10 tipp téli fotózáshoz

0
 1. Kerüljük el az alul exponált képeket
  A fényképezőgépek fénymérési rendszere ma már szinte bolondbiztos, mégis akadnak olyan témák, amelyek minden gond nélkül becsapják az automatikát. Ilyen téma a havas táj, vagy sípálya. A nagy fehér felületek miatt a gép olyan értékeket állít be, amelyekkel a kép alulexponált, vagyis a kelleténél sötétebb lesz. Ezt három módon lehet orvosolni:

  1. expozíció kompenzáció
   Az alulexponált képek elkerülése végett pozitív expozíció kompenzációra van szüksét. Ennek mértéke több tényezőtől is függ, de a +0,6 és +1,3 fényértéknyi korrekció általában megfelelő kell legyen.
  2. szpot fénymérés
   A szpot fénymérés használatakor a fénymérési pontot a megfelelően exponálandó témára (mondjuk a sielő arcára) kell tartani. A szpot mérés miatt a fényképezőgép nem veszi figyelembe a téma kölüli nagy fehér felületeket, így a hó fehér, a sielő pedig helyesen exponált lesz.
  3. téma módok
   Azokon a gépeken, amelyeken van havas téma mód, célszerű azt használni. Így az automatika már a fénymérésnél tudja, hogy trükkös szituációról van szó.
 2. Óvjuk az akkukat a hidegtől és legyen nálunk tartalék energiaforrás
  Az elemek és akkumulátorok tipikus jellemzője, hogy hidegben energialeadó képességük a szobában megszokottnál jóval alacsonyabb. Egész napos sielés alkalmával, mikor a gép lehűl az egy töltéssel készíthető képek száma akár a felére is csökkenhet. Ezért tartalék akkumulátor előkészítése és meleg zsebben tartása mindenképpen javasolt.
 3. Óvjuk az LCD-t is a hidegtől!
  Bár a mai LCD-k sokkal jobbak, mint 5-10 évvel ezelőtti egyszerűbb társaik, továbbra is érzékenyek a hidegre. Emiatt csökkenhet a képfrissítési sebességük, de extrém hidegben ideiglenesen ki is kapcsolhatnak. Az egyetlen megoldás, hogy a gépet nem hagyjuk nagyon kihűlni.
 4. Figyeljünk a páralecsapódásra!
  Nagyon fontos, hogy ha hidegből meleg helyre megyünk, akkor ne kapcsoljuk be azonnal a készüléket, mert nagyon valószínű, hogy kívül-belül lecsapódik rajta a pára. Jobb esetben a pára csak az optikán jelentkezik, de akár az elektromos alkatrészeket is érintheti, bekapcsolás után zárlatot okozva. Érdemes erre is odafigyelni.
 5. Használjuk ki a hó fehérségét!
  Bár napsütésben a fehéregyensúly állítással nem szokott probléma lenni, de gond esetén a hó, mint fehér lap mindig kéznél van. Nappal talán nem, de este a sárgás közvilágításnál jó szolgálatot tehet.
 6. Vakuzzunk a hóesésben!
  Aki próbálta már megörökíteni a nagy pelyhekben húlló hó látványát az tudja, hogy ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Az apró hópelyek nem igazán szeretnek úgy megjelenni a képen, ahogy szemünkkel érzékeljük őket. A legyegyszerűbb megoldás a levegőben szállingózó hópihék megörökítésére, ha a elvillantjuk a vakut. A hóról visszaverődő fény ugyanis láthatóvá teszi a hópelyheket. Ha szükséges kapcsoljuk be az éjszakai portré módot vagy az expozíció korrekcióval igazítsunk a képen.
 7. Használjuk ki a hideg előnyeit!
  Szerencsére van azért előnye is a hidegnek. Míg melegben a képek zajosodásával kell számolni, addig hidegben a képek a megszokottnál akár tisztábbak is lehetnek. Így szükség esetén bártan lehet nagyobb érzékenységet is használni.
 8. Ne fotózzunk nappal szembe!
  Mivel ilyenkor nagyon alacsonyan jár a nap, nagy a kísértés, hogy nappal szembe fotózzunk. Ne tegyük, ugyanis ez egyrészt alulexponált képekhez vezet, másrészt a lencséken tükröződő napfény furcsa nyomokat hagy a képen. A legjobb, ha a nap ilyenkor is a hátunk mögött marad.
 9. Ne csak a gépet védjük!
  Bár a megfelelő öldözködés evidensnek tűnik, sokszor csak a helyszínen döbbenünk rá, hogy a rajtunk lévő kesztyűvel nem tudjuk kezelni a fényképezőgépet. A megfelelő kesztyű tehát elengedhetetlen kelléke a felszerelésnek.
 10. Gépre esni veszélyes!
  Ha sielés vagy korcsolyázás közben elesünk, és a gép alánk kerül, akkor az nem csak a gépet törheti össze, de bennünk is kárt okoz. Nehéz olyan szállítási módot ajánlani, ami nagyobb biztonságot nyújt, mint a többi, ezért inkább azt javasoljuk, hogy aki még nem biztos a dolgában, az inkább ne vigye magával értékes felszerelését az ilyen kalandokra.