Visszatekintő – 2023

0

Fényképezőgépek

Kompakt fényképezőgépek:

A Canon újra bevetette magát a kompakt gépek piacán, ez évben egy videók készítésére kihegyezett, átlagosnál nagyobb, azaz 1″ típusú szenzorral szerelt modellel jelent meg. A Canon PowerShot V10 4k felbontásban egy órányi felvételt tud készíteni fixen beépített nagylátószögű objektívén keresztül.

Nem túl izgalmasak, hiszen tulajdonképpen semmi új funkciót, vagy képességet nem kaptak a 2023-ban megjelent vízálló kompaktok, de azért megemlítjük, hogy két gyártó is frissítette termékpalettáján lévő víz- és ütésálló fényképezőgépét, egyrészt az OM System a TOUGH TG-7-tel, másrészt a Ricoh a Pentax WG-90-nel.

A Sony idén frissítette APS-C szenzoros vlogger gépét, amelynek megjelent a második kiadása Sony ZV-1 Mark II néven, amelybe 2,5×-es zoomátfogást kínáló, 19mm ekv. ultranagy látószögtől induló, f/1,8-4 fényerejű objektív került.

Tükörreflexes (DSLR) vázak

Ebben a szegmensben gyakorlatilag nincs igazi újdonság, egyedül a Ricoh adta ki a tavaly már piacra került Pentax K-3 Mark III egy különleges verzióját, a Bayer-alapszínszűrő nélküli, azaz csak monokróm fotózásra alkalmas, viszont demozaik eljárást nem igénylő változatát, a Pentax K-3 Mark III Monochrome-ot.

Tükör nélküli (MILC) vázak

A cserélhető objektíves gépek piaca gyakorlatilag teljes mértékben átkerült a tükör nélküli gépekre, idén nem csak a legtöbb, de a legkomolyabb újdonsági is e szegmensben jelent meg.
Haladjunk szenzorméret alapján, kezdjük a mikro NégyHarmados rendszerrel.

Mikro NégyHarmad (mFT):

APS-C szenzorral:

Egyre nagyobb divatja van a gyártók körében az ún. vlogger MILC-eknek, azaz a videóblogok készítőit megcélzó termékeknek. Ezek a gépek teljes értékű fényképezőgépek, de képességeiket úgy alakítják, hogy leginkább a videózás szempontjait veszik figyelembe, azaz sok esetben ezekről a gépekről lemarad az elektronikus kereső, viszont szinte kötelező elem a kihajtható LCD.

A Canon is belépett a sorba és az RF bajonettes EOS R szériában bemutatta első APS-C szenzoros gépeit, a vloggereknek szánt Canon EOS R50-et, amely EVF-et (elektronikus keresőt) is kínál, valamint a belépőszintű Canon EOS R100-at. Mindkét gép kinézetre erősen tükörreflexest idéző külsőt kapott.

A Fujifilm háza táján egy új gép fejlesztését fejezték be, ez pedig a Fujifilm X-S20, amely az X-S10 nagyobb akkus, jobb videós képességekkel (6k, ProResRAW) felvértezett, de ugyanúgy 26 Mpixeles szenzorral szerelt utódmodellje.

A Panasonic egy mikro NégyHarmados gépét frissítette, ez pedig a Panasonic G9 II, ami fókuszrendszerében és videós képességekben tud még többet elődjénél.

A Sony éveken át a full-frame szenzoros vonalára fókuszált és kissé elhanyagolta az APS-C szenzoros MILC szegmensét, a jég idén megtört a Sony Alpha 6700-zal, amelyet (mily’ meglepő) főképp videobloggereknek ajánl a japán gyártó. Az elektronikus kereső nélküli gép a legújabb 26 Mpixeles APS-C szenzor köré épült, 4k felbontásban akár 120 fps képfrissítésre is képes.

Full-frame és nagyobb szenzorral:

A Canon végre betömte azt a rést, amely a belépő kategóriás és felső-középkategóriás full-frame tükör nélküli gépeik között tátongott és bemutatta a Canon EOS R8 vázat, amely ugyan nem kapott szenzorstabilizálást, de a tükrösökben megtalálható összes funkciót ez a gép is kínálja, ötvözve persze a MILC-ek előnyeivel. A meglepő az, hogy az induló bruttó 750e Ft-os ára az év közben szépen lecsúszott 600e Ft alá – az pedig nem jellemző, hogy a megjelenés évében ekkora árcsökkenés történjen.

A Fujifilm idén frissítette középformátumú GFX rendszerét és kiadta az új GFX 100 II vázat, amely elődjénél ugyan nem kínál nagyobb felbontást, de a 102 Mpixel felbontású gép új szenzort kapott, amelynek köszönhetően 8 kép/mp sorozatfelvétel és 8k videók rögzítése is elérhető, a szenzor stabilizátor pedig akár 8Fé előnyt is nyújthat.

Bár a Nikon tavaly nem rukkolt elő új géppel, 2023-ban ismét bővítette a full-frame szenzoros MILC palettáját, méghozzá két modellel is. Az egyik a profi fotózásra alkalmas Nikon Z 8, amely a korábbi Z 9 kissé egyszerűsített változata. Ez a váz nem tartalmaz integrált portrémarkolatot, de képességeiben nagyon közel van a csúcsmodellhez. Árban viszont annál sokkal kedvezőbb.
A másik idei új Nikon MILC a 24 Mpixeles Nikon Z f, amely a retró vonal szerelmeseit igyekszik elcsábítani.

A Panasonic idei nagy durranása az év elején megjelent Panasonic Lumix S5 II és S5 IIx, amelyek a terméknévből láthatóan a korábbi S5 frissítései. Legnagyobb újdonságuk, hogy a Panasonic MILC-ek közül elsőként ezek kínálnak fázis-különbség érzékelő autofókuszt.

A Sonytól full-frame méretű szenzorral is jelentek meg új gépek, méghozzá négy is!
A vlogger ZV széria kapott egy full-frame szenzoros új tagot a Sony ZV-E1 személyében, amely leginkább a Sony Alpha 7S III képességeit hozza egy aprócska, kereső nélküli vázban, a Sony Alpha 7C R pedig 61 Mpixeles felbontást kínál, szintén kis méretű vázban. A Sony Alpha 7C II sem nagyobb az előbb említett 7C R-nél, viszont felbontása „csupán” 33 Mpixel.
Az idei év egyértelműen legnagyobb dobbantása a Sony Alpha 9 III, amely a világ első globális elektronikus zárral felvértezett, profi fotózásra alkalmas MILC-e, 24 Mpixeles szenzorral, 120 kép/mp sorozatfelvételi sebességgel, akár 1/80000 (!) mp-es zársebességgel, itt is használható vakuzással, jello-effektus mentes 4k UltraHD 120 fps frissítésű videóval.