6 percben a Photoshop átmenetes színszűrőiről

0

Ha egy kezdő fotósnak, vagy a Photoshop használatában kevésbé jártas lelkes amatőrnek azt mondod: átmenetes szűrők, rétegek, rétegmaszk, biztosan ki lehet vele üldözni a világból. Pedig a dolog nem annyira bonyolult, mint az első hallásra tűnik. A rétegek használatának logikáját persze el kell sajátítani, de ha ez megvan, olyan ablak nyílik ki a digitális képfeldolgozás felé, amely addig soha nem látott szabadságot ad.
Bár arra nem vállalkozhatunk, hogy egyetlen bejegyzésben elmagyarázzuk a rétegek használatának alapjait, a rétegmaszkok, mint az egyes rétegek átlátszó, részben átlátszó, vagy teljesen átlátszó részeit leíró maszkok hatékonyságát, vagy a rétegek képi adatainak keverésére szolgáló ún. blending mode-ban rejlő lehetőségeket, erre vannak már megfelelő oktató oldalak (mint pl. a magyar nyelvű Digiretus.hu). Ami viszont az oktató videók felkutatását és az egyszerű, vagy jól használható ötleteket bemutató anyagok megosztását illeti… Nos, ahhoz nem kell sok bátorság, így hát íme, itt van mostani kedvencünk, az átmenetes színszűrők beállítását és használatát ismertető videó.

Noha Glyn Dewis fotós oktatóvideója angol nyelvű, azoknak sem kell megijedni, akik nincsenek annyira otthon az angol nyelvben, hiszen egyrészt bekapcsolható az angol felirat, amely segít az értelmezésben, másrészt aki egyáltalán nem érti az angolt, annak nagy segítséget jelent, hogy jól megfigyelhető, melyik menü melyik menüpontját hívja elő a fotós.