Nagyobb akkuval és jobb videóval: Fujifilm X-S20

0

Mintha összebeszéltek volna a gyártók, megint összeértek a bejelentések. A Sony, majd a Canon után most a Fujifilm tartott új termékbejelentéseket, amelynek során egy új tükör nélküli fényképezőgépet, egy új objektívet, valamint egy új applikációt is bemutattak.

A Fujifilm X-S20 nem meglepő módon a covid érában megjelent X-S10 továbbfejlesztett változata. Noha a képérzékelő szenzor változatlanul a negyedik generációs, APS-C méretű, 26 Mpixeles X-Trans CMOS, a videófelvételi képességeken sikerült csiszolni, így a korábbi max. DCI-4k felvételi felbontás mellett immár 6,2k felbontás is elérhető (3:2 oldalaránnyal, 30 kép/mp képfrissítéssel), illetve a 4k/DCI-4k felbontásoknál a 60kép/mp képfrissítéssel is használható 4:2:2 színalmintavételezésű, 10 bites belső rögzítés, akár F-Log2 profillal. Sőt, HDMI kimenetére között külső videórögzítővel ProRes RAW vagy Blackmagic RAW tömörítetlen videójelfolyam is elérhető.
Az X-H2-höz kiadott hátsó hűtési rendszer ennél a gépnél is használható, amellyel megduplázható a felvételi idő.

Az újonnan felhasznált X Processor 5 nem csak a videós képességeket tuningolta fel, de az autofókusz is fejlődik a segítségével, a gyártó közleménye szerint a témakövetés már kisebb méretű témákra is működik, emellett a témafelismerés is bővült különböző járművekkel, lepkékkel, ráadásul már nem szükséges előre kiválasztani a tématípust sem, az a gép automatikusan felismermi. A fájlformátumok közül a 10 bites színmélységet kínáló HEIF is elérhető már az X-S20-ban.

Javult a szenzorstabilizálás hatékonysága is, amely az X-S10 6 Fé-ről itt 7 Fé-re nőtt. Szintén nőtt a hátsó LCD felbontása is, 1,84 millió képpontra, emellett pedig a kártyafoglalat is kezeli már az UHS-II-es kártyákat is (eléggé alap elvárás azért ez már egy ilyen árú gépnél!).
Ami pedig az akkumulátort illeti: az X-S20 is megkapta végre az X-T4-nél már használt NP-W235 akkumulátort, amely 16 Wh energiatároló képességű, így energiatakarékos módban már 800 fotó készíthető egyetlen feltöltéssel (CIPA ajánlású mérés szerint, EVF használatakor 750 kép).

A Fujifilm X-S20 június végétől lesz kapható Európában, ára 1400 euró lesz.

A Fujifilm X-S20 főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 26,1 Mpixel, APS-C méretű X-Trans 4 BSI-CMOS (hátsó megvilágítású)
  • akár 7 Fé hatékonyságú szenzorstabilizálás
  • Érzékenység: ISO160-12800 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO80-ig 1/3 Fé-enként, valamint ISO25600 és ISO51200 értékekre
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • beépített, felpattanó vaku
  • 1/4000 mp zársebesség mechanikus zárral, 1/32000 mp zársebesség elektronikus zárral
  • max. 8 kép/mp sorozat sebesség teljes felbontásban, max. 79 RAW képig, 1,25×-es kivágással és elektronikus zárral akár 30 kép/mp
  • tömörítetlen és veszteségmentesen tömörített RAW formátum támogatása
  • 2,63 millió képpontos OLED elektronikus kereső, 0,62×-es nagyítás, 100 Hz képfrissítés
  • LCD: 3″, 1,84 millió képpont, kihajtható és elforgatható, érintésérzékeny
  • 6.2k (3:2), DCI 4k (4096×2160) és Ultra HD (3840×2160) videórögzítés (23,98; 24; 25; 30 kép/mp, 4k-ba 60p-ig), max. 360 Mbps sávszélesség
  • Full HD felbontásban 100, 120, 200 és 240 kép/mp képfrissítés, 200 Mbps sávszélesség
  • F-log és F-Log2 mentési lehetőség
  • 4:2:2 színalmintavételezésű, 10 bites belső rögzítés
  • 425 pontos hibrid automatikus élességállítás, arcfelismerés, -7 Fé érzékenység
  • szimpla SD/SDHC/SDXC kártyahely, UHS-II támogatás
  • HDMI kimenet, Apple ProRes RAW, vagy Blackmagic RAW jelfolyam
  • NP-W235 Li-ion akkumulátor (800 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
  • USB 3.1 Type-C csatlakozó (akkumulátor töltés is), micro HDMI és mikrofon aljzatok
  • beépített Wi-Fi és Bluetooth adapterek

Sajtóközlemény:

A Fujifilm bemutatja a „FUJIFILM X-S20” tükör nélküli digitális fényképezőgépet.

Kompakt és könnyű all-in-one modell nagy kapacitású akkumulátorral, nagy teljesítményű AF és videofelvételi funkciókkal.

Kb. 800 képkocka felvételére képes, ami több mint kétszerese az előző modellnek, így egész napos fotózásra alkalmas utazás közben is

TOKYO, 2023. május 24. — A FUJIFILM Vállalat (elnök-vezérigazgató, képviseleti igazgató: Teiichi Goto) örömmel jelenti be a „FUJIFILM X-S20” (X-S20) tükör nélküli digitális fényképezőgép 2023. júniusi megjelenését. Ez az X széria új tagja a tükör nélküli digitális fényképezőgépek sorozatának, amely kompakt és könnyű felépítéséről, valamint a vállalat saját fejlesztésű színvisszaadó technológiáján alapuló kiváló képminőségéről ismert. Az X-S20 kompakt és könnyű vázában, amely az előző modell*1 népszerű tulajdonsága, AI-alapú témaérzékelő AF funkcióval és 6.2K/30P videófelvétel készítésére való lehetőséggel rendelkezik. Az újonnan bevezetett nagy kapacitású akkumulátor használatának köszönhetően a fényképezőgép kb. 800 képkockát képes rögzíteni, és hosszabb ideig üzemképes marad, így ideális utazó kamerának bizonyul.

Az X-S20 prémium képminőséget és fejlett hordozhatóságot biztosít, és a legkülönfélébb fotózási stílusoknak felel meg, az alkalomszerű önarcképektől a teljes értékű fotózásig és videózásig.

Az X-S20 egy tükör nélküli digitális fényképezőgép, amely a kiváló minőségű képek készítéséhez a hátulról megvilágított 26,1 megapixeles „X-Trans™ CMOS 4”*2 érzékelővel és a nagy sebességű „X-Processor 5” képfeldolgozó motorral van felszerelve. Az X-S sorozatra jellemző nagyméretű markolattal rendelkezik a kézben tartás stabilitása érdekében. Az új, nagy kapacitású akkumulátor használata több mint kétszeresére növelte a képkockák számát az előző modellhez képest (kb. 800*3). A kompakt és könnyű, mindössze 491 g*4 súlyú váz miatt még a hosszú órákon át tartó fotózások során is kényelmesen használható. A fényképezőgép öttengelyes, vázba épített képstabilizáló (IBIS) mechanizmussal is rendelkezik, amely akár 7,0 fényértékes előnyt is kínál*5. Az AI-alapú témaérzékelő AF, amely képes az állatok és autók felismerésére, tovább növeli az AF teljesítményét, ami egyenértékű az ötödik generációs X szériás fényképezőgéppel, a FUJIFILM X-T5-össel, és növeli a mobilitást.

Az X-S20 támogatja a 6.2K/30P 4:2:2 10 bites videófelvételt belsőleg, és rendelkezik egy 3,5 mm-es mikrofon / fülhallgató csatlakozóval külső tartozékok csatlakoztatásához a teljes értékű videófelvételek készítéséhez. Ezenkívül az új Vlog mód megkönnyíti a Vlog készítését, ha a fényképezőgépet az állványmarkolattal, TG-BT1-gyel kombináljuk.

A Fujifilm továbbra is folytatja a fotózás örömének közvetítését és terjesztését az APS-C érzékelővel rendelkező tükör nélküli fényképezőgépek X szériájával, a prémium minőségű objektívek széles választékával, beleértve a szintén ma bemutatott FUJINON XF8mmF3.5 R WR objektívet, valamint a FUJIFILM XApp alkalmazást.

2. A termék tulajdonságai

(1) Magas képminőség és nagy teljesítményű AF elérése a 26,1 megapixeles képérzékelővel és a legújabb nagysebességű képfeldolgozó motorral

– Az X-S20 a hátulról megvilágított 26,1MP-es „X-Trans™ CMOS 4” érzékelővel és a nagy sebességű „X-Processor 5” képfeldolgozó motorral van felszerelve, amely kiváló minőségű képeket készít, miközben az energiafogyasztás alacsonyabb, mint az előző modellnél.
– A fényképezőgép a Deep Learning technológiával kifejlesztett témaérzékelő AF funkcióval rendelkezik. A mesterséges intelligencia az állatok, madarak, autók, motorkerékpárok, kerékpárok, repülőgépek, vonatok, rovarok és drónok felismerésére szolgál*6. Az AF rendszer automatikusan követi a kívánt témát, miközben fókuszban tartja azt, így a felhasználók a záridőre és a képkivágásra koncentrálhatnak. A továbbfejlesztett AF-előrejelző algoritmus stabil fókuszálást tesz lehetővé AF-C módban is.
Az AUTO üzemmód, amely a jeleneteknek megfelelően automatikusan kiválasztja az optimális beállításokat, kiegészül az új AUTO témafelismerő funkcióval. Ez automatikusan felismeri a témát, és követi azt, miközben fókuszban tartja, így könnyedén készíthet kiváló minőségű állóképeket és videókat..
Az X-S20 19 filmszimulációs üzemmóddal rendelkezik, köztük a ” Nosztalgic Neg.”, amelyet magas telítettség és lágy tónus jellemez. A felhasználók a különböző tématípusokhoz és jelenetekhez tervezett Filmszimulációs előbeállításokat úgy használhatják, mintha fotófilmeket választanának.

(2) Nagy kapacitású akkumulátor és nagy teljesítményű IBIS mechanizmus beépítése a kompakt és könnyű vázba az egyszerűség és a kényelem érdekében
– Az X-S20 az X-S széria jellegzetes nagyméretű markolatával rendelkezik a kézben tartás stabilitása érdekében, miközben a váz kompakt és könnyű, mindössze 491 g súlyú.
– A nagy kapacitású NP-W235 akkumulátor használata több mint kétszeresére, kb. 800 képre növelte a képkockák számát az előző modellhez képest. A meghosszabbított akkumulátor-üzemidőnek köszönhetően a felhasználók anélkül élvezhetik a fényképezést, hogy aggódnának a hátralévő töltöttségi szint miatt, így a fényképezőgép tökéletes választás a hosszabb, egész napos fényképezéshez vagy utazás közben.
– A kamera öttengelyes, testbevázba épített képstabilizáló (IBIS) mechanizmussal van felszerelve, amely akár 7,0 fényértékes előnyt kínál. Ez megkönnyíti a kézből történő fényképezést éjszaka vagy gyenge fényviszonyok között.5
– Az X-S20 2,36 millió képpontos EVF-fel van felszerelve 0,62-szeres nagyítással, valamint egy 1,84 millió képpontos hátsó LCD-monitorral a vari-angle szerkezettel, amely többféle szögben is elhelyezhető, így az önarcképek készítése egyszerűvé válik. A fényképezőgép a TG-BT1 állványmarkolattal is kombinálható a Vlog-készítéshez.

(3) 6.2K/30P videofelvétel és más széleskörű videofunkciók
– Az X-S20 képes 6.2K/30P 4:2:2 10 bites videófelvételek belső rögzítésére, és széleskörű videofunkciókat is támogat, beleértve a 4K/60P és 1080/240P képességet.
– A fényképezőgép F-Log2 funkcióval rendelkezik a kibővített 13+ stopos dinamikatartományban történő videofelvételhez, ami növeli a kreativitás szabadságát az utómunka során.
– Egy ATOMOS HDMI eszközzel kombinálva az X-S20 RAW videokimenete 12 bites Apple ProRes RAW formátumban rögzíthető akár 6.2K felbontással és akár 29.97fps képkockasebességgel. A Blackmagic Design Video Assist 12G-vel kombinálva a fényképezőgép RAW videokimenete Blackmagic RAW-ként rögzíthető akár 6,2K felbontással és akár 29,97 képkocka/mp képkockasebességgel.
– A kamera 3,5 mm-es mikrofon / fülhallgató csatlakozóval rendelkezik, így kompakt és könnyű felépítése ellenére nagymértékben bővíthető. Továbbá bevezetésre került az új Vlog üzemmód a Vlog produkcióhoz. Állítsa a felső panelen található üzemmód tárcsát „Vlog” állásba, hogy egy gombnyomással megváltoztassa a kamera beállításait az önarcképek készítéséhez.
– USB-C típusú kábellel csatlakoztassa a fényképezőgépet egy számítógéphez, hogy webkameraként használhassa anélkül, hogy egy olyan szoftvert kellene használnia, mint a FUJIFILM X Webcam*8. A filmszimulációs módok még élő közvetítés vagy online megbeszélés közben is elérhetők. A fényképezési beállítások akkor is módosíthatók, amikor a fényképezőgép számítógéphez van csatlakoztatva.


*1: Tükör nélküli digitális fényképezőgép „FUJIFILM X-S10”
*2: Az X-Trans a FUJIFILM Corporation védjegye vagy bejegyzett védjegye.
*3: Gazdaságos üzemmódban
*4: A mellékelt akkumulátorral és memóriakártyával együtt.
*5: Ha a FUJINON XF35mmF1.4 R objektív fel van szerelve.
*6: Válassza ki a „Madarak” vagy a „Repülőgépek” opciót a rovarok és a drónok tárgyérzékelésének beállításánál a rovarok és a drónok mesterséges intelligencia alapú felismeréséhez..
*7: 4K output requires a 4K-compatible monitor, a USB-C cable of USB 3.0 or greater, and supported software.