Kipróbáltuk: Google Pixel 8 Pro teszt

0

Visszaolvastam a tavalyi Pixel 7 Pro cikkem bevezetőjét, melynek nagy részét megismételhetném, hisz az „okosak” idén is azt írták, hogy „nem sok újdonságra számíthattunk a Google telefongyárától”, és az se kevésbé igaz, hogy „nyakunkon a hatalmas infláció, és egyre bizonytalanabb a jövő”. De azért most is van, amire „mintavásárlóként” elkezdtem csorgatni a nyálam: a 8 Pro mindhárom kamerája jelentősen fejlődött, valamint a 8 Pronál a Google végre visszatért a lapos kijelzőhöz! Idén október 16-ig (avagy a készlet erejéig) tartott az előrendelési akció, melynek keretében a tavalyihoz hasonlóan Google Pixel Watch (ezúttal már természetesen a 2-es), vagy Pixel Buds Pro (szintén a legfrissebb) volt a telefon mellé választható ajándék, mely lehetőséggel élve „csökkenthettem” az 1099 eurós vételárat. Németországban élő kedves ismerősöm segítőkészségének hála (mivel Google Store Hungary továbbra se létezik), a Pixel 8 család október 4-i bejelentése után 13 nappal már kézbe is vehettem a Google legfrissebb referencia telefonját.

Első (külső) benyomások

Újra „feltalálták” a sík kijelzőt! A 6 Pro és a 7 Pro elhajlásai után a Google a 8 Pronál végre visszatért a praktikumhoz (ráadásul nem is akármilyen kijelzőt lapítottak ki: 2400 nites maximális fényerejével tűző napsütésben is jól látható képet alkot)! Bevallom, ez legalább annyit nyomott a latban, mint a jelentősen fejlesztett kamerák, mikor rászántam magam a „szintén továbbfejlesztett” (tavalyihoz képest 100 euróval megtoldott) 1099 eurós árának kifizetésére. Mindezen túl a másik vesszőparipámat is „kiütötték a lábaim közül”: az üveg hátlap kevésbé ujjlenyomatmágnes, matt felületet kapott! A 8 Pro külseje az előbbieken kívül csak jelentéktelen apróságokban tér el elődjétől. És akárcsak tavaly a 7 Pro, a 8 Pro is a DXOMARK ranglistájának csúcsra tört, igaz, idén csak az 5. helyig jutott, de csupán 4 ponttal marad el az aranyérmes Huawei Mate 60 Pro+-tól, és ennek kistestvére után már csak a két idei csúcs Apple mobil szerzett egyetlen ponttal többet nála (ugyanitt egyébként a kijelzők ranglistáján a Pixel 8 Pro az aranyérmes). Tehát az Androidos telefonok között továbbra is a Pixel viszi el a pálmát (még ha a Huawei HarmonyOS rendszere is Android alapú – legalábbis egyelőre).

Hátlapi kamera adatok: 7 Pro, Pixel 8 Pro

Pixel 7 Pro Pixel 8 Pro
Széles látószögű (fő)kamera
50 MP felbontás
1,2 μm pixel szélesség
ƒ/1,85 fényerő
82° látószög
50 MP felbontás
1,2 μm pixel szélesség
ƒ/1,68 fényerő
82° látószög
Ultraszéles látószögű kamera
12 MP felbontás
1,25 μm pixel szélesség
ƒ/2,2 fényerő
125,8° látószög
48 MP felbontás
0,8 μm pixel szélesség
ƒ/1,95 fényerő
125,5° látószög
Telefotó kamera
48 MP felbontás
0,7 μm pixel szélesség
ƒ/3,5 fényerő
20,6° látószög
48 MP felbontás
0,7 μm pixel szélesség
ƒ/2,8 fényerő
21,8° látószög

(A különbségek kiemelve.)

A főkamera

A főkamerát érintette a legkevesebb változás. A legfontosabb paramétereit illetően csak az optika fényereje változott (ƒ/1,85 > ƒ/1,68), ami a gyártó szerint 21%-kal több fotóalapanyagot, azaz fényt jelet. A gyakorlat is az előbbieket igazolja: a Pixel 7 Pro főkamerájára se lehetett panaszunk, ez a 8 Pro esetén még inkább így van, hozzátéve, hogy az optika nagyobb fényereje egyúttal kis mértékben szűkülő mélységélességet is jelent, tehát főleg közelebbi témáknál érdemes jobban odafigyelni arra, hogy hova kerül a fókusz.

Bár nem a főkamera a „makrós”, de azért vele is lehet ilyesmit, és nyilván sokkal szebben mossa a hátteret, mint az ultraszéles
Csak egy átlagos tájkép
2x-es „zoom”
Esti kép, de azért elég fény volt az 1/90 másodperces expozícióhoz

A főkamerát érintő változás az is, hogy mostantól a kétszeres nagyítású fotó már nem csupán egy digitális „zoom”, hanem az 50 MP-es érzékelő középső 25%-ából kinyert adathalmazra épülő kép; ám a szoftveres trükközésre továbbra is szükség van, mert bár kijön a matek (50 x 0,25 = 12,5 MP), de Quad Bayer érzékelőről van szó, ahol 4-4 zöld, piros, kék, majd ismét zöld pixelcsoport alkotja a képet (lásd az alábbi ábrát).

Balra a hagyományos jobbra pedig a quad Bayer minta

Az ultraszéles látószögű kamera

Az ultraszéles kamera kapta a legnagyobb fejlesztést: 12 helyett 48 MP a felbontás (igaz, ezzel együtt 1,25 helyett 0,8 μm-es pixelekből), és ƒ/2,2 helyett ƒ/1,95-ös a fényerő, ami a Google szerint összességében az elődjéhez képest 105%-kal több érzékelőre jutó fényt eredményez. És valóban, nagyságrendi javulás van az ultraszéles látószögű kamerával készült képek esetén a Pixel 7 Prohoz képest: a képek rosszabb fényviszonyoknál is részletgazdagabbak, és végre megszűnt a korábban árnyékos részeken a kép széleinél gyakran jelentkező zöld/bíbor elszíneződés.

Nagyon szeretem, hogy ilyen sok belefér a látóterébe, nem mellesleg hűen adja vissza a napnyugta színeit és fényviszonyait

További lényeges változás az „ultránál”, hogy a makró közelpontja 3-ról 2 cm-re csökkent, így még több lehetőség kínálkozik remek makrófotók készítésére.

Ez a rovar kb. 2,5 mm-es
Jól látod, beleszerettem a makrózásba (a gomba kalapjának átmérője hozzávetőlegesen 1 cm)
Egy ilyenre a Pixel 7 Pro ultrája nem képes – asztrofotó (~4 perc) kézből, a kerítésre támasztva

A telefotó kamera

A „teleoptika” fényereje 3,5-ről 2,8-ra változott, ami szintén nem elhanyagolható; és ami legalább ennyire fontos, hogy a személyes tapasztalataim alapján a korábban többször hibázó autofókusz pontosabb lett, így több részletgazdag fotó készíthető a némiképp nagyobb látószögű (20,6° > 21,8° – azaz „kevésbé tele”) kamerával is.

5-szörös (optikai) „zoom”…
…és a 30-szoros digitális

A kamera szoftvere

Jelentősnek mondható átalakuláson ment keresztül a továbbra is kiváló kamera szoftver. A két legfontosabb változás közül az egyik, hogy a fotó és videó módokat teljesen különválasztották, így kényelmesebben elférnek és könnyebben kiválaszthatóak az egyes üzemmódok (melyek fotó esetén a következők: Akciópásztázás | Hosszú expozíció | Portré | Fotó | Éjszakai mód | Panoráma mód). A másik nagyobb újítás, hogy a jobb alsó sarokba került egy gomb (Pro Controls), melynek megnyomásával szabályozhatóvá válik a fényerő, az árnyékos részek világossága, a fehéregyensúly, a fókusz, a záridő és az ISO. Ezzel együtt eltűntek a csúszkák az alapértelmezett Fotó mód kijelzőjéről, ami azért sajnálatos, mert jóval egyszerűbb és gyorsabb beavatkozási lehetőséget kínált a mostanihoz képest.

Összegzés

Ami leginkább tetszett:

  • A jelentősen továbbfejlesztett kamerák (különösen az ultraszéles látószögű).
  • A sík kijelző a 2400 nit-es fényerejével.

Ami leginkább nem tetszett:

  • Rendszeresen előforduló apró bugok, akadozások.

Mivel e cikk javarésze dicséret, úgy leszek tárgyilagos(abb), ha a negatívumot is kicsit bővebben kifejtem. Sajnos a hatalmasra nőtt többi óriáscéghez (mint amilyen például a Microsoft vagy az Adobe, hogy csak azokat említsem, melyek termékeit szinte naponta használom) hasonlóan a Google is egyre többet hibázik. Még ha a Google Pixel 8 Prót használva nem is jutok el odáig, hogy legszívesebben a falhoz vágnám, de messze nincs meg az a felhasználói élményem, amit egy gördülékenyen, gyorsan, akadozásmentesen (urambocsá! hibátlanul) működő eszköz használata jelentene. Mert például mit ér a 120 Hz-es képernyőfrissítés, ha a (saját készítésű!) YouTube-on akadozik a görgetés?! És sajnos olyan is volt már, hogy hívott valaki, de nem tudtam felvenni, mert a fekete kijelzőn csak az értesítési sáv világított, és ezen semmilyen érintés vagy gombnyomkodás nem segített. De mindezekkel együtt is a Pixel 8 Pro egy többnyire szerethető telefon, és ami a lényeget, vagyis a kamerákat illeti, továbbra is a világ egyik legjobbja. Így hát nagy valószínűséggel jövőre is maradok „pixeles” – még ha azt most nem is merném kijelenteni, hogy egészen 2030-ig, ameddig a Google ígéretet tett a Pixel 8 család szoftverfrissítéseinek biztosítására (ezzel egyedülálló módon 7 éves szoftverfrissítést garantálva).