Canon EOS 5D Mark IV

0

A Canon bejelentette legújabb profi felhasználásra szánt, full-frame szenzorral szerelt tükörreflexes fényképezőgépét, az EOS 5D sorozat negyedik generációs modelljét, a Canon EOS 5D Mark IV-et.
Canon_EOS_5D_Mark_IV_front
Az új modellbe a korábbinál nagyobb felbontású, 31,7 millió teljes, 30,4 millió effektív pixelszámú 36×24 mm aktív felületű CMOS szenzor került, így legnagyobb felbontásban 6270×4480 pixeles képeket készíthetünk. Az érzékenységet ISO100-32000 közé állíthatjuk 1/3 Fé lépésekben, de ki is terjeszthetjük azt ISO50 és ISO102400 közé, 1 Fé lépésekben.

A magnézium ötvözet vázra épített, időjárásálló szigetelésekkel ellátott Canon EOS 5D Mark IV fókuszrendszere változatlanul 61 pontos (ebből 41 keresztszenzor), de 24%-kal kiterjesztett függőleges lefedést kínál, s mindegyik pont képes F8 fényerőnél is az élességállításra. Kicsit visszatérve a szenzorra, a szenzoron is találhatók fókuszpontok, az EOS 70D-nél bevezetett Dual Pixel CMOS AF most már az 5D szériában is elérhető. Teljesen új lehetőség viszont, hogy a dupla, azaz ketté osztott pixelekből teljes RAW fájl menthető, ebből pedig utólag van lehetőség a fókusz illetve a bokeh finomhangolására.
Canon_EOS_5D_Mark_IV_back
Videófelvétel terén is történt előrelépés, a korábbi maximum Full HD felbontás helyett az 5D Mark IV-nél már 4k (4096×2160) videó is elérhető, 30 kép/mp frissítéssel, 500 Mbit/s sávszélességgel. Ezzel együtt a Full HD felbontás képfrissítésének maximuma 60 kép/mp lett, míg HD-ben 120 kép/mp-cel is videózhatunk.

A képeket és videókat a dupla kártyafoglalatba illeszthető kártyákra menthetünk, ezen a téren nincs változás, a Compact Flash foglalat max. UDMA/7 átviteli módot támogat, és az SD/SDHC/SDXC is maradt maximum UHS-I-es.

Az újabb DiGic 6+ képfeldolgozó processzor, az új szenzor és a zárszerkezet összességében maximum 7 kép/mp sebességű sorozatot enged, de választhatunk csendes sorozatot is, ekkor 3 kép/mp érhető el, sokkal finomabb és halkabb működés mellett.

A vázba immár integrált Wi-Fi adapter került, amely NFC-t is támogat, így már nem csak az opcionális kiegészítő segítségével lesz lehetőségünk a képek áttöltésére, illetve a gép távoli vezérlésére. Emellett a GPS vevő is a plusz alap funkciók sorát bővíti, amelynek köszönhetően lehetőség nyílik a készített képek geocímkézésére, így a fotózás helyének utólagos, könnyű azonosítására.

Szintén a használatot könnyíti a gép hátulján lévő új LCD, amely nagyobb felbontású (1,62 millió képpont) és érintésérzékeny felületű lett.

A Canon EOS 5D Mark IV szeptembertől lesz kapható, a váz ára 3.800 euró lesz. Kitben az EF 24-70mm f/4L IS USM vagy az új EF 24-105mm f/4L IS II USM objektívvel lehet majd megvásárolni.

A Canon EOS 5D Mark IV főbb jellemzői:

 • Új, 30,4 millió pixeles full-frame CMOS
 • DIGIC 6+ feldolgozórendszer
 • érzékenység ISO100-32000 között 1/3 Fé lépésekben, kiterjesztve ISO50-102400 1 Fé lépésekben állítható
 • 61-pontos AF rendszer, kiterjesztett függőleges lefedés, 41 keresztszenzor, mind F8-nál is használható
 • középső fókuszpont -3 Fé érzékenységű (ISO100, f/2, 30 mp-et igénylő fényviszonyok)
 • 252-mezős, 150 ezer pixeles RGB+IR fénymérő rendszer, villódzás mentesítés funkció
 • 4k videó (max. 4096×2160 pixel) 24 vagy 30 kép/mp frissítéssel, Full HD videó 60 kép/mp-cel, 720p videó 120 fps-sel
 • 8 Mpixeles állóképek kimentése videóból
 • Sztereó mikrofon bemenet és fejhallgató kimenet
 • maximum 7 kép/mp sebességű sorozat
 • kromatikus aberráció csökkentés
 • képsarki sötétedés csökkentés
 • 3,2”-os LCD, 1,62 millió képpontos LCD, érintésérzékeny felülettel
 • 0,71×-es nagyítású, 100%-os lefedettségű kereső
 • háromféle RAW méret
 • gépen belüli RAW feldolgozás
 • CF (UDMA/7) és SD (UHS-I) kártyák támogatása
 • Lítium-ion akkumulátor (LP-E6)
 • beépített Wi-Fi adapter NFC-vel
 • beépített GPS

Sajtóközlemény:

Canon EOS 5D Mark IV: mozi minőségű 4K felvétel

Budapest, 2016. augusztus 25. – A Canon bemutatja a 11 éves ikonikus EOS 5D sorozat legújabb tagját, az EOS 5D Mark IV-et. Az EOS 5D fényképezőgépek a 21. századi világtörténelem legfontosabb pillanatainak voltak a szemtanúi. Az EOS 5D Mark III utódját a fotóstársadalomtól érkező közvetlen visszajelzések alapján tervezték meg, így ez a Canon eddigi legsokoldalúbb EOS–modellje.

Az EOS 5D Mark IV széles expozíciós tartományt kínál, CMOS érzékelője 30,4 megapixeles, sorozatfelvételi sebessége másodpercenként 7 képkocka, 4K-s videorögzítésre képes, valamint beépített Wi-Fi-vel és GPS-szel kerül forgalomba. Az új modell tehát egyszerre gyors, gyenge fényviszonyok között is alkalmas nagyszerű teljesítményre és kiemelkedő felbontásban tud videót rögzíteni.

Az EOS 5D Mark IV az első olyan EOS-fényképezőgép, amely az újdonságnak számító Dual Pixel RAW fájlformátumot használja, lehetővé téve, hogy a képek utómunkája során korrigálni lehessen az élességet, el lehessen tolni a háttérhomályosítást, vagy csökkenteni a szellemképet.
A fényképezőgéppel együtt a Canon két új nagy teljesítményű, L-sorozatú objektívet, az EF 24-105mm f/4L IS II USM-et és az EF 16-35mm f/2.8L III USM-et is ma mutatja be.
Az ördög a részletekben rejlik
A Canon vadonatúj, 30,4 megapixeles, full-frame CMOS érzékelője lehetővé teszi, hogy az új EOS 5D Mark IV-gyel részletgazdag képeket készítsünk a legvakítóbb napsütésben, vagy a legárnyékosabb helyeken is. A 100-tól 32 000-ig terjedő ISO tartománnyal – amely 50-től 102 400-ig terjeszthető ki – rendkívül változatos fényviszonyok között is remekül lehet fotózni. A továbbfejlesztett zajcsökkentő algoritmus még tovább javítja a gyenge fényviszonyok közötti fotózás lehetőségét, ami ideális az olyan fotóriporterek számára, akik a megvilágítástól függetlenül kénytelenek tudósítani a legfrissebb eseményekről.
Az arcok érzékelése és a gyorsan mozgó témák színének lekövetése is könnyebbé válik az EOS 5D Mark IV 61 pontos, széles mezős, retikuláris (hálózatos elrendezésű) AF rendszerével. A 61 pontos / 41 kereszttípusú AF pont még nagyobb érzékelési mezőt fog át, és még akár holdfény mellett is -3-as EV értékig (normál képrögzítési módban), illetve -4-es EV értékig (Live View módban) képes fókuszálni. Az EOS 5D Mark IV lehetővé teszi, hogy konvertereket és teleobjektíveket használjunk f/8-as AF mellett mind a 61 pontra vonatkozóan. A nagy felbontású, 3,2”-os, érintőpaneles, a teljes menürendszert kezelő LCD kijelző mellé új AF „területkiválasztó” gomb is társul, amellyel gyorsabban ki lehet választani az autofókusz pontokat. Ezen kívül a fényképezőgépnél egy továbbfejlesztett 150 K RGB+IR fénymérőt is találunk, amely a hozzá rendelt DIGIC 6 processzornak köszönhetően pontos expozíciót és hibátlan témaérzékelést, témakövetést biztosít.
Akiknek a sebesség a fontos
A pillanat töredéke alatt is reagálni képes EOS 5D Mark IV nagysebességű kiolvasási technológiájának és DIGIC 6+ processzorának köszönhetően másodpercenként 7 teljes felbontású képet tud rögzíteni teljes AF / AE követés mellett. A fényképezőgéppel szinte lehetetlen lemaradni egy fontos pillanatról, hiszen akár 21 RAW és korlátlan számú JPEG fotót tud készíteni egy sorozaton belül. Amikor fontos, hogy nagyon halkan dolgozzunk – például a legfrissebb hírek dokumentálásakor vagy állatok saját élőhelyükön történő fotózásakor –, a fényképezőgép „silent high”, „silent low” és „silent single” módjai biztosítják a minimális zajjal történő fotózás élményét.
Ugrás a 4K videózás világába
Ahogyan az EOS 5D Mark II annak idején megnyitotta a Full HD videózás lehetőségét egy a korábbinál sokkal szélesebb felhasználói kör számára, az EOS 5D Mark IV most rengeteg ember számára teszi elérhetővé a 4K videórögzítést. A fényképezőgéppel DCI 4K felbontású (4096 x 2160), 30/25/24 kép/mp sebességű videókat készíthetünk, valamint 8,8 MP-es JPEG képeket vághatunk ki a 4K videókból, aminek köszönhetően tökéletes társa lesz azoknak, akik egyszerűen kívánnak a videó és az állókép között váltani. A jó minőségű filmek készítése még soha sem volt ennyire fontos, mivel a videó streamelő szolgáltatások egyre inkább megkövetelik, hogy a tartalmakat a piacon kapható legújabb technológiával készítsék. Az EOS 5D Mark IV ezt egy belső 4K, 120p HD felbontású, Dual Pixel CMOS AF-el rendelkező, time lapse és új HDR videó móddal rendelkező videó DSLR fényképezőgép formájában biztosítja.
Még egyszerűbb működés és csatlakoztathatóság
A Canon professzionális fotóközössége által kért új és továbbfejlesztett funkciókkal telepakolt EOS 5D Mark IV rengeteg csatlakozási lehetőséget biztosít. A beépített Wi-Fi lehetővé teszi a készülék távvezérlését, valamint garantálja az okos eszközökre történő biztonságos fájlátvitelt (FTPS/FTP) a Canon Camera Connect alkalmazással, az NFC technológia pedig biztosítja a kompatibilis készülékek közötti azonnali csatlakozást. A GPS geotag információkat rögzít az egyes képek EXIF adatainál automatikus időfrissítés mellett, s ezzel elősegíti a fotók rendszerezését, és most először automatikusan beágyazza az IPTC metaadatokat, így például a képrögzítéssel kapcsolatos részleteket.
A még jobb víz- és porállóságnak köszönhetően az EOS 5D Mark IV fényképezőgép ideális eszköz az olyan utazó fotósok és fotóriporterek számára, akik mostoha terepviszonyok között kénytelenek dolgozni.

A páratlan képminőség és új dimenziók
A Canon híres a világon a leggazdagabb objektívválasztékáról, ami 2 modellel bővül: az EF 24-105mm f/4L IS II USM-mel és az EF 16-35mm f/2.8L III USM-mel. Előbbi egy rendkívül rugalmas és masszív, napi használatra tervezett objektív, ami biztosítja, hogy a kép minden egyes részlete lenyűgöző élességű legyen a teljes zoomtartományon belül. A 24-105 mm-es fókusztávolság és az f/4-es rekesz ideális a legtöbb fotózási helyzetben, míg a továbbfejlesztett 4 fokozatú képstabilizátor és az új EDM kialakítás csendes rekeszműködést biztosít videókészítés közben is.
Az EF 16-35mm f/2.8L III USM tökéletes összhangban működik a nagy felbontású érzékelőkkel – például az EOS 5D Mark IV-ben található szenzorral. A széles tartományban változtatható fókusztávolság (16-35mm) le fogja nyűgözni a sokszor közeli témákat megörökítő fotósokat, miközben a nagy, állandó, maximum f/2.8-as rekesz miatt jó választás azok számára is, akik gyenge fényviszonyok között használják fényképezőgépüket.
Az EOS 1DX Mark II funkcióinak kibővítése
A vásárlói visszajelzésekre reagálva a Canon bemutatja az EOS-1D X Mark II új firmware–frissítését is. Az EOS 5D Mark IV-nél meglévő IPTC-támogatás és az LCD színtónus hozzáadása mellett ez a frissítés tovább javítja a hálózati és a GPS funkciókat is. Az új firmware szeptemberben lesz elérhető.
Az EOS 5D Mark IV legfontosabb jellemzői:

 • Széles expozíciós tartománnyal rendelkező, 30,4 megapixeles CMOS érzékelő
 • Új Dual Pixel RAW rögzítés
 • Mozi minőségű 4K videórögzítés (akár 30 kép/mp DCI 4K)
 • Beépített Wi-Fi, NFC és GPS az állandó internet kapcsolathoz

Az EF 24-105mm f/4L IS II USM legfontosabb jellemzői:

 • Széles zoomtartomány: 24-105mm
 • Állandó, f/4-es maximális rekesz
 • L-sorozatú, időjárásálló konstrukció
 • 4 fokozatú képstabilizátor
 • Továbbfejlesztett optikai felépítés

Az EF 16-35mm f/2.8L III USM legfontosabb jellemzői:

 • Széles tartományban változtatható fókusztávolság
 • Felső kategóriás képminőség
 • Nagy, fix, f/2.8-as rekesz
 • Masszív, L-sorozatú konstrukció
 • Továbbfejlesztett autófókusz