Induro PHD3 panhead

0

Az Induro Gear a többi állvány gyártóhoz hasonlóan leginkább a gömbfejeket és a 3D fejeket részesíti előnyben. Ezen kívül különleges fejeket is kínálnak, mint pl. a Gimbal fej, de ide sorolhatjuk a PHD jelölésű panfejeket is. Egy kicsit nehéz dolgom van az elnevezést illetően, hiszen a „panhead”-nek nevezett fejeknek valami magyar nevet is kellene találni, de a panofej már foglalt a precíz panorámák készítését elősegítő fejekhez. No persze a PHD-kkel is készíthetünk remek panoromákat, mégsem keverném a panofejek közé, legyenek ezek egyszerűen panfejek.

Használhatóságukat tekintve a PHD panfejeket leginkább a gömbfejekhez hasonlíthatjuk, hiszen egyetlen kioldó mozdulat után szinte bármilyen új pozíciót adhatunk a gépünknek. Mégsem nevezhetjük ezeket a fejeket gömbfejeknek, hiszen gömb idom egyáltalán nem található meg bennük.

Az Induro PHD fejek főként azoknak készültek, akik a gömbfejekhez hasonló szabadságot szeretnének elérni, ugyanakkor fontos számukra az igen komoly teherbírás és a könnyed elfordíthatóság. A panhead fejek egyetlen szorítócsavarral rögzíthetők és oldhatók. A méretes, nehéz objektíveknél nagyobb igénybevételnek számít a függőleges döntés és emelés, mint a portré álláshoz oldalra fordítás, így nem meglepő, hogy ebben az irányhoz a PHD3 fej is komolyabb tartást biztosítanak. Ezt a több lemezes, tapadási súrlódási erőt sokszorozó megoldással érték el.

A fő (legnagyobb) szorítócsavar tehát mind az előre/hátra döntést/emelést, mind az oldalra döntést rögzíti. A csavar kioldása elsőként az oldalirányú döntést engedi, amely ±45 fokban történhet. A teljes oldása az előre/hátra döntést is lehetővé teszi -45..+90 fokban.

Az állványfej alsó részén találunk egy, a főcsavar formájához hasonló kisebb szorító csavart is, amely a függőleges tengely mentén történő körbeforgatást engedélyezi, vagy rögzíti. Az egyszerűbb panorámákhoz szükséges körbeforgatást ezen csavar oldásával kezdhetjük meg, amelyet követően igen finoman forgatható a fej az 5 fokonként bejelölt panoráma skála mentén.

A fő csavar feletti rögzítő kar a felső rész forgathatóságát teszi lehetővé 90 fokban. Ez normál fejállásnál a függőleges tengely mentén történő elfordítást könnyíti meg, de ha a fejet már kimozdítottuk az alaphelyzetből, akkor ennek tengelye már nem egyezik meg a függőleges tengellyel. Úgy mondhatnánk, hogy ezzel a fényképezőgép állványcsavara által kijelölt tengely mentén forgathatjuk el a gépünket maximum 90 fokban.

Végül az utolsó csavar a talp szorítására és kioldására való. Ha ezt a csavart csak kis mértékben nyitjuk, akkor a talp előre-hátra mozgatható (3,6 cm távban), de a gép még nem emelhető le és nem is eshet le. A gép fejről levételéhez a csavart magunk felé kell húzni, majd elforgatni. Ennek hatására a rögzítő pofák még inkább eltávolodnak egymástól, ami lehetővé teszi a talp és a gép levételét.

Az Arca-Swiss kompatibilis talp a masszív fejhez igazodva meglehetősen méretes, 7 cm hosszú, s közel 4 cm széles. A talpat a fényképezőgéphez rögzítő csavart pénzérme segítségével csavarhatjuk be a gépünkbe, vagy az objektív állványgyűrűjébe. Felhajtható fület itt nem alakítottak ki.

A fej felső részén, a talp közelében egy libellát is elhelyeztek, mely a gép vízszintezésében segít, de csak vízszintes állásnál, porté állású beállításnál nem nyújt segítséget.

A fej alján szabványos 3/8″-os menetet találunk, amelybe a mellékelt adaptert is betekerhetjük, így kisebb menettel rendelkező állványokkal is használhatjuk. A fej alsó részébe egyébként a fej elfordulását gátló vájatokat (amelybe az állvány fejrögzítő csavarjai mélyednének) nem alakítottak ki, a fej alja szinte teljesen sík.

A 800 gramm tömegű Induro PHD3 fej előre-hátra döntésnél akár 40 kg terhet is képes rögzíteni, oldalsó irányú teherbírása 20 kg-os.

Az Induro PHD3 panhead fejet a Mikrosattól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére. Köszönjük!

A termék ára bruttó 79.900 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!