iSaw Advance és Extreme akció kamerák

0

Bevezetés

A modern kor emberének ma már szinte mindennapos igénye, hogy ha teheti, életének minden kis szeletét megörökítse. Hogy ez velünk született ösztön e, arra nem vennék mérget, a fényképezőgép és kamera gyártók azonban mindent megtesznek, hogy kielégítsék ezt az élő, vagy gerjesztett igényt. Telefonunkban, számítógépünkben most már alap tartozék a kamera, és egyre olcsóbb, nagyobb tudású, és főleg kisebb fényképezőgépek, kézi videokamerák csábítanak az üzletek polcain. Lassan a szemüvegekben és egyéb használati tárgyakban is megjelenik a képrögzítő eszköz.

A modern ember életébe pedig beletartoznak kikapcsolódásának eseményei is, melyek nem csak a szombat délelőtti városnézésben, hanem akár egy extrém sportban merülnek ki. Városnézéshez tökéletesek a hagyományos kézi kamerák, de az aktívabb elfoglaltságokhoz már kevésbé. Biciklizés, kajakozás, de a futás, hegymászás, vagy akár az autóvezetés is nehezen kivitelezhető egy mozgóképfelvevővel, telefonnal a kézben. Minden percünk – különösen sportbéli sikereink – megörökítésének igénye szinte kötelezően hozta magával az apró, nagy felbontású és látószögű, bárhová felerősíthető mini kamerák, az úgynevezett akció kamerák elterjedését.

Az akció kamerák sikerét jól példázza legnagyobb gyártójuk a GoPro esete. Az alig több mint 10 éves kaliforniai cég mára milliárdos forgalmat bonyolít, és az USA akció kamera piacának közel negyedét birtokolja. A BBC és Forbes magazinok elemzőjének idén kiadott cikke szerint a piacuk további hatalmas növekedés előtt áll. Nem csoda, hogy mára szinte megszámlálhatatlan neves és névtelen cég vágott bele a mini kamerák gyártásába. A választék már idehaza is kezd zavarbaejtő lenni.

Mostani bemutatónk koreai gyártója is a névtelenek nyugalmával, vagy inkább lelkesedésével vágott bele a minikamera iparba. Márkanevük az iSaw, és többféle típusuk közül a csúcsmodell Extreme-et, és annak egyszerűbb változatát, az Advance-t kaptuk meg egy rövid bemutató erejéig.

A két apró videofelvevő le sem tagadhatja, hogy a már említett GoPro volt a sablon, ami alapján készültek. Persze azért a távol-keletiek ügyeltek rá, hogy egyértelmű koppintásként ne csúfolják termékeiket, de a formavilág, a méret azért a nagy konkurenst idézi. Szerencsére néhány szolgáltatását és a hozzá adott kiegészítőket tekintve az iSaw kamerák itt-ott képesek felüllicitálni a hasonló szintű GoPro modelleket.