A legjobb mélységélesség kalkulátorok Androidra

0

Bár a mélységélesség elejét megelőzően illetve végét követően nem azonnal történik a képrészletek optika általi elmosása, s a mélységélességet egzakt módon, számként kifejezni kissé félrevezető lehet, sokan mégis így írják le. Szükség is lehet erre olyan esetekben, amikor a feladat egy jól meghatározott kiterjedésű rész élesen tartása, legyen az egy tárgy eleje és vége, vagy egy portré esetében a szem és az orr csúcsa.

Ezt a számítást hivatottak megkönnyíteni a mélységélesség kalkulátorok, amelyekből rengeteg érhető el. Ezekből csemegéztünk.

DoF Calculator

Az ingyen letölthető DoF Calculator segítségével fényképezőgép specifikusan számíthatjuk ki az élességi tartományt. Az alkalmazás elindítása után egy egyszerű képernyő fogad, ahol a felső részen állítható be a használt fényképezőgép, gyártó és modell szerint, a kompakt gépektől a MILC-eken át az APS-C és fullframe szenzoros DSLR-ekig.

A további paramétereket, mint a gyújtótávolság, rekesz és tárgytávolság egy-egy csúszkán módosíthatjuk, a pontos értékek beállításához – és + gombokat használhatunk.

A képmező alsó részén a megadott paraméterekből kiszámolt mélységélesség olvasható le, az élességi tartomány hátsó és elülső pontjával együtt, valamint a hiperfokális távolsággal (amire beállítva tárgytávolságot, onnan a ponttól a végtelenig minden az élességi tartományba kerül).

A szoftver működési paraméterei között megadhatjuk a maximális gyújtótávolságot, a legszűkebb rekeszt és a maximális tárgytávolságot, így igényeinknek megfelelően szabhatjuk testre a csúszkákat. Módosítható még a kijelzés mértékegysége (európai vagy angolszász), illetve a szóródási kör értékét is felülírhatjuk.

RG DOF Calculator

Szinte az előzőével azonos DOF Calculator névvel érhető el egy másik ingyenes alkalmazás is, amelynek talán egyetlen megkülönböztető jelzése az RG felirat, melyet az ikonjában is láthatunk.

A fényképezőgép természetesen itt is kiválasztható, méghozzá csoportosítva, ami talán jobb áttekinthetőséget kínál. Az előző szoftver megoldásával szemben itt nem csúszkákon állíthatók be a paraméterek, hanem legördülő menü értékeiből, ami kerek érték kiválasztását gyorsabban teszi lehetővé. Ha ennél precízebben szeretnénk megadni az értékeket, akkor áttérhetünk a fejlett üzemmódra, ahol kézzel kell beírnunk a számszerű értékeket.

Itt azonban még nem érnek véget a program képességei, ugyanis az ún. Av módban adott gyújtótávolságra és tárgytávolságra egy táblázatot is kaphatunk, ahol a rekeszérték függvényében a kiszámolt mélységélesség érhető el. Vagyis ha nekünk adott mélységélesség tartományra van szükségünk, s szeretnénk az ehhez szükséges rekeszértéket megtudni, akkor a blende kikereséséhez nem kell a rekeszértéket váltogatva újra és újra lekérdezni a mélységélességet, hanem e táblázatból könnyen rátalálhatunk az adott mélységélességi tartományhoz szükséges fényrekesz értékre.

A Reverse, azaz fordított módnál hasonlóképpen adott mélységélességi tartományra kereshetünk rá, de itt már konkrétan a mélységélesség elülső és hátsó pontját kell megadnunk, s ehhez kapunk egy táblázatot, amelyben a különböző gyújtótávolságokhoz olvasható le a szükséges blendeérték.

DoF Calc

Szép és letisztult felülettel indul el az ingyenes DoF Calc, ami első ránézésre is könnyű áttekinthetőséget kínál. A fényképezőgép beállításánál itt nem kapunk részletes lehetőségeket, gyakorlatilag a felsorolt opciókkal csak a szenzorméretet deklarálhatjuk, a felbontást, s ezáltal a szóródási kört nem. Legalábbis géptípus alapján nem, hiszen a szóródási kör kézi megadására ugyanakkor van lehetőség. De tegye fel a kezét az a fotós, aki fejből ismeri a saját gépe szenzorának pixelméretét, amelyből a szóródási kör számítható lenne…

A blende, a gyújtótávolság és a tárgytávolság beállítására a kijelző alsó részén van lehetőség, ahol egy virtuális tárcsáról választhatunk értéket. Sajnos a tárgytávolságnál csak 1 és 10 méter között csak méter pontossággal, 10 méter felett pedig 10 méter pontossággal adható meg a paraméter, így precíz beállítás itt sem lehetséges.

Amiben viszont mégis különleges ez az alkalmazás, az a telekonverterek könnyed kezelése, ugyanis egy érintéssel aktiválható az 1,4×-ező, az 1,7×-ező és a 2×-ező telekonverter hatása.

DOF Calculator

Szintén DOF Calculatator néven érhető el a Cunning Dog Soft ingyenes alkalmazása, amely az összes közül talán a legtöbbet mutató. Segítségével ugyanis nem csak a mélységélességi információkat, de a látószöget is megtudhatjuk.

A fényképezőgép modellt itt szenzorméret alapján adhatjuk meg, akár középformátumút is. Arra is van lehetőség, hogy kézzel adjunk meg szenzorméretet és szóródási kört. Azt azonban nem tehetjük meg, hogy kiválasztunk egy szenzorméretet és annak adatait szerkesszük közvetlenül, pedig ez jóval kényelmesebb lenne, mint a képérzékelő méreteit is kézzel beírogatni.

A további paraméterek megadása, úgy mint a rekeszérték, gyújtótávolság, tárgytávolság, illetve telekonverter, egy-egy vízszintesen görgethető tárcsán állítható be. A blende és fókusztávolság pontos értékekre kiválasztható, a tárgytávolságot azonban alapesetben csak egész méterekre adhatjuk meg. Ha átállítjuk a mértékegységet centiméterre, akkor kis tárgytávolságok is megadhatók, illetve ez esetben 1 méteren felül 10 cm-es lépésközzel is választhatunk értéket.

A kiszámolt alap mélységélességi adatokon túl már a gyújtótávolságot beállító virtuális tárcsa felett is látható egy extra adat, mégpedig a látószög. Ezen túlmenően a felső ikonsor segítségével válthatunk nézetet, amely a következők lehetnek: DOF táblázat a rekesz függvényében, DOF táblázat a gyújtótávolság függvényében, DOF táblázat a tárgytávolság függvényében, valamint látószög táblázat a gyújtótávolság függvényében.

DoF Droid

A DoF Droid igyenes és fizetős változatban is elérhető, szolgáltatásban mindkettő ugyanazt tudja, de az ingyenes változat képernyőjének alsó részén hirdetések futnak. A DoF Droid kényelemben nem veszi fel a versenyt a fenti alkalmazásokkal, de azokhoz képest mégis tud újat mutatni.

A fényképezőgép beállítása itt pontos modellre történik, bár ezekből csak viszonylag régebbieket találunk (pl. nincs Canon EOS-70D, a Nikon DSLR-ek közül a D600 és a D7100 is hiányzik, MILC-ekből is csak az 1 V1 és 1 J1 érhető el). A beállítások lapon – ahol a fényképezőgépet is megadjuk – kell megadnunk a rekesz, gyújtótávolság és tárgytávolság paramétereket is, amelyeket kézzel kell beírnunk. Nem túl kényelmes megoldás. Ha ezekkel megvagyunk, visszaléphetünk a főképernyőre, ahol három lehetőségünk adódik: Simple DoF, azaz egyszerű mélységélesség bemutató, DoF – Focus, azaz mélységélesség a tárgytávolság függvényében, és DoF – Aperture, azaz mélységélesség a rekesz függvényében. Az érdekesség itt az, hogy mindezeket nem táblázatosan, hanem grafikusan ábrázolva mutatja a program. Az egyes diagramokat ki is nagyíthatjuk és mozoghatunk is bennük.