Új full-frame MILC: Sony ZV-E1

0

A Sony bővítette a hobbistáknak, amatőröknek, illetve videobloggereknek szánt ZV szériáját és bemutatta első full-frame szenzoros tükör nélküli gépét ebben a szegmensben.

A Sony ZV-E1 cserélhető objektíves, E bajonettes váz 12,1 Mpixeles szenzort alkalmaz, adatai alapján ugyanazt, mint a Sony Alpha 7S III, azaz ebből már jól sejthető, hogy főképp videózásra hegyezték ki a képességeit. A maximális felbontás az előző adatból adódóan 4k, a képfrissítés viszont akár 120 kép/mp is lehet (júniusban megjelenő ingyenes frissítést követően). A filmek H.264 és H.265 tömörítéssel is rögzíthetők, a színalmintavételezés 4:2:0 és 4:2:2 is lehet, a kvantálás pedig 8 vagy 10 bites. A gép támogatja az időkód használatát is.
A felvételeket SD kártyára menthetjük, amelyből egy aljzat áll rendelkezésünkre.
Az élességállításhoz 759 pontos hibrid AF rendszert használ a gép, amely fázis-különbség és kontraszt érzékeléses működésű. A fókuszrendszre érzékenysége -6 Fé F2,0 fényerejű objektív esetében. A témafelismerés nem csak embereknél, de emlősöknél, madaraknál, rovaroknál is működik, sőt, autók, vonatok és repülő járművek azonosítására és témakövetésére is van lehetőség.
A gyenge fényben történő munka könnyítésére szenzorstabilizálás is elérhető, ennek hatékonyságát 5 Fé-et adott meg a gyártó (a Sony Alpha 7S III-nál 5,5 Fé).
A gépbe nem került redőnyzár, csak elektronikus zárat alkalmaz, így a vakus fotózásnál a szinkronidő csupán 1/30 mp.

A gép természetesen kihajtható LCD-vel rendelkezik, amelynek képátlója 3″, felbontása 1,04 millió képpont, tehát kb. átlagos képességet kapunk e téren. Elektronikus keresőt a gép nem kapott.

A Sony ZV-E1 ez év áprilisában kerül forgalomba, a váz ára 2700 euró lesz. A 28-60mm-es objektívvel is ellátott kit 3000 euróért lesz kapható.
Részletes műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon olvashatók.