Új ultranagy látószögű a Fujifilmtől: Fujinon XF 8mm f/3,5 R WR

0

A Fujifilm új objektívet jelentett be az APS-C szenzoros tükör nélküli fényképezőgépeihez.
A Fujinon XF 8mm f/3,5 R WR az eddigi legnagyobb látószöget kínáló objektív az XF objektívek termékpalettáján, amely mintegy 120 fokos átlós és 112 fokos vízszintes látószöget kínál.

A tájképek, épületek és belső terek fotózására kiválóan használható, jó fényerejű objektív 12 lencsetagot tartalmaz, amelyek közül három aszférikus és kettő extra-alacsony szórású, így a képsarki leképezés javítására és a kromatikus aberráció csökkentésére is jelentős figyelmet fordítottak a fejlesztéskor – nem hiába került az XF szériába és nem az XC-be. A tubus időjárásállóságot (por- és cseppállóságot) adó szigetelésekkel is rendelkezik, így mostoha körülmények között is gond nélkül használható.
A mindössze 215 grammos ultranagy látószögű objektív ráadásul könnyedén magunkkal vihető, nem fog komoly plusz terhet jelenteni.

A Fujinon XF 8mm f/3,5 R WR június végétől lesz kapható, ára 900 euró lesz.

Sajtóközlemény:

A Fujifilm bemutatja a FUJINON XF8mmF3.5 R WR objektívet

Objektív, amely olyan látószögeket rögzít, amelyeket a hagyományos objektívek nem tudnak lefedni.
Az emberi szemnél szélesebb látómező megragadására alkalmas objektív

TOKYO, 2023. május 24. — A FUJIFILM Vállalat (elnök-vezérigazgató, képviseleti igazgató: Teiichi Goto) örömmel jelenti be a „FUJINON objektív XF8mmF3.5 R WR” (XF8mmF2.5 R WE) 2023 júniusában történő bevezetését. Az objektív csatlakozik az XF objektívek sorához, a könnyű és kompakt X szériás tükör nélküli digitális fényképezőgépek cserélhető objektívjeihez, amelyek a Fujifilm saját fejlesztésű színvisszaadási technológiáján alapuló kiemelkedő képminőségükről híresek.

Az XF8mmF3.5 R WR egy ultraszéles látószögű (UltraWideAngle) fix objektív, amelynek gyújtótávolsága 8 mm (ami 35 mm-es filmformátumban 12 mm-nek felel meg), a Fujifilm XF objektívek közül a legszélesebb. Átlósan 121 fokos, vízszintesen pedig 112 fokos betekintési szöggel büszkélkedhet. Míg az emberi látásról azt mondják, hogy széles látószögű látómezővel rendelkezik, de az ember által tisztán látható megfigyelhető terület hatékony látómezeje mintegy 60 foknál korlátozódik (*1). Az UWA 8 mm-es objektív látószöge (ami 35 mm-es filmformátumban 12 mm-nek felel meg) az effektív látómező kétszeresének megfelelő területről rögzíti az információt, ami túlmutat azon, amit az emberi látás képes felismerni. A Fujifilm egyedi optikai kialakításának alkalmazása lehetővé teszi a széltől a széléig tartó vizuális tisztaságot. Az UWA objektív hatalmas mennyiségű információt közvetít bonyolult részletességgel, például faágakat és leveleket a kiterjedt vadonban, vagy díszítő részleteket egy fenséges katedrálisban vagy templomban. Az objektív kompakt kialakítása hordozhatóságot biztosít, így a felhasználók lazán élvezhetik az Ultraszéles látószögű-fotózás világát.

Az XF8mmF3.5 R WR egy kiemelkedő képfelbontási teljesítményű UWA objektív, amely kilenc csoportban 12 lencsetagból, köztük három aszférikus és két ED-elemből áll. A 8 mm-es UWA gyújtótávolság (ami 35 mm-es filmformátumban 12 mm-nek felel meg) a 121 fokos átlós látószöggel tökéletes a hatalmas információk megörökítéséhez a tájképek fotózásakor, vagy az UWA egyedülálló perspektívájának kihasználásához a drámai befejezéshez. Az objektív kivételes képfelbontási teljesítményének köszönhetően a világ nagy kiterjedésű területeit szélétől a széléig tartó tisztasággal örökíti meg.

Az XF8mmF3.5 R WR 52,8 mm hosszú, 215 g súlyú és 62 mm-es szűrőmenettel rendelkezik, annak ellenére, hogy UWA objektív. A kompakt és könnyű kialakítás ideális sétáló objektívvé teszi, amely széleskörűen alkalmazható, többek között tájképek, építészet, pillanatképek és utazások fotózására. Emellett a 62 mm-es sokoldalú szűrőmenetes méret lehetővé teszi a gazdag tájképfotózást, amely az UWA objektívek népszerű műfaja, és különböző szűrők használatát teszi lehetővé a hosszú expozíciójú pillanatképek és az utazási fotózás során.

2. A termék jellemzői
(1) Széles látószögű fix objektív, amely bővíti a Fujifilm széles látószögű objektívek sorát

  • Ez egy 8 mm-es gyújtótávolságú (35 mm-es filmformátumban 12 mm-nek megfelelő) fix objektív, a Fujifilm XF objektívcsaládjának legszélesebb látószögű (*2) objektívje. Átlósan 121 fokos, vízszintesen pedig 112 fokos látószöget fed le, ami sokkal szélesebb, mint az emberi szem hatékony látómezeje, amely állítólag 60 fok körüli. Ezáltal ideális választás kiterjedt tájképekhez és olyan fotózási helyzetekhez, amelyekben nagy információmennyiséggel rendelkező témáról van szó.
  • A lencse 12 lencsetagból áll kilenc csoportban, köztük három aszférikus és két ED-elemmel, ezáltal szabályozva a lencse torzulását, a gömbi aberrációt és az asztigmatizmust a fejlett képfelbontási teljesítmény érdekében. A nagylátószögű képkockát kitöltő témáról a legapróbb részletességgel képes teljes információt rögzíteni.

  • A nagylátószögű objektívre jellemzően rövid mozgási távolság a fókuszáló lencse és a Belső fókusz rendszer használatával együtt akár 0,02 másodperces (*3) AF-sebesség is elérhető. Ez különösen hasznos az UWA perspektívát kihasználó dinamikus akciófotók készítésekor. Széles látószögű objektívként, amely jellemzően a szokásosnál nagyobb mélységélességgel rendelkezik, a rekesznyílása lefelé csökkenthető a pásztázó fókuszálás megkönnyítése érdekében. A fejlett képfelbontási teljesítménnyel párosulva az objektív a képkocka minden információját élességgel és tisztasággal oldja fel.

(2) Kompakt kialakítás, amely az UWA világát elhozza a sétálós használathoz

  • Az aszférikus és ED elemek hatékony elhelyezése lehetővé tette a megfelelő aberráció-korrekciót, valamint a kompakt és könnyű kialakítást, dacolva a tipikusan nagy UWA objektív formájú objektívekkel. Mindössze 52,8 mm hosszú és 215 g súlyú, így az UWA világát hozza el a mindennapi sétálós használatba.
  • A torzítás-szabályozó aszférikus elemek elhelyezése az elülső részen hatékonyan csökkentette a
    teljes méretet, és a szűrőmenet méretét a sokoldalú 62 mm-es méretben tartotta, megkönnyítve a tájképfotózást, az UWA objektívek népszerű műfaját, és lehetővé téve a különböző szűrők használatát.

(3) Por- és időjárásálló, és akár -10 ℃ hőmérsékleten is képes működni.

  • A lencseház 10 helyen rendelkezik időjárásálló szigeteléssel a por- és időjárásállóság, valamint a -10 ℃-os hőmérsékleten való működés érdekében. Az elülső lencsetagot fluorbevonattal látják el, amely taszítja a vizet és védelmet nyújt a foltok ellen. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók nyugodt szívvel élvezhetik az objektívet, hogy minden felvételi körülmények között készíthetnek fényképeket, beleértve a tájképfotózást enyhe esőben vagy poros helyen, valamint a kompakt és könnyű kialakításának köszönhetően a pillanatfelvételeket és az utazási fotózást.