Hensel Integra 500 Plus FM vakuszett

0

Szedett-vedett bevezetőmből ideje kimagyarázkodnom. Hogy is van ez a két kerék és három láb? A válasz egyszerű: kerekes bőröndben érkezett szerkesztőségünkbe a Hensel profi vakuszettje, melyhez szokásos három lábú állványt is kaptunk.

A méretes és nem túl könnyű bőrönd már sejteti, hogy komoly tartalmat rejt belsejében. Ezt erősíti tovább a lakattal zárható zippzár is, igaz, lakatot ugyan nem mellékeltek hozzá, de aki igényli, bármikor rákattinthat egyet.

A bőrönd kinyitása után példás rendben elhelyezve találjuk a vakukat és tartozékaikat. Jobb és bal oldalon a tápcsatlakozók alatt kaptak helyet az 500Ws-os Integra 500 Plus fejgenerátoros vakuk, melyekhez G6 foglalatú, 300W-os halogén beállítóizzót mellékel a gyártó.

A vakukhoz két Integra Stand 202 típusú stúdióállványt kapunk, melyek kellően masszívak a készülékek megtartásához.

A vakukról a hordozáshoz felhelyezett védőkupak leszerelése, a modellfényt adó beállítóizzók kesztyűben történő behelyezése, a védőbúra felrakása, illetve a vakuk állványra helyezése után már kezdődhet is a munka.

A készlet egy 82 cm átmérőjű Economy fekete-fehér ernyőt, a hozzá – ponsotabban a vakuhoz – való reflektort, illetve egy 80×100 cm-es szoftboxot tartalmaz, melyhez egy szövetrács is tartozik irányítottabb fény létrehozásához. Emellett 5 méteres szinkronkábel és egy rádiós kioldó is a kit része, de erről kicsit később.

Szokás szerint a vaku hátulján találjuk a kezelőszerveket és a visszajelző lámpákat is. Nézzük ezeket felülről lefelé, balról jobbra haladva:

  • RC: rádiós kioldó engedélyezése

  • Audio: feltöltés befejezésekor hangjelzés
  • FC: be állásban a modellfény csak a vaku feltöltését követően kapcsol be
  • Slave: optikai slave mód
  • Test: teszt villantás kiváltása
  • Full: modellfény teljes fényerőn (35 mp inaktivitás után a fényerőt automatikusan csökkenti a rendszer 1 Fé-kel, melyről bármely gomb megnyomására visszaáll a teljes fényerőre)
  • Prop: arányos modellfényerő
  • S végül az utolsó tárcsa a vaku (rádiós kioldóhoz szükséges) csatornája, iletve a villanás teljesítményének beállítására szolgál (5.0-10.0 kijelzéssel).

A vaku teljesítményét 5.0 és 10.0 közötti értékűre állíthatjuk, amely 1/32 és 1 közötti állítást tesz lehetővé, 1/10f lépésekben.
A kezelőszervek leírásából kimaradt még egy fontos dolog: az Audio gomb 3 mp-ig tartó nyomvatartása után a kijelzőn két jegyű szám jelenik meg, mely az indított villantások számának tized részét jeleníti meg (pl. 05 kijelzésekor 50 és 59 közötti, 15 kijelzésekor 150 és 159 közötti villanás történt).

Ahogy korábban említettük, a vakuhoz rádiós kioldót is adnak, melynek vevőegysége a vakun belül található. A transmitter 3 csatornát képes kezelni (ezeket állíthatjuk be a vakukon is), emellett van lehetőség az összes csatornára helyezett vaku egyidejű elsütésére is.

A freemask feliratból következtethetünk rá, hogy a Hensel ezen szolgáltatását is használhatjuk ezzel a kioldóval. Ennek lényege, hogy gyors sorozatban két képet készíthetünk, az első fotó normál vakuzással készül, míg a második eseteben csak a hátteret megvilágító vakuk sülnek majd el, ezzel csak egy sziluettet kapunk. Szoftver segítségével ebből a képből könnyedén készíthetünk egyszerű maszkot, amelyet az előző (teljes vakus rendszerrel bevilágított) képre helyezve bármilyen hátteret adhatunk majd képünknek. Ehhez a háttér megvilágítását végző vakut F csatornára kell állítanunk.
Erről kicsit részletesebben az alábbi videó számol be, sajnos csak német nyelven, de valamennyire azért érthető a lényeg:

A rádiós kioldó további plusz funkciója, hogy segítségével távolról növelhetjük, vagy csökkenthetjük a vaku(k) teljesítményét. Azért, hogy gyenge fénynél is megtaláljuk a szükséges gombokat, a rajtuk lévő festés fluoreszkáló hatású.

A Hensel Integra 500 szett egyik fontos erőssége a gyors töltés. Tapasztalataink szerint teljes teljesítménnyel villantva mindössze 1,5 mp után már lőhetjük is a következő képet (a gyári adatlap 2,2 mp-et ad meg erre).

A rövid próba alapján bebizonyosodott, hogy a Hensel nem véletlenül a vakuk csúcsa. A különleges és extra szolgáltatásokon kívül a profi összeállítás, a gyors feltöltés illetve a halogénlámpa élettartamát növelő funkciók is olyanok, amit máshol nem kapunk meg.
Igaz, azt is be kell látni, hogy a termék ára is csúcskategóriához méltó.

Cikkünkben szereplő vakuszettet a Tripont-tól kaptuk kipróbálásra. Köszönjük!