Kaphatók itthon is az új tükörreflexes fényképezőgépek

0
Hirdetés

Már Magyarországon is kaphatók a legújabb tükörreflexes digitális fényképezőgépek, így eddig soha nem látott kínálattal szembesülnek azok,akik ebben a kategóriában keresnek eszközt maguknak. A skála a ma már olcsónak mondható hobbi tükörreflexesektől indul és a legprofibb, 16 megapixeles gépekig terjed.

Ebben a rövid összeállításban a legújabb megjelenésű gépeket szedtük össze.

 • Pentax *ist Ds

  A hagyományokat követve a Pentax gépe ismét a legkisebb és legkönnyebb tükörreflexes digitális fényképezőkép a piacon. Elérhető ára miatt ez az első igazi válasz Pentax optikákkal rendelkező hobbifotósok tömegéneik igényeire. A 6 megapixeles érzékelő és a műanyag váz kategóriájának egyik jellemzője, a kis méretet pedig a sokat utazók fogják igazán értékelni. A *ist Ds nemrég érkezett szerkesztőségünkbe, így hamarosan be tudjuk mutatni részletesen is. Eddig elkészült tesztfotóink
  A készülék ára 18-55 mm-es optikával jelenleg: bruttó 285.000 Ft.

 • Canon EOS 20D

  Egy tradicionális középkategóriás sorozat legújabb tagja. A nagyon sikeres 6 megapixeles EOS 10D-t váltja 8 megapixeles érzékelővel és egy új E-TTL 2 vakurendszerrel. Ezt a rendszert a 2. generációs Digic (képfeldolgozó) processzor hajtja. További érdekesség, hogy az EOS 300D után ez a második Canon modell, ami kompatibilis az új, továbbfejlesztett EF-S bajonettel, így a készülékhez olcsóbban készíthetők nagyobb látószögű objektívek. Bár a 20D a bejelentés előtt járt már nálunk február közepéig igyekszünk részletesen is bemutatni.
  A készülék ára 18-55 mm-es optikával jelenleg: bruttó 400.000 Ft.

 • Olympus E-300

  A 4/3-os rendszer elterjedésének egyik fontos feltétele, hogy legyen olyan elérhető árú modell is, amit a komoly amatőrök is ki tudnak fizetni. Ezt szerencsére a rendszer kitalálója, az Olympus is tudja, ezért elkészítették az E-300-as modellt. A készülék érdekessége az oldalirányba billenő tükör, ami lehetővé teszi a tükörreflexes gépek tetején jellegzetes dudor (ami alatt egyébként a pentaprizma van) elhagyását. Az optika által alkotott kép ehelyett tükörrendszeren keresztül jut el a keresőbe. A 4/3-os Olympus gépek sajátossága továbbá az ultrahangos érzékelő tisztítás, ami minden bekapcsoláskor megszabadítja a CCD-t a porszemcséktől.
  Az E-300 az egyetlen kakukktojás ebben a listában, hiszen még nem kapható. Hazai megjelenése februárban várható, ára egyelőre nem ismert (korábban a hazai importőr bruttó 250 ezer forint környéki árat prognosztizált).

 • Fujifilm FinePix S3 Pro

  Majd egy év telt el az első bejelentéstől a piacra kerülésig, de az elégedett S2 Pro tulajdonosok biztosan kivártak. A középkategóriás áron kínált, de alapkiépítésben is portré markolattal rendelkező S3 Pro a Fujifilm nagyobb dinamikát ígérő Super CCD SR típusú érzékelőjével készül. Az ilyen CCD lapkákon minden egyes képpontban két érzékelő rögzíti a fényt: egy kisebb a világos, egy nagyobb pedig a sötétebb részleteket.
  A DigitCam jóvoltából néhány napig próbálgathattunk egy ilyen készüléket. A felépítése nagyon meggyőző. A korábbi modellekkel ellentétben az S3 Pro-ban már nem kettő külön, hanem egy összevont áramforrás látja el az összes részegységet energiával. A középkategóriás tükörreflexes modellektől eltérően ez az egy áramforrás azonban nem lítium ion akkumulátor, hanem 4 ceruza elem vagy akkumulátor. A képminőség első nekifutásra remek, bár valószínű, hogy a teszt során használt Sigma optikánál jobbat is találhattunk volna. Nem lehetett azonban nem észrevenni, hogy a portré markolatról a tervezők lespórolták az exponáló gomb körül lévő tárcsákat, így sokat rontva az egyébként remekül sikerült kialakításon. A készülékkel készült felvételeink egy része látható a tesztképek között. A Fujifilm FinePix S3 Pro-t a későbbiekben részletesen is bemutatjuk.
  A készülék ára jelenleg: bruttó 575.000 Ft.

 • Konica Minolta Dynax 7 Digital

  A Minolta az utolsó hagyományos gyártó volt, amelyik még nem kínált filmes gépeit megszerető vásárlóinak digitális alternatívát a tükörreflexes világban. A várakozásnak vége. Megjelent ugyanis az Dynax 7 Digital, a filmes Dynax 7 digitális változata. Ezt azért érdemes kiemelni, mert a kezelőfelület és a készülék külseje nagyon ismerős lehet a korábban ilyen gépet használók számára. Akit viszont az egyedülálló stabilizátoros CCD csábít a Konica Minolta felé, az ne aggódjon: a Dynax 7 Digital kezelőfelülete az egyik a legjobb a piacon. Minden beállításnak saját gombja és tárcsája van, az értékekről pedig jól olvasható, nagy méretű LCD tájékoztat. Az első Konica Minolta tükörreflexes digitálist várók egyetlen bánata, hogy a gyártó a gépet nem az alsó-, hanem a középkategóriába pozicionálta, így sokak költségvetésébe már nem fér be.
  A DigitCam ebből a készülékből is hozott egy bemutató példányt, így tudtunk vele készíteni néhány felvételt. A képek nem feltétlenül mutatják be a 7D képességeit, de valami képet festenek a várható minőségről. Első nekifutásra egyetlen problémánk az elforgatás érzékelő szenzorral akadt, ami a kijelzőn jól működött (ugyanis elforgatta az azon megjelenő információkat), de a fájlba nem mindig kerül jó érték. Egy későbbi részletes tesztben ennek okait is igyekszünk majd felderíteni.
  A készülék ára jelenleg: bruttó 370.000 Ft.