Google Pixel 7 Pro teszt

0

A jó előre kiszivárgott információk szerint a tavalyi Pixel 6 szériához képest idén nem sok újdonságra számíthattunk a Google telefongyárától, ráadásul nyakunkon a hatalmas infláció, és egyre bizonytalanabb a jövő – kezdtem hát beletörődni, hogy ebben az évben nem cserélem le a telefonom. Ám mikor kiderült, hogy a Pro modell ultraszéles látószögű kamerája végre tényleg ultraszéles lesz, ráadásul élességállítási képességgel, és ennek nyomán makrózási lehetőséggel is, elkezdtem csorgatni a nyálam… és észrevettem a Google Store német honlapján (mert magyar természetesen továbbra sincs, de szerencsére a Németországban élő kedves ismerősöm továbbra is roppant segítőkész) egy nem mellékes kitételt, mely szerint ha október 17-ig megrendelem a telefont, akkor ajándékba kapok mellé egy Pixel Watchot is (mely utóbbit egyébként 379 euróért árul a gyártó). Így már érdekelni kezdett a lehetőség, nem úgy, mint az óra, melyet végül eredeti tervemnek megfelelően bontatlanul eladtam. A Google amúgy nem emelt árat a Pixel 7 Pro esetén tavalyi elődjéhez képest, de a tavalyi 900 euróért idén már 20%-kal több forintot kellett adni (325000 helyett 390000-et).

Első (külső) benyomások

Külsőre a Pixel 7 Pro szinte pontosan megegyezik elődjével, leginkább csak a sávos kamerasziget borításának anyaga (üveg helyett fém) különbözteti meg tőle. Sajnos maradt a cseppet sem praktikus ívelt szélű kijelző (költői kérdések: ebben vajon miért nem követendő példa az Apple?; miért kell ragaszkodni ahhoz, hogy az ívelt szélű kijelző az Androidos csúcskategória elengedhetetlen ismertetőjele legyen?); valamint a legalább ennyire értelmetlen üvegborítású hátlap is (pedig a Pixel 5 milyen jó volt e szempontból is…). És amikor folyamatos a jajveszékelés a környezetvédelem fontossága ügyében; képtelen vagyok szó nélkül hagyni, hogy a Pixel 7 Pro csupán 1 mm-rel alacsonyabb és 0,7 mm-rel szélesebb, mint elődje, melynek eredményeképp a 6 Pro rugalmas tokja még rá is menne a 7-esre, de… a hangerőszabályzó és a bekapcsoló gombokat idén muszáj volt fél centivel lejjebb helyezni, hogy egyértelműen muszáj legyen új tokot is venni…

A belbecs felé tekintve viszont a kamera nagyon bíztatónak ígérkezett – különösen annak tükrében, hogy a DXOMARK okostelefonos kamera ranglistáján a Google Pixel 7 Pro rögtön az élre tört (a Honor Magic4 Ultimate-tel holtversenyben). (Majd október végén a Huawei Mate 50 Pro letaszította őket a trónról – de azért a jelenlegi ezüstérem se csillog csúnyán.)

Hátlapi kamera adatok: 6 Pro, Pixel 7 Pro

Pixel 6 Pro Pixel 7 Pro
Széles látószögű (fő)kamera
50 MP felbontás
1,2 μm pixel szélesség
ƒ/1.85 fényerő
82° látószög
50 MP felbontás
1,2 μm pixel szélesség
ƒ/1.85 fényerő
82° látószög
Ultraszéles látószögű kamera
12 MP felbontás
1,25 μm pixel szélesség
ƒ/2.2 fényerő
114° látószög
12 MP felbontás
1,25 μm pixel szélesség
ƒ/2.2 fényerő
125,8° látószög
Telefotó kamera
48 MP felbontás
0,8 μm pixel szélesség
ƒ/3.5 fényerő
23,5° látószög
48 MP felbontás
0,7 μm pixel szélesség
ƒ/3.5 fényerő
20,6° látószög

(A különbségek kiemelve.)

A főkamera

A főkamera ugyanaz maradt, mint ami a 6 Pro esetén volt, így a vele készült fotók minőségét illetően nincs meglepetés: fejlődni mindig van hova, de ennél több egy mai mobiltól nem igazán várható el.

Az ultraszéles látószögű kamera

Ahogy a bevezetőben is már említettem, ez volt a Pixel 7 Pro legfőbb vonzereje számomra: végre nagyobb a látószög, és az autofókuszt se kell nélkülöznünk! Egyébként itt sincs meglepetés: az imént említett örvendetes fejlődés mellett, az érzékelő alacsonyabb felbontása és az optika kisebb fényereje okán nem várhatjuk el ugyanazt a minőséget, mint a főkamerától; de az elődjénél kevesebbel se kell beérnünk. (Utóbbi sajnos a hibákra is igaz: a sötét részek elkent részlettelensége időnként zöldesen színeződik, ahogy a következő fotó két szélső oszlopán is látszik, melyek nem voltak mohásak – ahogy a harmadik kép sziklái sem.)

A telefotó kamera

Ez esetben is új optika és érzékelő került a telefonba, melynek köszönhetően a korábbi 4-szeresről 5-szörösre nőtt a nagyítás. A képminőséget illetően nincs változás, de a követő autofókusz könnyebben elveszíti tárgyát, mint a Pixel 6 Pro teléje esetén. Viszont ha nem mozog a téma, az autofókusz lenyűgöző: akár egy vékony ágat se lehetetlen eltalálni vele – ami persze néha hátrány is lehet, például ha az ágak mögötti téma az érdekes, de az annyira kicsi, hogy az ágakat lehetetlen a fókuszmezőn kívül helyezni.

Sajnos továbbra is előfordul néha, hogy kameraváltásnál a korábban használt egységgel készül a fotó. Tehát mindenképp érdemes várni kicsit, amíg „ugrik” a nézőkép, és ténylegesen megtörténik az átállás az egyik kameráról a másikra. De ez se garancia semmire, nagyon ritkán, de sajnos előfordul, hogy egy értékelhetetlen szoftveres nagyítás lesz a végeredmény.

Extra fotós képességek

Csak ismételni tudnám magam, és ezt nem teszem, de egy említést azért mindenképpen megérdemel az Éjszakai mód, az Asztrofotó mód, az Akciópásztázás és a Hosszú expozíció (ezekről lásd korábbi cikkünket).

A makrófotók készítésének lehetősége viszont újdonság. 3 cm a minimális tárgytávolság, és a makrókért minden esetben az ultraszéles látószögű kamera felel – vagyis a kijelzőn az 1, 2 és 5x gombokra bökve készített fotók az ultra képeinek digitális nagyításai lesznek. Ezért kár is lenne nagyon elmosott háttereket várni, de ne legyünk telhetetlenek, örüljünk annak, ami van. Az viszont jogos elvárás lenne, hogy az autofókusz ez esetben is képes legyen eltalálni egy vékony ágat, ehelyett viszont katasztrofális felhasználói „élményben” lehet részünk: a kamera képe „ugrálva” váltogat makró és alapértelmezett mód között, és még a makró mód zárolása esetén is nehézkes az élességállítás, vagy egyenesen lehetetlen, ha nem elég nagy a témánk felülete.

A kamera szoftvere

A kamera szoftvere alapvetően továbbra is nagyszerű, leszámítva a makrófotó módot. Ha ugyanis a beállításoknál az Automatikus makrót bekapcsolva hagyjuk, az imént említett bosszantó jelenségben lehet részünk.

És már egyáltalán nincs ingyenes Google Fotók feltöltési lehetőség, mostantól nem számít kivételezettnek a Pixel telefon tulajdonos: a felhőbe mentett fotói által foglalt hely ugyanúgy csökkenti tárhelyének méretét, mint bárki másnál.

Összegzés

Ami leginkább tetszett:

  • A megnövelt ultraszéles látószög.
  • A makrófotózási lehetőség.
  • Erős fényben a Pixel 6 Pro-hoz képest sokkal nagyobb kijelző fényerő.
  • Jobb energiagazdálkodás (a változatlanul 5000 mAh-s akkumulátor tovább bírja).

Ami leginkább nem tetszett:

  • A telefotó kamera mozgó téma esetén könnyen elveszíti a fókuszt
  • Makró módban néha nehézkes az élességállítás.

Összességében az állam ugyan nem esett le, de nagyjából azt kaptam, amire számítottam: az első saját Tensor chippel készült, meglehetősen bugos Pixel 6 Pro mindennapos „aprócska hülyeségeit” nagyjából sikerült kigyomlálni (azért még lenne mit – de úgy érzem, a fejlődés illúzióját keltő, valójában folyamatosan alászálló világunkban ehhez egyre inkább hozzá kell szoknunk), és a kamera-rendszer is jó irányban fejlődött (a tavaly számomra leginkább nem tetsző 5 pontból 3-at megoldva). Egy éve azt írtam, „egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a következő telefonom is egy Pixel lesz”; most azt gondolom, jövőre is Pixeles maradok – kíváncsian várom a 8-as szériát.