Hama körlámpák Youtube közvetítésekhez és videokonferenciákhoz is

0

Amikor a 90-es évek második felében elkezdtek terjedni a megfizethető árú digitális képrögzítő eszközök (főleg fényképezőgépek), akkor szerintem senki sem sejtette, hogy milyen mértékben átalakítja majd ez a technológia az életünket. A folyamat nagyjából az internet elterjedésével futott párhuzamosan, de jó néhány év kellett hozzá, hogy ezek összeérjenek. A digitális kamerák ma már a mindennapok szinte minden területén velünk vannak, hiszen már egy középkategóriás autó is tele van mindenfelé néző kamerákkal. De kameramodulból már jut 3-4 egy átlagos mobiltelefonba is, a koronavírus világjárvány alatt pedig a számítógépekbe épített webkamera tette lehetővé, hogy kollégák és üzletfelek anélkül egymás szemébe nézhessenek, hogy fizikailag találkozniuk kellene egymással.

Az elmúlt két évtizedben a kamerák egyre kisebbek, érzékenyebbek és jobb minőségűek lettek, de egy valami nem változott: a fényképezéshez és videózáshoz továbbra is szükség van fényre. Megfelelő minőségű és mennyiségű fényre. Jól látható ez a mobiltelefonokkal készített fotókkal is. Szikrázó napsütésben olyanok a színek és a részletek a fotókon, amit 30 évvel ezelőtt csak a legdrágább nyersanyagokkal lehetett elérni (vagy lehet, hogy még azokkal sem). De ahogy egy kicsit is sötétebb van, már alig jelennek meg a részletek. Persze sokat fejlődött a technika ezen az utóbbi években, de például a webkamerákba továbbra is irtó gagyi szenzorok és elektronika kerül.

Ez az új „home office”-os világban meg is látszott a beszélgetéseken. Hiába fejlesztették le a konferenciaszoftverek programozói a háttérleválasztást, hogy ne kelljen rendet rakni a beszélgetés előtt a szobában, a fény hiányát nem tudták pótolni.

Szerencsére az utóbbi évtizedekben nem csak a képrögzítés, de az egyéb technológiáknak köszönhetően a fotós kiegészítőgyártás is óriási fejlődésen ment keresztül. A világítástechnikában elterjedt kifogyasztású LED-ek megjelentek a fotózásban is, olyan eszközöket adva akár az amatőrök kezébe is, mint például a LED-es körlámpák.

Ezek a lámpák általában a fényképezőgép objektíve köré helyezve olyan egyenletes megvilágítást biztosítanak a portréalany arcán, ami mellett sehol sem jelennek meg zavaró árnyékok, mégis minden pont szép világítást kap. Ráadásul a szemben is megjelenik egy érdekes köralakú csillanás, ami ugyan nem természetes, mégis egzotikus egy kicsit.

Ma persze ezeket nem feltétlenül fotózáshoz, hanem sokszor videózáshoz, vlogoláshoz vagy konferenciahívásokhoz használják, és nem is fényképezőgéppel vagy videokamerával, hanem egy egyszerű mobiltelefonnal.

A Hama Spotlight Foldup 102 néven futó szerkezet egy tányérnyi helyet foglal el az íróasztalon, ami kikapcsolt és összehajtott állapotban alig néhány cm magas.

Pedig ez a nagyobbacska korong egyben tartalmazza a stabil talpat, az állítható magasságú állványt (maximális magasság 138 cm!), a 26,5 cm külső átmérőjű LED-es körlámpát és a szabadon állítható karon lévő telefontartót is. Egyedül az USB töltőfej hiányzik belőle, amin keresztül árammal lehet ellátni. Ilyen persze szinte minden háztartásban akad, de ha mégsem, akkor a számítógép USB csatlakozójáról is üzemeltethető.

A kábelre szerelt kapcsolóval nem csak be- és kikapcsolni lehet a lámpát, de 10 lépésben állítható a fényereje és három lépésben a színhőmérséklete is (3000 K, 4500 K és 6000 K). A fényt 128 LED biztosítja, amelyek fele valószínűleg 3000 K-es, másik fele pedig 6000 K-es.

A körlámpa persze nem csak mobiltelefonnal használható, de akár külön megvilágításként is megállja a helyét, ha az otthoni íróasztal az ablaktól távol, vagy pont az ablaknak háttal áll. A felhasználó mögül bevágó fény rendkívüli módon rontja a kép kontrasztját, és részletszegénnyé teszi a felvételeket. Ezzel sem a notebookok beépített webkamerái, sem pedig a külön kapható webkamerák nem képesek megbirkózni. A körlámpa telefontartójára webkamera is rögzíthető, de egy külön kis állványra téve akár egy MILC vagy DSLR is beállítható a lámpa közepére.

Amennyiben nincs már hely az asztalon, vagy több szabadságra van szükség, akkor érdemes a Hama Spotlight Steady 120 fantázianevű körlámpa lehet a megoldás, ami nem csak nagyobb, de egy méretes univerzális lámpaállványt is kapott. A 30 cm külső átmérőjű lámpába 162 LED került, a színhőmérséklete és fényereje viszont a másik lámpáéhoz hasonló módon állítható. Az állvány akár 215 cm magasra is kihúzható, így akár fentről is világíthatunk vele. Az asztali verzió lámpája lefelé nem fordítható, így apró tárgyak egyenletes megvilágítására nem alkalmas, de a Steady 120 állványához tartozó mini gömbfej segítségével a nagyobb körlámpa az asztal lapja felé is lehajtható.

A Hama mindkét lámpához mellékel egy Bluetooth távirányítót a telefonról való exponáláshoz és egy szövet táskát is a felszerelés elcsomagolásához. A kisebb Hama Spotlight Soldup 102 ára 17 ezer, a Hama Spotlight Steady 120 ára pedig 19 ezer forint.