iGear Kjstar Z07-5 szelfi-bot

0

Egy fotót akkor nevezhetünk igényesen elkészítettnek, ha azon nincsenek zavaró, oda nem illő dolgok. Ilyen pl. egy fürdőszobatükörben készített önkép, amelynek hátterében ott a törölköző, ott a vízköves kád, vagy esetleg a szennyes is. Az ilyen kép nem szép. Pedig maga a szelfizés jó móka, csak itt is ügyelni kell az igényességre.

A kinyújtott karral készített szelfik sokszor a túl kicsi látószög miatt nem mutatják be az adott esetben szép környezetet. Főleg kevés a karunk hossza akkor, ha többedmagunkról kívánunk képet készíteni. Erre azonban már léteznek megoldások és kiegészítő eszközök. Ha kézből kívánunk fotózni, akkor egy nagylátószögű előtét lehet a segítségünkre, hogy mindannyian ráférjünk a képre. De ha szeretnénk megtartani a telefonunk objektíve által kínált perspektívát, akkor távolabb kell helyeznünk a készüléket. Ehhez pedig az ún. selfie-stick, vagy szelfi-bot nyújt segítséget.

Szelfi-botból mondhatni rengeteg kapható már, de nem mindegy, hogy milyen minőségű. Minőség? Miért, mit lehet itt elrontani? – kérdezhetné az Olvasó. Nos, első körben én sem gondoltam volna, hogy mennyi mindent. De a nálunk járt két szelfi-bot alapján kijelenthetem: elég sokat.

Elsőként nézzük a fura nevű, Kjstar Z07-5 szelfi-botot, amely szép csomagolásban kerül forgalomba. A kartondobozt kinyitva egy egész készlet tárul elénk, amelyben maga a szelfi-bot, a telefontartó fej, egy adapter a telefontartó fejhez, valamint egy mikroUSB-USB kábel található.

Az összeszerelés igen egyszerű, hiszen mindössze a telefontartót kell a bot végén kialakított fej talpára csavarozni. A fej előre és hátra dönthető, az oldalán lévő csavarral a szorítás erősségét állíthatjuk bizonyos szintig. Bár a gyártó 500 grammban írta elő a maximális tömeget, vélhetően ilyen nehéz telefont nem fogunk tudni felhelyezni rá. De fényképezőgépből könnyen találunk ilyen nehezet.

Bár a telefontartó alján lévő csavar megegyezik a fényképezőgépek alján lévő állványcsavarral, a telefontartót nem tudjuk fotós állványra helyezni, mivel túl keskeny a csavar előtti furat, s az állványtalp csavarját nem tudjuk belecsavarni (kis barkácsolással azért megoldható). A botra viszont ráhelyezhetünk akár kis kompakt gépet is, amellyel is fejünk fölül is fotózhatunk önkioldó segítségével. Persze arra figyelnünk kell, hogy nehogy a bot teherbírását átlépjük, mert egy esetleges törés esetén a kompakt gépünk megismerkedhet a gravitáció hatásával, s a talaj keménységével is.

A telefontartó fej rugós kialakítású, s egy satuhoz hasonló módon fogja meg a készülékünket. Alapesetben 65-85 mm szélességű készülék fogható be, de ha ennél kisebb telefonunk van, akkor a mellékelt narancssárga adaptert felhúzhatjuk a satu kihúzható pofájára, s így 55 mm-re is lemehetünk. A kialakítás gyenge pontját mutatja, hogy a telefontartón található kihúzható rugós pofa ívelt részét ragasztva rögzítették a rugós idomhoz, amely nem minden esetben ad elegendő szilárdságot. A nálunk járt példány vélhetőleg a rosszabbul sikerült darabok közül került ki, hiszen az adapter gumi eltávolításakor egy pillanat alatt letört az ívelt darab a rugós elemtől. Szerencsére a telefontartó fej három apró csavarral szétszedhető, s a hiba egy kis kézügyességgel és pillanatragasztóval könnyen orvosolható. Mindenesetre ez a megoldás így nem a legszerencsésebb.
A telefon szélességéhez a ki-betolható oldalsó elemet igazíthatjuk.

A szelfi-bot összecsukva 23 cm, ha teljesen kihúzzuk a teleszkópos tagokat, akkor 1 méteres hosszt kapunk. A készülékkel történő fotózáshoz nem kell önkioldót használnunk, az exponáláshoz a markolaton található aprócska gombot kell megnyomnunk. Persze fotó csak akkor fog készülni, ha a telefon kamera alkalmazását elindítottuk, s a botot összepárosítottuk Bluetooth-on a készülékkel. Fontos infó, hogy erre csak Android 3.0, vagy afelett van lehetőségünk, illetve iPhone készüléknél legalább 4.0-ás iOS verzió kell.

Az energiaellátást aprócska, 45 mAh kapacitású akkumulátor végzi, amelyet 1 óra alatt tudunk feltölteni a bot végén található mikroUSB csatlakozón keresztül. Ugyanitt található egyébként a szelfi-bot főkapcsolója is, amelyet kis mérete miatt csak körömmel tudunk átkapcsolni.

Használat során kétféleképpen helyezhetjük a telefont a tartójába, vagy képernyővel magunk felé, ez esetben az elülső, többnyire kisebb felbontású kamerát használhatjuk, cserébe viszont lesz élőképünk is, azaz valamennyire a készítendő képet meg is komponálhatjuk. A másik oldalon behelyezve a mobilt a hátsó kamerát tudjuk használni, de ekkor bukjuk az élőkép megtekinthetőségét. Viszont mivel a szelfi-bot feje jól irányítható, erre nem is feltétlenül van szükségünk, s így sokkal jobb képminőséget kaphatunk, mint az elülső kamerával.

A Kjstar Z07-5 talán nem a legátgondoltabb kialakítású szelfi-bot, de a kedvező ára miatt biztos sokaknál képbe kerül. Ha 1,5 évnél nem régebbi a készülékünk, akkor az operációs rendszer felé támasztott követelményt is teljesíteni tudjuk, ha azonban nincs Android 4-es frissítésünk, akkor ezt a szelfi-botot nem igazán fogjuk tudni használni.

A Kjstar Z07-5 univerzális szelfi-botot az Extreme Digitaltól kaptuk. A termék ára bruttó 7.990 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!