Induro PHQ3 panoráma fej

0

Év elején már bemutattuk az Induro Gear PHD3-as panfejét, amely egyszerre kínálja a gömbfejek könnyed beállíthatóságát a panorámázáshoz szükséges fordíthatósággal. Akinek ennél jóval precízebb fejre van szüksége, azok számára készült a PHQ3 panoráma fej, amellyel már minden irányban tökéletes beállítási lehetőségünk lesz.

Ahogyan azt már néhány korábbi Induro 3D fejnél tapasztalhattuk, úgy a PHQ3-nál is van lehetőség a beállító karok leengedésére, amely főképp a könnyebb hordozhatóságot és a kisebb szállítási méretet nyújtja számunkra.

A PHQ3 bővelkedik karokban és szorító csavarokban, ha ránézünk a fenti képre, szinte elveszünk köztük. De próbáljunk azért rendet tenni. A képen felénk eső két, leengedhető karral az optikai tengely mentén történő forgatást (portré állás), illetve a gép le-fel döntését állíthatjuk be.

A jobb oldali kar mögött, lent látható szorítócsavar a függőleges tengely mentén történő forgatást engedi, vagy tiltja, e felett találunk egy másik ilyen csavart, ez pedig a panoráma forgatást teszi lehetővé. Azaz nem szükséges a tökéletes vízszintezett állvány, hiszen magát a fejet is vízszintezhetjük, amelynek következtében a panoráma forgatás során a függőleges tengely mentén tudunk forgatni, akkor is, ha az állvány maga nem vízszintezett. Végül az utolsó csavar, a fej felső részén található, amely a talp szorítására és kioldására való. Ha ezt a csavart csak kis mértékben nyitjuk, akkor a talp előre-hátra mozgatható (±1,5 cm-rel), de a gép még nem emelhető le és nem is eshet le. A gép fejről levételéhez a csavart magunk felé kell húzni, majd elforgatni. Ennek hatására a rögzítő pofák még inkább eltávolodnak egymástól, ami lehetővé teszi a talp és a gép levételét.

Apropó vízszintezés és precíz beállítás: a fejen négy darab 1D-s, valamint egy 2D-s vízmérték található, utóbbi a fej alsó részén az állvány szintezéséhez, előbbiek a fej felső részén foglalnak helyet (a forgatható panoráma fej két oldalán, illetve alattuk kettő T formában).

A fej az egyik irányban -45..+90 fokban, a másik irányban -15..+90 fokban dönthető. Mivel a fej felső része a panoráma-mechanizmusnak köszönhetően elfordítható, így nem jelenthető ki, hogy a le-fel döntés lenne csupán -15..+90 fok, hiszen a gép elfordításával az előre döntés rögtön oldalra döntéssé alakul.

Nézzük akkor, hogyan is van a fejnek öt szabadsági foka (a csavarok és karok szerint alulról felfelé haladva):

  1. függőleges (állvány) tengely mentén forgatás
  2. döntés -45..+90 fokban
  3. döntés az előzőre merőlegesen -15..+90 fokban
  4. panoráma mechanizmussal a gép teljes körbeforgatása a fej tengelye körül
  5. a talp pár cm-es mozgathatósága

Az Arca-Swiss kompatibilis PU-70 jelű talp a masszív fejhez igazodva meglehetősen méretes, 7 cm hosszú, s közel 4 cm széles. A talpat a fényképezőgéphez rögzítő csavart pénzérme vagy imbuszkulcs segítségével csavarhatjuk be a gépünkbe, vagy az objektív állványgyűrűjébe. Felhajtható fület itt nem alakítottak ki.

A fej alján szabványos 3/8″-os menetet találunk. A fej alsó részébe egyébként a fej elfordulását gátló vájatokat (amelybe az állvány fejrögzítő csavarjai mélyednének) nem alakítottak ki, a fej alja szinte teljesen sík.

Az Induro PHQ3 nem éppen utazgatásra fejlesztett, a tömege ugyanis kereken 1 kilogramm. Ennek köszönhetően azonban a terhelhetősége is remek, hiszen akár 16 kg-os gép-objektív párost is elhord a „hátán”.

Az Induro PHQ3 panhead fejet a Mikrosattól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A termék ára bruttó 64.900 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!