Gorillapod Original és SLR-Zoom miniállványok

0

Magasság vs. stabilitás vs. tömeg. Az állványok szempontjából örök harc. A gyártók jó része évtizedek óta kutatja, miként hozhat létre magas, egyben könnyű és stabil állványokat. Rengeteg új innováció, anyag jelent meg – ilyenek például a bazalt, vagy a szénszálas megoldások – és bizonyára a jövő is kínál még újdonságokat. A Joby viszont más irányból közelítette meg a problémát. Durva leegyszerűsítéssel „szétnézett maga körül”. Rájöttek, hogy nincs szükség magas állványokra, hiszen természetes és mesterséges környezetünkben rengeteg állványnakvalót találni. Egy korlát, egy vékonyabb oszlop, faág, vagy akár biciklikormány bőven megteszi, elég csak egy olyan felfogatási módot kitalálni, mely szinte bárhová felerősíthetővé teszi a fényképezőgépet. Így viszont az állvány lehet akár kicsi és könnyű is. Valahogy így született meg az új évezred egyik sikerállványa, a Gorillapod, mely aztán bezsebelt egy sereg díjat, és nem utolsósorban a fotósok bizalmát.

Rövid bemutatónkhoz a Gorillapod Originalt és néhány fokozattal erősebb társát a Gorillapod SLR-Zoomot kaptuk kölcsön.

Gorillapod Original

Ez volt az elsőként megjelent változat néhány éve. Az állvány a hagyományos tripodok felépítéséhez hasonlít, de a fix lábak helyett, 9 apró műanyag gömbcsukló alkot egy lábat. Ezek a gömbcsuklók minden esetben fekete és meglehetősen strapabírónak tűnő műanyagból készülnek (a gyártó szerint minőségi, japán ABS műanyag) és szabadon elfordíthatók bármilyen irányban. Belsejükben gumibetét gondoskodik róla, hogy az elforgatott szekció a kívánt helyzetben maradjon. Mintha csak egy vastagabb drótot hajtogatnánk. Az állványlábak így szinte bármilyen formára meghajlíthatók. Rácsavarhatjuk egy oszlopra, ajtókilincs köré, vagy ahová csak a 12 cm hosszú lábak engedik.

Azonban kellett még egy ötlet, hogy az ily módon felerősített állvány minél stabilabban, csúszásmentesen megálljon. Evégből kis gumigyűrűket tettek minden egyes gömbcsukló felső részére, melyek jó tapadást biztosítanak, így például egy sima felületű fémkorlátra szorosan felcsavarva nem fordul el állványunk a ráhelyezett géppel együtt. A stabilitást a lábak végén lévő gumisapka is növeli. Ezek a gumibetétek egy kis színt is visznek az unalmas feketeségbe. Ez a modell jelenleg hétféle színváltozatban (szürke, sárga, piros, zöld, pink, kék, narancs) kapható.

Természetesen a szekciókat kiegyenesítve a Gorillapod normál miniállványként is használható. Nagyjából 6-16 cm-es magasságot érhetünk el a lábak helyzetétől függően. Teherbírása max. 325 gramm, tehát főleg kompakt fényképezőgépekhez használható. Próbáink során kb. az Olympus PEN széria (egy alap objektívvel) környékén volt a felső határ, amit még elbírt.

A három láb egy szintén műanyag, fix csonkban végződik, mely fölött még két gömbcsukló alkotja a fejrészt. Ezek egy kicsivel nagyobbak a lábszekcióknál. A két csuklónak köszönhetően kb. 70 fokban fordítható el bármely irányban a fölöttük lévő talp. A talp levehető, ha elfordítjuk a felső gömbcsukló gumigyűrűjét. Így benyomható a fejen lévő, Joby feliratú gomb, a talprész pedig kicsúsztatható. Tetején gumiborítást és 1/4”-os, szabványos állványmenetet találunk.

Az állvány össztömege alig több mint 45 gramm, méretei pedig: 16,5 x 3 x 3 cm. Az Original tripod mágneses változatban is kapható, mely kivitelében megegyezik ezzel, de a lábvégek gumiborítása alatt erős, neodymium mágnesek találhatók. Mindkét változathoz különböző kiegészítők is beszerezhetők: pót állványtalp, tapadókorongos vagy öntapadós mobiltartó, illetve iPhone és iPod tartó. A Gorillapod Original ára valamivel 5 ezer forint felett mozog.

Gorillapod SLR-Zoom

A gyártó hamar felismerte, hogy az eredeti változat kompakt fényképezőgépekhez méretezett teherbírása kevés lesz, ezért rövid időn belül egyéb verziókat is piacra dobott. Ilyen a jóval nagyobb és sokkal jobb teherbírású SLR-Zoom is. A nevéből talán egyértelmű a célterület is; tükörreflexes fényképezőgépekhez ajánlják, akár egy közepes zoomobjektívvel (pl. 70-200mm) kiegészítve. Ennek megfelelően maximum 3 kg-ig terhelhető, vagyis kb. 9x jobban, mint az előbb bemutatott változat. Kisebb tükörreflexes gépekhez vásárolhatunk sima (Gorillapod SLR) változatot is, mely 800 grammig terhelhető.

Méretét leszámítva a kivitele sok tekintetben megegyezik az Original változattal, de itt közel 3 cm széles, dupla akkora gömbcsuklókat kapunk a fent említett, minőségi ABS műanyagból. A három láb ezúttal is 9 gömbcsuklóból áll és egyenként ~21 cm hosszú. A csuklókon vastag, szürke gumigyűrűk találhatók, melyek szintén a csúszásmentes felfogatást szolgálják, ahogy a lábvégek gumisapkája is. Másik végük a gömbcsuklókhoz hasonló anyagból készült csonkban fut össze, melynek tetején gumiborítás, valamint 1/4”, és (menetadapterrel) 3/8”-os menet található. A szabvány menetekre elméletileg bármilyen fej felhelyezhető, de az SLR-Zoomhoz külön kapható egy méretéhez jól illeszkedő gömbfej is.

A fej nagyon masszív, szinte teljes egészében fémből készült. Alján hozzávetőleges fokbeosztást, oldalán egy gumibordázattal ellátott kioldógombot találunk. A gomb könnyedén jár és enyhén meghúzva is komoly szorítóerőt ad a gömbfejnek. A gyártó adatai szerint ez is 3 kg-ig terhelhető, aki pedig ennél is nagyobbat szeretne, az 5 kg-ig terhelhető Ballhead-X-et választhatja a Joby kínálatából.

A fejen lévő vájat a gömbcsukló 90 fokos döntését is lehetővé teszi. Tetején egy fém aljú, de műanyagból készült talpat helyeztek el, melynek gyorstalp része a többi Gorillapodhoz hasonlóan, egy rugós gomb benyomásával oldható ki, majd kicsúsztatható a vájatából. A gyorstalpra egy nagy vízszintezőt applikáltak. Felső részén az elmaradhatatlan gumiborítás és 1/4”-os menet kapott helyet. A menetet itt sem tudjuk kézzel meghúzni (ahogy egyetlen Joby állványnál sem). Az alsó, süllyesztett csavarfejhez pénzérmét használhatunk.

A lábak állásától függően kb. 4-23 cm magasságú lehet önmagában az állvány, a fejjel együtt ehhez még 63 mm-t adhatunk. Az állvány súlya nem éri el a negyed kilót, a fej pedig 150 grammot nyom.

A Gorillapod SLR-Zoomhoz beszerezhető kiegészítők között ezúttal is megtaláljuk a pót állványtalpakat és gyorstalpakat, de vásárolhatunk tüskés lábvégeket is, melyeknek például jégen, vagy keményebb hóban vehetjük majd hasznát. A Gorillapod SLR-Zoom ára 15 ezer, a gömbfejé pedig 12 ezer forint körül alakul.

A Gorillapodokat a Joby magyarországi képviseletétől kaptuk. Köszönjük.