Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5,6 Macro

0

A Panasonic az új full-frame szenzoros tükör nélküli fényképezőgépei mellett egy új ultranagy látószögű objektívet is bemutatott, amely fényerőben ugyan nem tud kiemelkedő teljesítményt felmutatni, de igen rövid tárgytávolságának köszönhetően kvázi makró képességekkel is rendelkezik.

A Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5,6 Macro ugyanis a teljes zoomtartományban 15 cm-es közelpontú, így 14mm-es gyújtótávolságnál 1:4, 28mm-es gyújtótávolságnál 1:2 leképezési arányra képes.
A 12 tagból álló optikai rendszerben egy aszférikus extra-alacsony szórású (ED), három extra-alacsony szórású (ED) és egy ultranagy törésmutatójú (UHR) lencsét is tartalmaz, így a képsarki leképezést a lehetőségekhez képest igyekeztek asztigmatizmustól mentessé tenni, illetve csökkentették a kromatikus aberrációt is, az UHR taggal pedig a méretet és tömeget fogták visszább.
Részletes műszaki adatok az objektív adatlapján olvashatók, ennek linkje hírünk alatt található.

Az időjárásálló szigetelésekkel is ellátott objektívet mostoha körülmények között is gond nélkül használhatjuk, csekély tömegének (345 gramm) köszönhetően az utazásokra is könnyedén magunkkal vihetjük.
Az objektív támogatja a nem-lineáris fókuszgyűrű meghajtást (azzal kompatibilis fényképezőgépen való használat esetén), amely a forgatási sebesség függvényében változtatja az áttételét, így gyorsan, de akár igen pontosan is élhetünk a kézi élességállítás lehetőségével.

Videófelvételek készítésénél lesz hasznos tulajdonság, hogy a rekeszméret állítása apró lépésekben történik, így villódzás mentes átmenet érhető el. Az objektív fejlesztésénél a fókuszlégzés problémáját is szem előtt tartották (tárgytávolságtól függő látószög változás), amelyet igyekeztek minimumra szorítani.

Gimbalon való használatkor az új Lumix S 14-28mm f/4-5,6 Macro objektívet könnyedén cserélhetjük a korábbi Lumix S 20-60mm f/3,5-5,6 objektívvel, hiszen méretük és tömegközéppontjuk hasonló, így nem szükséges a gimbalt teljesen újrakalibrálni.

A Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5,6 Macro februártól lesz kapható 1000 euróért.

Sajtóközlemény:

A Panasonic bemutatja a LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO (S-R1428) kompakt ultraszéles látószögű, L-Mount zoom objektívet makró képességgel

Wiesbaden, Németország – 2023. január 4. –

A Panasonic büszkén mutatja be a LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO-t, az új, kedvező árú, ultraszéles látószögű zoomobjektívet az L-Mount rendszerhez. A zoomtartománynak köszönhetően a nagy ívű tájképektől kezdve a kifejező portrékig mindenre alkalmas, a közeli munkákhoz pedig makró képességgel rendelkezik, így ez egy sokoldalú objektív, amelyet úgy terveztek, hogy a legkülönfélébb videós és fotós feladatokban is jeleskedjen.

A LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO objektív 10 csoportba rendezett 14 lencsetagból áll, amelyek között egy aszférikus ED (extra alacsony szórású) lencse, egy aszférikus lencse, három ED lencse és egy UHR (ultra magas törésmutatójú) lencse található. Az aszférikus lencsék éles részleteket és lenyűgöző bokeh hatást jelenítenek meg, a három ED lencse pedig hatékonyan nyomja el a kromatikus aberrációt.

Kompakt mérete és kis súlya (kb. 345 g) ellenére a LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO 0,25x (14 mm-nél) és 0,5x (28 mm-nél) közötti makróképességgel rendelkezik. A 0,15 m-es minimum fókusztávolságot kihasználva a teljes zoomtartományban gyönyörű bokeh-vel rendelkező közeli felvételek készíthetők.

A LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO gördülékeny, csendes működésre képes, a fényképezőgép nagy sebességű, nagy pontosságú AF rendszerével együttműködve. A nem lineáris beállításnál a fókusz változó mértékben állítható a fókuszgyűrű forgási sebességének megfelelően, lineáris beállításnál pedig a fókusz a beállított mértékben, a fókuszgyűrű elforgatásának nagyságától függően változik. Az érzékenység (a fókusz eltolódásának mértéke forgási egységenként) 90º és 360º között állítható, így a felhasználó kiválóan szabályozhatja a fókusz működését1.

A LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO a videofelvételeknél is kiemelkedő, és olyan professzionális szintű funkciókat kínál, mint a mikrofokozatos rekeszszabályozás a sima expozícióváltáshoz, valamint elnyomja a nemkívánatos „focus breathing” hatást, azaz az élességállítás következtében megváltozó gyújtótávolság jelenségét, ami egy komoly hiba volt idáig a fényképezéshez tervezett cserélhető objektíveknél.

Az objektív strapabíró, por- és cseppálló2 kialakításának köszönhetően zord körülmények között is használható, akár -10º Celsius fokos hőmérsékleten is. Az elülső lencsetag fluorbevonata segít az olaj és a víz taszításában. A szűrők egy 77 mm átmérőjű meneten keresztül csatlakoztathatók.

A LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO és a LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6 objektíveknél azonos az objektívek hossza és a vezérlőelemek elhelyezkedése, ami gyakorlati előnyöket biztosít a használat során. Ezeknek az objektíveknek a súlya és súlypontja is szinte azonos, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan, minimális egyensúly-állítással cseréljék az objektíveket, ha a fényképezőgépet gimbalra szerelik.

A LUMIX S sorozat felhasználói számára mostantól három költséghatékony zoomobjektív is elérhető, amelyek lefedik a gyakran használt 14 mm-es ultra nagylátószögű és 300 mm-es teleobjektív tartományt: a LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO (S-R1428), a LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6 (S-R2060) és a LUMIX S 70-300mm F4.5-5.6 MACRO O.I.S. (S-R70300). A LUMIX S5 sorozatú fényképezőgépeken használva mindegyik objektív nagy optikai teljesítményt és lenyűgöző mobilitást biztosít.

A Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO Magyarországon 2023 februárjában lesz elérhető, tervezett fogyasztói ára 339.990 forint.

A LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO részt vesz a LUMIX PRO programban. A LUMIX PRO programot azért indította a Panasonic, hogy a LUMIX felhasználók mindig számíthassanak a támogatásra. A program szolgáltatásait a tagok nem csak belföldön, hanem a szakmai útjaik során meglátogatott országokban is igénybe vehetik. A www.lumix-pro.com oldalon további részletek találhatók a jogosultsági szintekről, a résztvevő országokról és termékekről, valamint elolvashatók a részvételi feltételek is.