Canon EOS 5D Mark IV darabokban

0

Az amerikai LensRentals.com oldalán többször találtunk már érdekes információkat, nem csak objektívekről, de fényképezőgépekről is. Most a legújabb Canon gépet, az EOS 5D Mark IV-et szedték darabokra, hogy kiderüljön: milyen módon készült a gép és milyen trükköket alkalmaztak a minőség maximalizálásáért.

Roger Cicala természetesen előre figyelmeztet, hogy ne próbáljunk hasonlót tenni, mert összeszerelés során elég egyetlen rést hagyni a gépen és az akkumulátor betétele után a füst elszáll a gépből. Márpedig a füst a lelke mindennek, így azt a gépen belül kell tartsuk! 😀
No de viccet félre téve, a cikkből kiderül, hogy nem is olyan egyszerű szétszedni ezt a gépet. Már az első két csavar feladhatja a leckét – de persze nem a tapasztalt szervizesnek. Viszont van ennek előnye is, hiszen ez többek között annak a következménye, hogy sokkal több rögzítő pontot alakítottak ki, amelyek az egyes darabokat tartják, így stabilabb elhelyezést és rögzítést biztosítva, amik az erőhatásoknak is jobban ellenállnak (vélhetően egy leejtést is jobban elvisel a Mark IV, mint a Mark III, bár itt is vannak érzékeny pontok).


Rogerék megvizsgálták az időjárásállóságot adó szigeteléseket is. Ilyet az akkumulátor fedlapnál, a kártyafoglalat ajtajánál, az állványmenet körül, valamint a gombok belső oldalainál is találtak.
Egyedül a gép hátlapjának felső részénél, az AF-On, illetve a fénymérés rögzítés, valamint fókuszpont választó gomb közelében lévő illesztésnél maradt el a szigetelés, itt csak műanyag átlapolást alkalmazott a Canon, de az erőteljes összepréselődés miatt ez is elegendő a cseppmentességhez. Vízesés alá viszont nem érdemes beugrani ezzel a géppel sem, hiszen az időjárásállóság nem jelenti azt, hogy nagy sebességgel lezúduló víz nyomásának is képes ellenállni, ilyenkor óhatatlanul vízbeszivárgás történik, ami tönkreteheti a gépet!

A csatlakozók környékét is megnézték és az itt látottak kissé elkeserítették a LensRentals.com szervizeseit, ugyanis a csatlakozókat közvetlenül az alaplapra forrasztva vezették ki, amely könnyen okozhat kontakthibát, ha egy behelyezett kábelen keresztül komolyabb erőhatás éri a csatlakozók forrasztásait.

A képérzékelő szenzort ezúttal is alumínium hátlap hűti, a pontos pozíciót, vagyis a bajonettel való tökéletes párhuzamosságot három apró csavarral lehet beállítani, amelyeknek egy-egy rugó feszíti neki a szenzort tartó NYÁK-ot. Már persze annak, aki ért hozzá és megvannak a szükséges műszerei a beállításhoz.

Összességében igen elégedettek voltak az 5D Mark IV kialakításával a LensRentals.com-nál, amely robusztusabb és megbízhatóbb váznak látszik, mint elődje, a Mark III. Érdekes egyébként, hogy a gépben akadnak kihasználatlan helyek, azaz kisebb méretre is alakíthatták volna a vázat, de a Canonnak természetesen ebben a szegmensben nem célja, hogy méretet csökkentsen. Az viszont tény, hogy az egyre bonyolultabb fényképezőgépek egyre komolyabb kihívásokat állítanak a műszerészekkel szemben. Volt pár olyan része a gépnek, amelyek szétszedésére még Rogerék sem vállalkoztak.

A részletes beszámoló elérhető a LensRentals.com oldalán:
https://www.lensrentals.com/blog/2016/09/lensrentals-canon-5d-mk-iv-teardown/