Kipróbáltuk: Green Clean szenzortiszító készlet teszt

0

A probléma

A filmes fotózás egyik előnye a digitálissal szemben, hogy minden egyes felvételkor új nyersanyag kerül a gépbe. A digitális gépek viszont minden felvételre ugyanazt a képérzékelőt használják, ezért ennek károsodása vagy porosodása fokozottan kényes kérdés.

Aki már fotózott poros körülmények között, s szüksége volt objektív cserére, biztosan úgy próbálta ezt megoldani, hogy a lehető legkevesebb szennyeződés kerüljön be a tüköraknába. Noha az objektívcserekor nincs közvetlen kapcsolat a képérzékelő és a külvilág között, a tüköraknába jutó porszemek az exponáláskor felcsapódó tükör által keltett áramlatok miatt könnyedén juthatnak be a zárszerkezet mögé.

Az így bejutott porszemek megtapadhatnak a képérzékelő előtt elhelyezett szűrőn, amelyek aztán szűk rekesz használatakor nem túl esztétikus folt képében láthatók az elkészített fotókon.

Megoldás?

A gyártók több-kevesebb sikerrel már szinte kivétel nélkül alkalmaznak valamilyen módszert arra, hogy a szenzor előtti porszemeket valahogyan eltávolítsák, vagy egyszerűen megakadályozzák a por bejutását. A Canon, Nikon és Olympus gépek a szűrőt rázzák meg az ultrahang frekvenciájával, a Pentax, Samsung és Sony az egész képérzékelőt mozgatják nagy sebességgel ide-oda, míg a Sigma nemes egyszerűséggel egy további szűrőt alkalmaz a tükörakna előtt, megakadályozandó a por bejutását.

Tesztjeink során általában azt a tapasztalatot szerezzük, hogy az Olympus megoldásán kívül sajnos a többi módszer hatékonysága erősen megkérdőjelezhető (lásd a már korábban említett gépi szenzortisztítás tesztünket).

Mit tehetünk akkor, ha a képérzékelőnk mégis poros marad a beépített szenzortisztítás ellenére? Két esélyünk van: vagy szervizben tisztíttatjuk ki a masinát (gyártója válogatja, hogy kinek szervize mennyit kér ezért, a hazai forgalmazású Nikon gépeket tudomásunk szerint garanciaidőn belül ingyen tisztítják), vagy nekiállunk sajátkezűleg.

Ez utóbbi esetben valamilyen tisztítási módszert kell válasszunk.

A körtefecskendő hatékony, de hosszú távon nem biztos, hogy a legjobb választás. Miért? A körtefecskendő által befújt levegő ugyan eltünteti a porszemek nagyrészét a képérzékelőről, de nem tudjuk, hogy azok hová lesznek. Lehet, hogy feltapadnak a tükör vagy a tükörakna belső falára, majd néhány exponálás után ismét megjelennek a szenzor előtt. Bosszantó lehet.

Ennek elkerülésére a porszemet ki kell hozni a vázból. Igen ám, de hogyan?
Nos, ne legyen ennél nagyobb problémánk soha, hiszen a válasz igazán egyszerű: a Green Clean szenzortiszító készlettel.

A Green Clean tisztítókészlet

A termék nagyjából könyvnyi méretű, 5 cm vastagságú dobozban kerül forgalomba, két verzióban. Egyik az APS-C vagy kisebb szenzorokhoz, másik teljes Leica képkocka méretű szenzorral szerelt gépekhez.
Nálunk a nem teljes képkockás verzió járt.

A dobozban egy 400 ml-es, 0,5 kg (!) tömegű, sűrített levegőt tartalmazó flakont, egy különleges fejet, ehhez 3 tiszta szívócsövet, három előre nedvesített és három száraz törlőt (a makacs szennyeződésekhez) találunk.

Használat

Amikor a dobozt kibontottam, s kipakoltam az asztalra az egyes darabokat, még nem igazán tudtam, hogyan is kell ezeket használni. Elővettem a több nyelvű, de nyelvenként csak egy A/6-os oldalnyi szöveget tartalmazó kezelési útmutatót, amelyben magyarul is elolvashatjuk a legfontosabbakat. Sajnos az ábrák alapján sem volt számomra egyértelmű, hogy mit és hova kell illesztenem. Egy fekete pont a dokumentáció pontatlanságáért.

Szerencsére mind a dobozon, mind a kezelési útmutatóban hivatkoznak egy bemutató videóra, amelynek megtekintése után máris sokkal okosabbnak éreztem magam. Kár, hogy ezt nem mellékelik egy CD-n a termék mellé, mert ha valaki nem rendelkezik internet eléréssel, nem biztos, hogy könnyedén rájön a készülék helyes használatára. Bár a bemutató videó csak angol nyelvű magyarázó szöveggel (nem hanggal) érhető el, azok is megérthetik a használatot, akik nem ismerik ezt a nyelvet.

Mielőtt elkezdenénk a tisztítást, a fényképezőgép tükörfelcsapásának módját kell kiderítenünk, amely elengedhetetlen feltétele a kézi szenzortisztításnak. Ezt általában a SetUp menü Sensor Clean vagy Mirror Up menüpontja jelenti, de bővebbet a gépekhez mellékelt kezelési útmutatóban találunk. Fontos, hogy a tisztítási folyamat előtt minden esetben teljesen töltsük fel a gép akkumulátorát.

Első lépésben szedjük le a flakon kupakját, majd tekerjük fel rá a mellékelt fejet.

A fej két részből áll, egy kb. 5 cm hosszú fix alumínium csőből és a végére illeszthető szűrőből. A szűrőbe gyárilag elhelyeztek egy kis méretű fém rácsozatot, amely szükség esetén kivehető és megtisztítható.
A cső és a szűrő között találunk egy csonkot, amelyhez a 30 cm-es műanyag csövet kell illesztenünk. Ebbe a csőbe kell ütközésig beledugni a steril szívókát.

Még mielőtt hozzákezdenénk a konkrét tisztításhoz, néhányszor próbáljuk ki, milyen erővel kell megnyomni a fejet, hogy a sűrített levegő kijusson a flakonból. Amikor a fejet megnyomjuk, a levegő nagy sebességgel kezd kiáramlani, a fej alumínium csövében. Az áramlástan, ezen belül is az aerodinamika foglalkozik azzal a kérdéskörrel, hogy miként viselkednek a gázok mozgásuk, áramlásuk közben. Ezen ismeretek alapján kijelenthető, hogy a nagy sebességgel haladó sűrített levegő a csőből induló csonkban jelentősen alacsonyabb nyomást hoz létre, amely szívó hatás a csatlakoztatott csővezetéken keresztül a szenzor felületéről fogja felszippantani a porszemeket.

Figyeljünk arra, hogy úgy fordítsuk a szűrőnket, hogy az tőlünk távolodó irányba fújja majd ki a levegőt.

Következhet a fényképezőgép tükörmechanikájának felcsapása, majd apró, rövid szippantásokkal a szenzor megtisztítása. Ügyeljünk rá, hogy lehetőleg ne érintsük meg a szenzor előtti szűrőt a cső végével, nehogy kárt tegyünk benne. Erre a gyártó is felhívja a figyelmünket.

Hatékonyság

A Green Clean „porszívó” kipróbálásához először a lassan már hagyományosnak mondható tavaszi CMOS-beporzást kellett elvégezni. (Mivel a szerkesztőség Canon EOS-40D-je elromlott, így csak a szemléltető fotókat tudtuk vele elkészíteni, azt is LiveView módban). A konkrét tesztet a saját, Canon EOS-300D gépemmel végeztem el.
Ezúttal is a gép tükrének felcsapása után hátára fektettem a vázat, majd néhány perc várakozás következett. Mivel a tükörfelcsapás előtt jelentősen felkevertem a port, a szenzorra a teszthez elegendő mennyiségű porszem került.

Szűk rekesszel, végtelenre állított élességgel még a beporzás előtt készült egy kép, igazolandó, hogy honnan indultunk, majd a beporzás után is, hogy lássuk, a „porszívónknak” mivel kell megküzdenie.

A „porszívózás” után saccolva nagyjából a teljes pormennyiség 40%-a maradt a szenzor előtt, pedig a gyártó által ajánlott több, apró szívással, jó közelről hajtottam végre a műveletet, ügyelve arra, hogy a lehető legközelebb legyek a szűrőhöz. Sajnos néhányszor elő is fordult, hogy odaszippantotta magát a szűrőhöz.

A tesztfotó elkészítése után – mivel láthatóan még jópár porszem maradt – elővettem a jó öreg körtefecskendőt, s befújtam párat.

Ezután is készült egy felvétel. A képen jobb oldalt látható makacs kosz eltávolításához a mellékelt, előnedvesített tisztítópálcikát, majd a tisztára törléshez a száraz pálcikát érdemes használni.

Az eredmény itt lett szinte tökéletes.

A készített képeket kétféleképpen tesszük megtekinthetővé, egyrészt jó erősen kontrasztosítva (PhotoShop levels 170-210 között, majd deszaturálás), másrészt az eredeti RAW fájl normál konverziójaként (86 világosság, 75 kontraszt, feketék: 12).

Értékelés

A próbák előtt szinte biztos voltam benne, hogy a „porszívózás” jó ötlet. Ennek segítségével eltávolíthatjuk a könnyebb porszemeket, mielőtt komolyabb tisztításba kezdenénk. A gyártó is azt ajánlja, hogy a nedves tisztítás előtt feltétlenül távolítsuk el a porszemeket, nehogy ezekkel megkarcoljuk a szűrő felületét. Én ezt kiegészíteném azzal, hogy a porszemek kiszívása után érdemes még körtefecskendővel is befújni a nagyobb hatékonyság érdekében, hogy a szenzor előtt még kevesebb porszem maradjon, s csak azt követően próbálkozzunk a nedves tisztítással.

A porszívózás azonban nem veszélytelen. A körtefecskendőzéssel szemben itt muszáj benyúlni a zárszerkezet mögé, amely tönkreteheti a zárat, ha az valamilyen hiba folytán mégis lefutna tisztítás során. Nem kockázatmentes tehát benyúlni a zár mögé (de ezt a fényképezőgép gyártók is kiemelik a kezelési útmutatójuk tisztításról szóló részében).

A teszt után azt vonhatjuk le következtetés képpen, hogy a portalanítás közepes hatékonyságú, a porszemek javarészét eltávolítja, de bizonyos esetekben maradnak porszemek a szenzor előtti szűrőn. Ebből kifolyólag érdemes ezt a porszívózást körtefecskendővel kiegészíteni a még tökéletesebb eredmény érdekében.
A még ez után is a szenzor előtt maradt porszemeket a mellékelt nedves illetve száraz törlővel tudjuk eltávolítani, ez – köszönhetően az előzetes portalanításnak – nagyon hatékony.

A rendszer tehát nem biztos, hogy képes kiváltani a körtefecskendő használatát, de azzal együtt kombinálva hatékonyabb tisztítást eredményez, hiszen a porszemek javarészét a porszívózással végleg eltávolíthatjuk, a nedves és száraz tisztítópálcákkal pedig tökéletes tisztítást valósíthatunk meg.

A terméket az Artwork Photo-tól kaptuk. Köszönjük!

A nem fullframe szett ára brutto 15.000 Ft,
400 ml sűrített levegős palack külön bruttó 3890 Ft,
3 db porszívófej brutto 2100 Ft,
3 db-os nedves és száraz törlőpálca brutto 4890 Ft.