Induro AT413 – a masszív óriás

0

Az Induro kétféle tripodot gyárt: alumíniumból és szénszálas kompozitból készült lábbal ellátottat. A szénszálas állványokat a CT (Carbon Tripod), míg az alumínium állványokat az AT (Aluminium Tripod) szériába rendezi.
Az alumínium állványok között nyolc modellt kínál, a könnyen hordozhatótól az igazi drabális változatig. Jelen cikkünkben a gyártó legkomolyabb alumínium állványát vesszük górcső alá, az AT413-at.

Az Induro AT413 lábait az állvány komoly magassága ellenére csupán három szekciósra készítették, amely már önmagában jót tesz a stabilitásnak. Ráadásul a legvékonyabb csőátmérő is 27 mm, ami már sejteti, hogy valóban komoly darabról van szó. Nem is kérdés, hogy a nagy teherbírás a legígéretesebb tulajdonsága az AT413-nak, mely szám szerint 20 kg.

A lábak szekcióit gyors kioldású (fél fordulatos), időjárásálló gumi szorítókkal rögzíthetjük, vagy oldhatjuk. Az egyes szegmensek kör keresztmetszetűek, de ennek ellenére nem fordulnak el. A legvastagabb szekciónál 35 mm átmérőjű, míg a legvékonyabbnál az említett 27 mm átmérőjű csövet találjuk.

Az állvány mindhárom lábának felső részét habszivaccsal vették körbe, amely kényelmes vállon hordás és jó fogást biztosít. A lábak végén kitekerhető gumi talpakat találunk, melyeket köves, sziklás terepen igény esetén kicserélhetjük a mellékelt tüskékre is.

Szintén a hordozhatóságot könnyíti a mellékelt, vállon hordható táska is, amelynek egy belső zsebébe akár kisebb méretű kiegészítőket is helyezhetünk, az egyébként szintén a csomagban lévő kulcsokat és a már említett tüskéket tartalmazó kis tok mellé. Ezt a tokot akár övre is fűzhetjük.

A lábakat egyenként terpeszthetjük ki, ehhez a láb felső részén, az állvány magjához közel található rögzítőt kell kihúznunk. Ezt követően a nyílásszög a megszokott 24, 50 vagy 80 fokos szögre állítható.

A lábakat teljesen síkra nem nyithatjuk szét, de a hosszú középoszlopot behelyezhetjük fejjel lefelé is, így föld közeléből is fotózhatunk (igaz, egy kicsit kényelmetlen módon). Ha valaki normál gépállás mellett szeretne közel a talajhoz fotózni, vásárolhat kiegészítőnek rövidebb középoszlopot is (a nagy középoszlop 28 cm hosszú, a kisebbik 13 cm-es).

Az állvány lábait teljesen kihúzva normál nyílásszögnél és betolt középoszloppal is 169 cm magasságig jutunk, ha pedig a középoszlopot is kihúzzuk, akkor 186 cm magasra kerül a fejet fogadó talp. Ehhez kell még hozzászámolnunk a fej magasságát, s így kapjuk meg a fényképezőgép aljának magasságát. Ebből már sejthető, hogy akár 2 méteres magasságba is kerülhet az objektívünk. Nem hiszem, hogy ennél magasabbra sűrűn kellene helyezni gépünket.

Az állvány magnéziumból készült magjára egy 2D-s vízmérték került, közvetlenül a középoszlopot szorító méretes, könnyen kezelhető csavar közelébe. A talpat a fej elfordulását gátló csavarral is ellátták, a kiegészítők elhelyezésére pedig külön fület alakítottak ki. Ezek a tulajdonságok egyébként a többi modellre is igazak.

Az Induro AT413 főbb paraméterei:

Min. magasság középoszloppal 28 cm
Min. magasság kis középoszloppal 21 cm
Max. magasság 169 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 186 cm
Összecsukott magasság fej nélkül 77 cm
Legnagyobb csőátmérő 35 mm
Legkisebb csőátmérő 27 mm
Szekciók száma 3
Terhelhetőség 20 kg
Tömeg 3,2 kg

Az Induro AT413 állványt a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!
Az állvány ára fej nélkül bruttó 41.900 Ft. A szériában a bemutatott termékhez képest kisebb változatok is megtalálhatók, 13.900 Ft és 35.900 Ft közötti áron.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!