Jupio univerzális akkutöltő és külső akku

0

A Jupio kínálatában nem csak különböző fényképezőgépekhez, kamerákhoz és laptopokhoz találunk Li-ion akkumulátorokat, de egyéb kiegészítőket is fellelhetünk. Ilyen a LUC0070 termékkódú univerzális utazó akkumulátor töltő, amelynek érdekessége, hogy nem csupán ceruza (AA) vagy mikrocerzua (AAA) akkumulátorokat tölthetünk fel segítségével, de Li-ion akksikat is, sőt, még okostelefonunkat vagy tabletünket is elláthatjuk elektromos energiával, akkor is, ha nincs a közelben hálózati aljzat.

A Jupio univerzális utazó töltő dobozában nem csak egyféle, de a világ minden táján használható csatlakozó adaptert találunk, amely a szabványos európai konnektorokon kívül az egyesült királyságbeli, az amerikai és az ausztráliai aljzatokhoz használható fejeket is tartalmazza, sőt, szivargyújtó adapterének köszönhetően akár autózás közben is tölthetjük powerbankunkat, telefonunkat, vagy fényképezőgépünk akkumulátorát.


A többféle akkumulátor töltését úgy oldották meg, hogy a töltő felső fedlapja előre-hátra mozgatható, helyén pedig rugó tartja. Így függetlenül attól, hogy mikroceruza vagy ceruza akkumulátort szeretnénke-e tölteni, ugyanabba a vájatba kell helyeznünk az akksikat. Egy feltételnek kell eleget tennünk: egyszerre csak egyféle akkumulátor tölthető, azaz nem keverhetjük a ceruza és mikroceruza akkukat. A töltőáram AA és AAA akkuk esetében is 600 mA.


Ennél izgalmasabban hangzik, hogy akár Li-ion akkumulátort is feltölthetünk, ebben is a rugós fedlap és a töltő belső részén kialakított, kívülről mozgatható rugós tüskék segítenek, amelyek a lítium-ion akku kapcsaihoz érintkeznek. A polaritásra különösebben nem kell ügyelnünk, mert azt a töltő automatikusan felismeri. Li-ion akkumulátorból 3,6V vagy 7,2-7,4V közötti feszültségű tölthető, a töltőáram ez esetben 700 mA, azaz pl. egy 1800 mAh- Li-ion akksi kb. 2,5-3 óra alatt tölthető fel.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A töltés folyamatát a készülék felső részén elhelyezett LCD-n követhetjük nyomon, ahol négy szegmenses megjelenítés mutatja az aktuális töltési szintet. A százalékos töltöttség jelzés ne tévesszen meg senkit, ez csak a beépített, belső akkumulátor töltöttségét mutatja, ha éppen azt töltjük, vagy arról töltünk. A belső akkumulátorban tárolt energia a készülék USB kimenetén keresztül érhető el, azaz segítségével okostelefon, vagy tablet tölthető. Sajnos a belső akku energiáját nem táplálhatjuk át a töltő segítségével fényképezőgépünk Li-ion akkujába. A beépített akku 2600mAh kapacitású, az USB kimenet pedig 1A maximális áramerősség leadására képes.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az univerzális töltő valóban sokrétű alkalmazást tesz lehetővé, de akad néhány megkötés, amit érdemes figyelembe vennünk. Egyrészt a már említett ceruza és mikroceruza akkukkal kapcsolatos limit miatt csak egyiket vagy csak másikat tölthetjük. Ez egyébként nem olyan óriási probléma, ritkán van szükség 1 AA és 1 AAA akku töltésére. Ami komolyabb megkötés, hogy egyszerre csak max. 2 akkumulátort tudunk tölteni, ami pl. egy rendszervaku akkumulátorai esetében azt eredményezi, hogy két menetben tudjuk csak feltölteni az akksikat. Ha ez mondjuk éjszaka történik, akkor fel kell keljünk hajnal előtt és kicserélnünk az akkukat. A Li-ion akkukkal szerencsére nem ennyire válogatós a Jupio töltője és itt nem is kell amiatt fájjon a fejünk, hogy egyszerre csak egy akku tölthető.
Akár egy utazásnál, de még egy hosszúra nyúló esküvőnél is előfordulhat, hogy telefonunkból kezd vészesen fogyni a szufla. Ilyenkor jön jól a beépített akkumulátorban elérhető energia. Az USB kimeneten egyébként nem csak az akkumulátorból, de a bekapcsolt töltő esetében a hálózatból is felvehető a töltőáram.

A Jupio univerzális utazó töltője bruttó 18.900 Ft-ért vásárolható meg az AdvesPhototól.