Visszatekintő – 2023

0

Bevezető


Már jó pár év óta szokásunk, hogy december utolsó napjaiban újra elővesszük az év újdonságait és ezzel egyfajta visszatekintést végzünk, azaz megnézzük, hogyan alakult a fotótechnika ipar, mik az új trendek, technikák, merre haladnak az egyes szegmensek.

Nem lesz meglepő az idei összefoglalónkban, hogy a tükörreflexesek piaca gyakorlatilag eltűnt – legalábbis az új termékek terén – hiszen ezt már tavaly is tapasztaltuk. Ugyanakkor azt mindenképpen érdekes lesz látni, hogy miként változott az egyes gyártók fejlesztési tempója, van-e, aki erősödött és van-e, akinek vissza kellett fognia magát.

Összefoglalónkban tehát elsősorban az újonnan megjelent fényképezőgép és objektív bejelentéseket elevenítjük fel újra.

A fényképezőgépek esetében ezúttal is csak a legnagyobb hazai forgalmat adó gyártókkal foglalkozunk részletesen, így nem térünk ki a Leica távmérős, a Hasselblad vagy a Phase One középformátumú termékeire, hátfalaira, ezektől a gyártóktól általában csak egy igen szűk réteg vásárol.

Ugyanígy nem lesznek majd részletesen megemlítve az instant fényképezőgépek, illetve a csak videózásra kihegyezett termékek, vagy a drónokhoz készített (azaz szűk réteget érintő) gépek, mint pl. a full-frame szenzoros Sony ILX-LR1 MILC-e.

Az objektívek közül csak az autofókuszos modellekkel foglalkozunk és itt is eltekintünk a kifejezetten videózásra teremtett termékek listázásától. Viszont nem csupán a neves japán gyártók termékeit említjük meg, de a feltörekvő koreai és kínai gyártókét is, hiszen már ők is meghatározó tagjai az objektívgyártásnak. Ilyen pl. a Samyang, a Viltrox és a Yongnuo is.

Mindenképpen javasoljuk átböngészni mind a fényképezőgépekről, mind az objektívekről szóló oldalunkat, és persze az utolsó oldalt is ajánljuk elolvasni, hiszen ennek végén egy összefoglaló értékelést is közzéteszünk.