tépőzárral a belső falhoz is erősíthetünk. A táska belső méretei: 42 x 27 x 30 cm.

A 220-as modell hátsó kialakítása is méltó egy profi táskához. Bordázott, kényelmes párnázatot kapott két oldalt, így elviselhetőbb a hordása. A felesleges kilengések elkerülésére egy külön pánttal derékhoz is csatolható.

A Hama Defender 220 válltáska fekete színben kapható, bruttó 48.750 forintos ajánlott fogyasztói áron.

Defender 210

Ugyanazt kapjuk pepitában, mint a 220-as modellnél, némileg kisebb méretben. Ez a táska is még a táskaóriások táborát gyarapítja, szóval azért nem kell kis hordeszközre gondolnunk. Nyugodtan gondolhatunk nagyon nagyra. A belső mérete 38 x 24,5 x 24 cm, ami szintén két váz, féltucat objektív (köztük akár két nagyobb is), két vaku és állvány, egy 14” laptop és seregnyi apróság tárolására elegendő, és ehhez adjuk hozzá a táska 2,5 kilós súlyát is.

A belső tér szeparálásához ezúttal csak négy elválasztót kapunk, két ötszekciós és két háromszekciós párnát. Mivel méretben nem számottevően kisebb, az előbb említett modellnél, a hét helyett négy „barikád” azért már kevés. Ezen felül itt is megvan a három L-párna és a két vízszintes elválasztó. A hivatalos leírás 14”-os laptopokhoz elég pakolórekeszről szól, de az általunk próbált , 15”-os, 34,5 x 28 x 4 cm-es hordozható számítógép is belefért.

A Defender 210 minden egyéb tekintetben megegyezik a nagyobb testvérrel, mind a felhasznált anyagok, mint a pakolóhelyek kialakítását illetően. Tartozékai is ugyanazok, mint az előbb taglalt táskánál. Jár hozzá egy karabinerrel felfogatható kis piros, cipzáros műanyag zacskó is (csakúgy mint a nagyobb modellhez és minden Defender táskához), melyben egy méretre igazított, fekete esővédő huzatot találunk. A huzat, mint egy kapucni, a táskára borítható és alul madzaggal összehúzható. Két oldalán egy-egy körben megerősített vágatot is kiképeztek, melyek kibújtathatjuk a vállpántot. Így a huzatot fenthagyva is hordható a táska.

A 210-es – a többi Defender modellhez hasonlóan polytex, cseppálló anyagból készült, alja teljesen vízálló műanyag borítású, nagyon könnyen tisztítható. Háta jó szellőzésű, bordás párnázatot kapott. Az összes pánt állítócsatja műanyag, de a komoly igénybevételnek kitett pántfogó karikák és karabinerek fémből készültek. A táska tetején szintén egy nyitható vágatot is találunk, melynek cipzárai cseppálló szigetelésűek. A cipzárok húzóvégeinek zsinórjai pirosak, ami gyengébb fénynél könnyebbé teszi a megtalálásukat. A műanyag végek kissé ormótlanok, de rovátkolt szélük és méretük miatt jó fogás esik rajtuk.

A Hama Defender 210 is csak fekete színben kapható. Ajánlott bruttó fogyasztói ára 31.650 forint.

Defender 170 hátizsák

Némileg kisebb méretkategóriát képvisel és egészen más használatot kíván meg a Defender 170 hátizsák. Méretét tekintve azonban még így is a nagyok közé sorolhatjuk. Egy háromszekciós táskáról van szó. Melynek felső részébe például a kiránduláshoz nélkülözhetetlen kellékeket, alsó szeparált rekeszeibe fotós felszerelésünket, hátra pedig egy laptopot pakolhatunk. Ez a modell a Defender széria egyetlen hátitáskája.

A hátizsák küllemre nekem személy szerint nem jött be, olyan mint egy vízfejű válltáska. A nagy és semmitmondó kialakítású takarófedélen egy szigetelt cipzár „száj” fölötte pedig egy fejhallgató kimenet „szem” árválkodik csupán. Ahhoz kellett egy kis idő és tapogatás, míg rájöttem, hogy fejhallgatóhoz csatlakozó MP3 lejátszót nem itt, hanem a fedél tetején elrejtett tépőzáras nagy zsebbe kell rejteni, mégpedig jó mélyre. Némi bűvésztehetséget azért igényel, hogy a kivezetőlyukat megtaláljuk, de hát ez már csak egy ilyen manuális szakma.

A hátizsák oldaláról itt sem hiányzik a a piros, esővédő huzatot rejtő zsákocska, valamint két párnázott, tépőzáras hurok az állványnak, vagy akár állványoknak. Mindkét oldalán egy zipzáros zsebet is elhelyeztek, melybe mobiltelefont és egyéb apróságokat tehetünk (talán kisebb fénymérők is beleférnek, ha valaki ilyet használ). A bal oldalára egy patenttal rögzített, kis cipzáros kártyatartót találunk, mely két nagyobb és két kisebb kártyának adhat helyet. A táska borítóanyaga polytex, a fedelet záró két nagy csat műanyag, fölöttük gumiszerű, csúszásmentes borítás, alul szintén sima, vízálló, könnyen tisztítható műanyag borítás.

Hátul alul a válltáskákhoz hasonló bordás párnázatot kapott, felül pedig két újabb, nagyon puha szivacspárnát, szellőző huzatban. A két vállpánt kb. 1,5 centis szivacspárnázatot kapott, kellően szélesek, de sajnos alsó felük nem kapott olyan jó csúszásmentes gumibevonatot, mint a többi táskáé. Ugyanaz az a borítás alul és felül. A stabilabb tartás érdekében középen összekapcsolhatjuk őket, de egy derékra csatolható szíjat is kapunk a hátizsák alján. Ha kézben akarjuk hordani, a válltáskákhoz hasonlóan vékony fület találunk a tetején. Ezt sajna elég hátra helyezték, mivel előrébb húzta volna a fedelet. Így viszont nincs súlypontban, kissé fura vele a táska egyensúlya.

Ha kicsatoljuk, majd hátrahajtjuk a fedelet, fent egy üres tárolórekeszt találunk, melynek cseppálló műanyag teteje madzaggal összehúzható, oldalai viszont centi vastag párnázott merevítésűek. A felső rész 28 x 20 x 20 cm-es és egy karabinerhez rögzített újabb kártyatartó táskát és kulcstartó karikát, hátulján pedig több kis zsebet találunk. A cipzáros tartóba 6 db CF és 8 db SD kártyát pakolhatunk. A felhajtott fedél belső felületén is elhelyeztek egy cipzáros, hálós műanyagból készült zsebet.

Az alsó részbe pakolhatjuk a fotófelszerelést. Mérete szemre nagyobbnak tűnik a fentinél, de az adatlap alapján teljesen egyforma méretűek, vagyis itt is 28 x 20 x 20 cm áll rendelkezésre. Ez egy nagyobb váznak, négy közepes-nagy objektívnek és egy vakunak lesz elég. A rekeszek teteje a csatok felé néz, ezért, hogy véletlenül el ne potyogtassuk a felszerelést egy körbe cipzározható műanyagháló védi értékeinket. Belül 4 darab hármas, és két hatszekciós elválasztót, valamint egy mikroszálas törlőkendőt találunk.

A hátlap is körben kicipzározható. Ide kerülhet a legfeljebb 17” képernyős laptop. A tárolóhely mérete 29 x 5 x 40 cm, ami két nagyobb dokumentum tartó zsebnek is helyet ad. A tároló belső oldala legalább 1 cm vastag párnázattal különül el a táska egyéb tartalmától és a hátlap is párnázott valamint a stabilabb tartás érdekében keményített.

A fekete színben forgalomba kerülő Hama Defender 170 hátizsák bruttó 34.800 forintos áron kapható.

Defender 200

Bár típusszáma nagyobb, mint az előbbi hátizsáké, mérete kisebb annál. A Defender 200 már bőven hordható kategória, akár a mindennapokban is, még így is tekintélyes mérete miatt pedig jól is pakolható. Két normál méretű DSLR vázat, két kisebb, egy közepes és egy nagy objektívet és egy vakut tárolhatunk a belső részben, nem beszélve a különféle egyéb apróságokról. A belső párnázat itt is ugyanolyan vastag (kb. 1,5 cm) mint a nagytesóknál, de ez már nem emelhető ki egyben. Két darab ötszekciós és ugyanennyi három szekciós elválasztópárnát kapunk hozzá. Ezekből kell kigazdálkodnunk a megfelelő elrendezést.

Felépítése ugyanaz, mint a Defender 220-210 modelleké. A tető középen nyitható, egy dupla, cseppálló cipzárpárral, így könnyebben hozzáférhetünk a felszereléshez. A nyitózsinórt egy tépőzáras fül mögé rejthetjük. Vállpántja közepén már nem kapunk dupla párnázatot, hordhatósága mégis elég kényelmes, hiszen masszív és széles, alsó fele pedig a megszokott, érdes, de puha gumiburkolatot kapta.

Elöl az elmaradhatatlan dupla műanyagcsat oldja ki az első zseb takarófedelét (felső tető ugyanúgy hátulról cipzározható ki, mint a többi modellnél). Az elülső zseb „kicsinyített mása a nagyobb táskáknak. Három cipzáros részre osztották, hátul apró kis rekeszekkel és tolltartókkal. A táskához természetesen 6+8 szekciós kártyatartót, karabineres kulcstartót, mikroszálas törlőkendőt és esővédő huzatot is kapunk. Itt azért megjegyezném, hogy a kapott táska kártyatartójánál egy helyen hiányzott az elválasztó varrás. Látszott, hogy a gép elkezdte, de mintha elfogyott volna a cérna – már a szó eredeti értelmében. Szerencsére a többieknél nem tapasztaltunk ilyen hibát. A kártyatartó amúgy megfelelő kivitelű, de némelyiknél kicsit elcsúszott a kiosztások varrása, így a szélső kártyák néhol nehezebben beerőltethetők.

A Defender 200 hátulján bordás párnázat gondoskodik a kényelmes hordhatóságról a stabilitásról pedig egy állítható hosszúságú, csatos deréköv. A hátlap még egy nagy, tépőzáras zsebet rejt, melynek alja is kicipzározható.

A Defender 200 belső, pakolható részének mérete 36 x 16 x 20,5 cm, tömege 1,6 kg. Fekete színben vásárolható meg, bruttó 21.900 forintos fogyasztói áron.

Defender 180

Azt hihetnénk a kisebb típusszámú 180-as modell kisebb méretet is jelent a 200-asnál, de ez nincs feltétlenül így. Hossza ugyan csak 32 cm, vagyis négy centivel rövidebb, de 19 x 23 cm-es szélessége és magassága kiegyenlítik, sőt meg is haladják az előbb bemutatott modell űrtartalmát. Szolgáltatásaiban és elrendezésében szinte teljesen megegyezik a két válltáska. Oldalán a sorozat elmaradhatatlan kiegészítője a piros, esővédő huzatot tartalmazó tasak fityeg, hátoldalán bordázott, kényelmes és jól szellőző párnázat és derékra csatolható szíj, a vállpánt pedig megegyezik a nagyobb modellekben kapottal. A hátfal felül tépőzáras, alul cipzárral nyitható zsebet kapott.

A belső tér elég nagy, hogy egy nagyobb DSLR vázzal, négy objektívvel és két vakuval pakoljuk tele. Elválasztókból 2 db háromszekciósat és szintén egy pár ötszekciósat kapunk és egy tépőzárral rögzíthető mikroszálas törlőkendőt is mellékelnek a táskához. Beltartalmához könnyedén hozzáférhetünk a dupla, szigetelt cipzárral nyitható fedélen keresztül is. A teljes fedél egyébként a szokott módon, hátulról előre cipzározható ki, az apróbb kiegészítőknek pedig itt is a két elülső csattal lezárt elülső rekeszbe pakolhatjuk. Az előlap két oldala egy-egy cipzárral nyitható. Belül a fő rekesz hátlapján ezúttal három helyett két széles cipzáras zsebet kapunk, némileg kevesebb apró pakolónyílással és három „csupán” két tolltartóval. Természetesen a Defender 180-hoz is alaptartozék a 6+8 memóriakártyát fogadó kártyatartó és a karabineres kulcstartó.

A táska anyagai megegyeznek a legnagyobb modellekben használtakkal. A különböző szövésű polytex borítást helyenként vízálló műanyag, vagy csúszásmentes gumihatású anyagok váltják fel. A táska teljes súlya erős fémgyűrűkre és könnyen kicsatolható fém karabinerekre nehezedik, csupán a pántok hosszát állító csatok készültek műanyagból.

A Hama Defender 180 némileg nehezebb a 200-asnál, így tömege 1,7 kilogramm, bruttó fogyasztói ára pedig 22.200 forint.

Defender 160

Ha az előbbi táska nem is, a Defender 160-as már valóban kisebb belső teret kínál. A 27,5 x 17 x 19,5 centiméteres párnázott belső egy átlagos méretű SLR vázat, egy vakut és négy kisebb-közepes objektívet képes fogadni. Ezek biztonságos elválasztásához két-két hármas és ötszekciós „párnát” kapunk, melyet könnyedén hajlíthatunk és felületüknek köszönhetően tépőzárral összetapaszthatunk. Ennél a modellnél néhány dolgot már hiányolnunk kell, ami nagyokban adott. Ilyen például a tetőn található nyílás, ami a felszerelés egyes darabjainak gyors elővételéhez azért jól jön. Az anyagválasztás ugyanaz, a tetőslicc mellett a hátlap mutat még különbségeket, mégpedig a bordás párnázat elhagyásával. Helyettük két, erős patentos tartófület helyeztek a hátlapra.

Az elülső rész szintén a zseb hátán zseb elgondolást követi. Ha az első két műanyagcsatot kioldjuk egy viszonylag nagy tárolórekeszt kapunk, melynek két oldalát is nyithatjuk. Ennek hátuljában a megszokott cipzáras zsebeket kapjuk, szám szerint kettőt. A hátsó ismét újabb tartókkal van tele, melyek száma itt már csak négy. Kártyákat és egyéb apróságokat tarthatunk bennük, de itt kapott helyet 3 tolltartó is.

Memóriakártyáinkhoz persze jár egy külön, cipzáros tartó is a már említett méretben, 6+8 kártyás „fiókokkal”, és rövid matatás után előkerül az élénkpiros madzag végére biggyesztett kulcstartó is. Azon mondjuk sokat gondolkodtam, hogy milyen kulcsokat tartanék itt, és mindig arra jutottam, hogy inkább semmilyeneket. De hátha valaki…

Az 1,4 kilós Defender 160 fekete színben kapható, bruttó 17.100 fogyasztói áron.

Defender 140

A Defender sorozat legkisebbje az imént bemutatott táskák szolgáltatásainak jó részét tartalmazza. A 160-ashoz hasonlóan a hátlapról itt is hiányolnunk kell a kényelmes, bordás párnázatot, a tetőről pedig a dupla cipzáros „sliccet”, de összességében minden mást megkapunk, kisebb űrtartalom mellett. Esővédő huzat, 6+8 kártyát memóriakártya tartó tok, karabineres kulcstartó, mikroszálas törlőkendő is jár a kis táskához. Az anyagok tekintetében ugyanazt kapjuk mint a drágább monstrumoknál; polytex külső borítás, felszerelés kímélő belső anyagokkal, csúszás és vízálló betétekkel. A vállpánt ugyanaz, mint akár a 200-as modellben. Széles, párnázott, érdes, csúszásgátló gumialappal és fém karabinerekkel.

A belső tér 23, 5 x 17 x 19,5 cm-es, így egy normál méretű DSLR váznak, egy vakunak és három kicsi-közepes méretű objektívnek jut elég hely. A rekeszeket két-két hármas és ötszekciós elválasztópárnával szeparálhatjuk el, melyek 1 cm vastag párnázatot kaptak és felületük bárhol tépőzárhoz kapcsolható.

A szűrőket, akkumulátorokat, egyéb felszerelési tárgyakat az elülső részbe pakolhatjuk. Ennek elrendezése nagyjából megegyezik a Defender 160-as táskáéval.

A szintén fekete színben kapható Defender 140 tömege 1,3 kiló, ajánlott fogyasztói ára pedig 16.350 forint.

Defender M és L objektívtartó tok

A széria nem csak táskákat de két objektívtartó tokot is tartalmaz, melyek kivitelükben és anyagaikban hasonlóak az előbbiekhez. Közülük a kisebb modell az M, vagyis Medium jelölést kapta. Közepes méretű zoom és fix objektívekhez ajánlják, melyhez 12 cm-es belső magassága és 8,5 cm-es átmérője is megfelel. A táskákhoz hasonló, cseppálló, polytex anyagból készült, merevített külső henger belül 1,5 2 cm vastag kímélő bevonatú párnázatot takar.

Hátulján egy patenttal és tépőzárral rögzíthető fület találunk, mellyel táskához illeszthetjük, vagy övre fűzhetjük. A nyitócipzár ugyanaz a minőség, mint a fenti termékeknél. Egy lehajtható perem alá rejtették és a cipzár fogantyú is „defenderes” kialakítású. Belsejének kiegészítője egy vastag, kerek védőpárna, amivel a kisebb objektívek számára bélelhetjük ki a tokot, vagy leszoríthatjuk vele a behelyezett optikát, hogy nem mozogjon szállítás közben.

A nagyobb modell az L (Large) megjelölést kapta és közepesen nagy teleobjektívek kiváló védőtokja lehet. Belső méretei: 15 x 22 cm (átmérő x hossz). Anyagai és kialakítása teljesen megegyezik az M-modellel, annyi különbséggel, hogy ehhez a tokhoz két vastag, kerek védőpárna jár.

A Defender M és L objektívtartó, a széria összes tagjához hasonlóan csak fekete színben kapható 5250 és 6750 forintos bruttó fogyasztói áron.

Értékelés

A dizájn talán még nem nőtt fel a nagy nevek mellé, mint ahogy találtunk egy-két fura megoldást, és gyártási hibát, elvarrást, vagy varráshiányt is, de ez korábbi tesztjeink neves versenyzőinél is előfordult. (Tömeggyártásnál gyakorlatilag elkerülhetetlen.) Az anyagválasztás, az átgondoltság és a szolgáltatások azonban az ismert nevek racionális alternatívájává emelik a Hamát a profiknak szánt fotóstáskák területén is.

A táskákat a Hama Kft. biztosította tesztünk idejére. Köszönjük!


Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában,
akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is!