Jinbei HD610 TTL képes akkumulátoros stúdióvaku

0

Manapság egyre népszerűbbek a hordozható, mobil stúdióvakuk, hiszen akár portré fotózásról, akár esküvői kreatív fotózásról van szó, ma már nem trend csak egy szűkös műteremben fotózni. A kültéri fotózásnál ugyanakkor óhatatlanul előjön a probléma: de hogyan világítsunk?

A legkézenfekvőbb megoldásnak a derítőlap használata tűnik, de aki nem csak profi modellekkel dolgozott, hanem szenzitív menyasszonyokkal is, az tudja, hogy a derítőlap a hunyorgás és a könnyezés elősegítésére is „jó”, amitől nem túl szépen meg is folyhat a szem alatti smink.

Nem csoda hát, hogy egyre több fotós érzi úgy, hogy nem csak a természetes fényekkel lehet operálni, hanem elő lehet kapni a készletből egy kreatív megvilágításra alkalmas vakut is. Természetesen nem a gépvázra helyezve!

A rendszervakukkal azonban van egy komoly probléma: sajnos hiába a 60-as kulcsszám, ezt a teljesítmény csak 200 mm-es zoomállásban adják le, ami nem mindig elérhető, ráadásul egy szoftbox elég komolyan el tud venni a fényteljesítményből (akár 2 Fé-et is!).

Ezért ha csak rendszervakuval dolgozunk, akkor szinte esélyünk sincs nappal szemben állva derítésre használni azt, hiszen ilyen esetben még a vakuszinkron idő is korlátoz minket, ami miatt HSS módot kell alkalmaznunk, ez azonban a stroboszkópikus villanások miatt nem tudja kihasználni a maximális fényteljesítményt.

Ezek alapján érthető, hogy a napsütésben, kis mélységélességgel, vakus derítéssel készülő fotóknál szükség van a nagy teljesítményre, de a HSS képességre is.

A Jinbei HD610 ilyen feladatok elvégzésére is alkalmas.
jinbei_hd-610_bag
A vakuhoz egy csinos, gyöngyvászon koffert kapunk, amihez egy vállpánt is jár.


A vaku a működéshez szükséges energiát 6000 mAh kapacitású, 14,8 V feszültségű Li-ion akkumulátorból kapja, amely összesen közel 90 Wh energiát képes eltárolni. Ez a gyári adatok alapján 450 teljes teljesítményű villantáshoz elég.

Az akkumulátor töltöttségi szintje a vaku hátsó LCD-jén ellenőrizhető.


Az akkumulátort külső adapterrel tölthetjük fel, amely 4 Amperes töltőáramot ad le, így kb. 3 óra alatt teljesen fel is tölthető az akkumulátor. A töltés közben az akkumulátoron négy darab LED mutatja az aktuális töltöttséget.

Érdemes megemlíteni, hogy az akkumulátort itt közvetlenül a vakuba kell helyeznünk, azaz nem egy külső akkuról és tápkábeles megoldásról van szó, itt tényleg kábelek nélkül dolgozhatunk.
jinbei_hd-610_backright
Azonban a vakut beltérben való fotózáskor sem állíthatjuk át AC, azaz hálózati üzemmódra, így műteremben is pont ugyanazokkal a korlátokkal kell számolni az akkuval kapcsolatban, mint szabadtéren.
A vaku 600 Ws teljesítményű, így méretesebb modellről van szó. Ez a teljesítmény egy 55 fokos alapreflektorral 80-as kulcsszámnak feleltethető meg. Reflektor azonban nem jár alapkiépítésben a vakuhoz!
A vakucsövet savmart, diffúz hatású üvegbúra védi, amely a homogén fényeloszlásban is segít.
jinbei_hd-610_cover
A bekapcsoláskor a vaku csendes, a ventilátor csak a modellfény vagy a teljesítmény erősebb fokozatában lesz hangosabb.
jinbei_hd-610_led
A modellfényt méretes LED adja, amely mintegy 20 Watt teljesítményű, így 100 Wattos halogén fényforrásnak felel meg. A LED fényességét több lépésben változtathatjuk, illetve a vaku teljesítményével arányos ún. proporcionális mód is elérhető.

A kezelőszerveket szokás szerint a vaku hátlapjára helyezték, amely felett méretes kijelző található.
jinbei_hd-610_back
A vaku kezelésére négy funkció gomb, egy digitális potenciométer és egy főkapcsolóként is használható modellfény gomb áll rendelkezésünkre. A vakuteljesítményt közvetlenül állíthatjuk a potméterrel 0,1 Fé lépésekben, 1/1 és 1/128 teljesítmény között. A vaku reagálása sajnos kissé lomha, így ha nagy mértékben kell módosítani a teljesítményen, érdemes a gombot benyomva átlépni 1 Fé lépésközre. Minden más beállításhoz a funkciógombokat és a menüt kell használnunk.

A manuális üzemmód mellett TTL is rendelkezésre áll, amely a nagy sebességű vakuszinkron módot is magába foglalja, így nem vagyunk kötve gépünk zárának szinkronidejéhez. Természetesen a TTL mód csak TTL rádiós kioldóval használható. A vakuban beépített vevő található, amely kompatibilis a TR-611 Canon és TR-612 Nikon TTL kioldókkal.


A 3 csoportot kezelő (A, B, C), több csatornás kioldót 2 ceruza elemmel vagy akkumulátorral működtethetjük és segítségével a vakuk teljesítményét is vezérelhetjük, akár vaku teljesítmény kompenzációként (±5 Fé), akár manuális módban fix értékként (1-1/128 1/3 Fé-enként), illetve az egyes csoportokat ki is kapcsolhatjuk. Az egyes csoportok üzemmódját az oldalsó A, B, C gombokkal módosíthatjuk.
jinbei_hd-610_optocell
A kioldás optikai slave módban és szinkronkábellel is lehetséges, az érzékelő és a 3,5 mm-es jack csatlakozó a vaku hátulján, alul található.

Az üzemmódok között normál és TTL HSS választható, illetve rövid villanási idejű üzemmód is elérhető (TTL módon kívül), amelynél teljesítmény függvényében 1/800-1-19000 mp villanási idő érhető el. Stroboszkópikus vakuzásra viszont nincs lehetőségünk.

A Jinbei HD-610 TTL képes vaku ára akkumulátorral és töltővel bruttó 259.000 Ft.

A TTL rádiós kioldáshoz szükséges Jinbei TR-611 Canon, illetve TR-612 Nikon jeladó bruttó 16.500 Ft-ért érhető el.

A Jinbei HD-610 főbb jellemzői

Bajonett Bowens
Teljesítmény 5-600 Ws (0,1 Fé-enként)
Villanási idő Akár 1/800-1/19000 mp Freeze módban, szinkronidő TTL HSS módban 1/8000 mp
Színhőmérséklet 5500K ±150K
Freeze módban 5500K ±800K
Villanás szám akkumulátorról 450 max. teljesítményen
Újratöltési idő max. teljesítményű villantás után 3 mp
Modellfény 20 Watt LED,
kézi vagy proporcionális
Akkumulátor 14,8V, 6 Ah, 88,8 Wh
Egyéb
  • beépített TTL rádiós vevő TR-611 és TR-612 TTL rádiós jeladókhoz
  • FP/HSS mód
  • rövid villanási idejű Freeze mód
  • slave mód
  • 3,5 mm jack szinkron bemenet

A Jinbei HD-610 vakut és a kioldót a Mikrosat-tól kaptuk kölcsön. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!