Fázis-különbség AF-fel jelent meg a Panasonic Lumix S5 II és S5 IIx

0

A Panasonic megújította 24 Mpixeles felbontású S5 fényképezőgépét és kiadta annak második kiadását S5 II néven.

A Lumix S5 II (DC-S5M2) legnagyobb újdonsága a fázis-különbség érzékelő hibrid autofókusz rendszer, amely a korábban elég sokat kritizált kontraszt alapú, depth-from-defocus (DFD) fókuszrendszert egészíti ki. Igen, nem leváltja, hanem kiegészíti, hiszen a DFD is megmarad, amelyet elviekben a szenzorral integrált segédfókusz-szenzorok segítenek.

A fejlesztés során a Leica tapasztalatait vették igénybe, így az S5 II az első Panasonic gép, amely a L2 technológia mentén készült. A szenzorra 779 fókuszérzékelőt integráltak, amely így lehetővé teszi a folyamatos fókuszt zoomolás közben is.

A teljesen új szenzor mellett (amelynek effektív felbontása azonban nem változott az elődéhez képest) megújult a képfeldolgozó processzor is. Ezeknek köszönhetően videófelvételt már nem csupán 4k UltraHD-ben, de közel 6k felbontásban is készíthetünk, illetve elérhetővé vált a 4:2:0 10 bites (6k) és 4:2:2 10 bit (4k, C4k) felvételkészítés is. A képfrissítés maximuma 4k UltraHD-ben és Cinema 4k-ban 60 kép/mp, 5,8k felbontásban pedig 30 kép/mp. A slow-motion szerelmesei 120 kép/mp-cel is videózhatnak Full HD felbontásban.
A videók korlátlan ideig rögzíthetők, ezt az átdolgozott hőelvezetést nyújtó új aktív hűtés biztosítja.

A minőségi és könnyen utómunkázható videófelvételekhez V-Log és V-Gamut mentést is használhatunk, emellett pedig valós idejű LUT is elérhető. A profi felhasználók igényeit szem előtt tartva elérhetővé vált az S5 II-ben is a hullámforma monitor, a vektorszkóp, valamint a zebraminta is.
A kiváló hangfelvételhez 48 kHz mintavételezésű, 24 bites kvantálású PCM jelfolyamot használhatunk akár a beépített sztereó, akár küldő mikrofonnal. XLR adapteren keresztül pedig még a 96kHz mintavételezés is elérhető 24 bites kvantálás mellett.

A sorozatfelvétel sebességét is sikerült megnövelni: immár 9 kép/mp sebesség használható mechanikus zárral és 30 kép/mp elektronikus zárral.

Az újdonságok körét bővíti a teljes méretű (Type A) HDMI csatlakozó is, amely a videósok számára jó hír, a fotósok pedig a nagyobb felbontású, immár 3,68 millió képpontos elektronikus keresőnek örülhetnek.

A Panasonic Lumix S5 II még a télen piacra kerül, ára 2200 euró lesz.

A Lumix S5 II mellett egy videózásra még inkább kihegyezett modellt is piacra dob a Panasonic, az S5 IIx (DC-S5M2X) külsőben maximum a sötét tónusvilágú feliratokban különbözik az S5 II-től, szolgáltatásai között viszont szerepel az 5,8k felbontásban is elérhető Apple ProRes mentés közvetlenül SSD-re az USB csatlakozón keresztül, vagy akár HDMI kimeneten is. Utóbbin Apple Pro Res RAW is menthető Atomos Ninja V rögzítővel.
Ezen felül képes az IP streaming élő közvetítésre Wi-Fi-n vagy vezetékes hálózaton keresztül.

A Panasonic Lumix S5 IIx idén tavasztól lesz megvásárolható 2500 euróért.

A gépet nemrégiben kipróbáltuk Spanyolországban, tapasztalatainkról cikkünkben számolunk be:

Testközelből: Panasonic Lumix S5 II

Sajtóközlemény:

A Panasonic bemutatja a hibrid fázisérzékelő autofókusz rendszerrel, továbbfejlesztett aktív képstabilizátorral és újonnan kifejlesztett 24 megapixeles full-frame CMOS érzékelővel rendelkező LUMIX S5IIX és LUMIX S5II tükör nélküli fényképezőgépeket.

Wiesbaden, Németország – 2023. január 4. –
A Panasonic nagy örömmel jelenti be a LUMIX S tükör nélküli fényképezőgép-sorozat két úttörő tagját: az elegáns, matt fekete LUMIX S5IIX-et és a klasszikus stílusú LUMIX S5II-t. A fotó- és videófelvételek készítésében egyaránt hihetetlen teljesítményt nyújtó, lenyűgözően könnyű és hordozható, L-Mount rendszerű fényképezőgépek a legambiciózusabb alkotók igényeit is kielégítik, miközben kivételes ár-érték arányt képviselnek.

Mindkét modell egy újonnan kifejlesztett 24 megapixeles, 35 mm-es, full-frame CMOS-érzékelő és képalkotó rendszer köré épül. Az érzékelő támogatja a LUMIX fényképezőgépeknél először alkalmazott hibrid fázisérzékelős autofókuszt, míg az új képalkotó rendszer kiváló képminőséget és a LUMIX S1H modellel egyenértékű, nagy bitrátájú videóteljesítményt biztosít.

A LUMIX S5IIX 2023 tavaszától lesz kapható 2 499 eurós ajánlott fogyasztói áron, a LUMIX S5II 2022/23 télétől lesz kapható 2 199 eurós ajánlott fogyasztói áron. Mindkét fényképezőgép kompatibilis a kapható 14 LUMIX S objektívvel, valamint a Panasonic L-Mount partnerei által gyártott további full-frame, L-bajonettes rendszerobjektívekkel.

Új szintre lép a LUMIX autófókusz teljesítménye
A LEICA és a LUMIX által létrehozott L2 Technology partnerség keretében kifejlesztett új képalkotó rendszerrel és új 24 megapixeles érzékelővel a LUMIX S5II és S5IIX az első olyan LUMIX fényképezőgépek, amelyek hibrid fázisérzékelős autofókuszt (PDAF) kínálnak.

A fényképezőgépek egy fázishibrid autófókusz rendszert használnak, amely a PDAF és a kontrasztérzékelő autofókusz kombinációjával működik. A gyors és megbízható, 779 területmérést biztosító új rendszer nehéz körülmények között, például gyenge fényviszonyok és ellenfény esetén is képes felismerni a céltárgyakat, és miután rögzítette, akkor is követi őket, ha más mozgó tárgyak is vannak a képben.

A zoomolás közbeni folyamatos autófókusz1 és autófókusz mikrobeállítás is elérhető.
1 A hagyományos zoomobjektívek firmware-frissítést igényelnek ahhoz, hogy folyamatos autófókuszt biztosítsanak zoomolás közben.
Rengeteg videofunkció és felvételi lehetőség
Az új képfeldolgozó rendszer számos videófelvételi képességet biztosít a LUMIX S5IIX és S5II fényképezőgépeknek (belső 4:2:0 10 bites 6K (3:2) és 5,9K (16:9) 30fps és 4:2:2 C4K és 4K akár 60fps sebességgel), míg az új, alacsony profilú hőkezelő rendszer korlátlan felvételi időt1 tesz lehetővé a kameraváz méretének növelése nélkül. A kamerák támogatják továbbá a nagy kamerasebességű HFR (High Frame Rate) rögzítést akár 120fps sebességgel, valamint a lassított és gyorsított rögzítést akár 180fps sebességgel.

A LUMIX S5IIX képes 5.8K Apple ProRes felvételek rögzítésére SSD-re HDMI-n vagy USB-n keresztül, valamint ALL-Intra felvételre. Emellett az S5IIX támogatja az Apple Pro Res RAW videokimenetet az Atomosra. Támogatja továbbá a vezetékes2 és a vezeték nélküli IP-streaminget és az USB-netmegosztást.

Mindkét modellhez számos képprofil áll rendelkezésre, köztük 14+ fokozatú V-Log/V-Gamut, valamint egy új valós idejű LUT funkció, amely lehetővé teszi a fényelő LUT-táblák SD-kártyára történő feltöltését és közvetlen kamerán belüli alkalmazását az utómunka helyett.

A professzionális felhasználók igényeire reagálva válaszul olyan funkciókat adtunk hozzá, mint a hullámforma-monitor (WFM), a vektorszkóp és a zebramintázat, valamint a rendszerfrekvencia (24.00Hz) és a szinkronizált letapogatás.

A tiszta és valósághű 48 kHz/24 bites hangfelvétel a beépített vagy külső mikrofonnal, míg a nagy felbontású 96 kHz/24 bites felvétel külső és XLR-mikrofonokkal lehetséges.

1 Ha a fényképezőgépet 0-40 °C ajánlott üzemi hőmérsékleten használja. Normál beállítású hőkezelési módban, 6K és 5,9K 30p/25p esetén a videofelvétel egyszer leáll, ha a folyamatos felvételi idő meghaladja a 30 percet.
2 Külön megvásárolható USB-LAN adapter szükséges hozzá.

Professzionális fotó- és videóteljesítmény
A számos új és továbbfejlesztett funkciónak köszönhetően a LUMIX S5IIX és az S5II valóban elképesztő fotó- és videóteljesítményt nyújt, beleértve a nagy sebességű sorozatfelvételt akár 9 kép/mp sebességgel mechanikus zárral és 30 kép/mp sebességgel elektronikus zárral (akár 300 kép rögzítésére is képes), a 96 megapixeles nagy felbontású módot (JPEG/RAW) és a kettős natív ISO érzékenységet, amely minimalizálja a zajt és lehetővé teszi a maximális 51200-as ISO értéket (204800 kiterjesztve).

A LUMIX S5IIX és S5II egy továbbfejlesztett képstabilizáló rendszerrel is büszkélkedhet, amely nagyban javítja a szabadkezes felvételkészítést a legkülönbözőbb körülmények és helyzetek között. Az új Active I.S. a vízszintes, függőleges és forgási korrekció optimalizálásával rendkívül stabil videofelvételt biztosít. A hagyományos stabilizátorhoz képest akár 200%-os kompenzációt is nyújtó2 Active I.S. különösen hatékony a kézből történő felvételkészítés kihívást jelentő körülményei között, például teleobjektívek használatánál vagy séta közbeni felvételnél.
1 A CIPA szabvány alapján (függőleges/vízszintes elfordulás: fókusztávolság f=200 mm az S-E70200 használatakor) A firmware-t a legfrissebb verzióra kell frissíteni.
2LUMIX S5-tel összehasonlítva. Gyújtótávolság 20 mm, S-R2060 használata esetén.

Kiemelkedő lehetőségek és kezelhetőség egyszemélyes üzemeltetéshez
A LUMIX S5IIX és S5II rendkívül kifinomult felvételi élményt kínálnak, lehetővé téve az alkotók számára, hogy kiváló hatékonysággal érjenek el kimagasló eredményeket az olyan funkcióknak köszönhetően, mint az AWB zárolás, az MF Assist (elérhető videofelvételnél1, és fényképezésnél is) és az új élő körülvágás funkció, amely a teljes érzékelőfelületet használva rögzíti a videofelvételeket, hogy a felhasználó utólagosan vághasson ki 4K és FHD képeket.
Még sokoldalúbb használhatóságot biztosít az új, könnyen kezelhető 8 irányú joystick, a kibővített meghajtómód-tárcsa, a 3,0 hüvelykes, szabadon elforgatható, érintésvezérlésű monitor és a nagyméretű, 3 680K képpontos OLED élő képkereső.
1 Akár 60p. Változó kamerasebesség módban (VFR) nem működik.

Kategóriaelső megbízhatóság és csatlakoztathatóság
A robosztus kamerák terepi használatra készültek, magnéziumötvözetből öntött elülső és hátsó vázzal, valamint csepp- és porálló1 szerkezettel.
A csatlakoztathatóságot a LUMIX S5-höz képest továbbfejlesztették: a LUMIX S5IIX és az S5II egy-egy teljes méretű HDMI Type A csatlakozóval és nagy sebességű USB 3.2 Gen 2 csatlakozóval, valamint a nem kívánt kihúzás megakadályozására kábelzár tartóval rendelkezik. A vezeték nélküli kapcsolat is javult: Wi-Fi 5GHz2 is elérhető a 2,4GHz mellett, ami gyors és stabil kommunikációt biztosít az okostelefonokkal és táblagépekkel.
A két kártyahely (mindkettő UHS-II) támogatja a váltott felvételt, a biztonsági mentést, vagy az adott memóriakártyához rendelt felvételt; a 2200mAh kapacitású akkumulátor pedig hálózaton vagy USB-n keresztül is tölthető.
1A por- és cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha az objektívet közvetlenül por vagy víz éri.
2Az 5GHz-es Wi-Fi egyes országokban nem érhető el.

Jövőbeni firmware frissítés és LUMIX Pro program
A felhasználók a LUMIX S5IIX és S5II teljesítményét tovább növelhetik a számos új funkciót, beleértve a RAW adatkimenetet és a kompozit élő képkeresőt tartalmazó jövőbeli firmware-frissítéssel.
A frissítéssel kapcsolatos további információkat a megjelenés előtt jelentjük be.
A LUMIX S5II és a LUMIX S5IIX a LUMIX PRO programra jogosult termékek. A LUMIX PRO programot azért indította a Panasonic, hogy a LUMIX felhasználók mindig számíthassanak a támogatásra. A program szolgáltatásait a tagok nem csak belföldön, hanem a szakmai útjaik során meglátogatott országokban is igénybe vehetik. A www.lumix-pro.com oldalon további részletek találhatók a jogosultsági szintekről, a résztvevő országokról és termékekről, valamint elolvashatók a részvételi feltételek is.