PDAF fókusszal: Panasonic G9 II

0

A Panasonic bemutatta új mikro NégyHarmados fényképezőgép vázát, a Lumix G9 II-t, amely az elődhöz képest több ponton is jelentős előrelépést mutat.

Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a Panasonic Lumix G9 II a full-frame szenzoros S5 II mikro négyHarmados megfelelője, amely több okból is közel lehet az igazsághoz. Egyrészt azért, mert külsőre igen nagy lett a hasonlóság, az új G9 II nagyobb vázat kapott, másrészt azért, mert videós képességekben is igencsak sokat fejlődött.

A Lumix G9 II-be a GH6-ban már debütált, 25,2 Mpixeles szenzor átdolgozott kiadása került, amely lehetővé teszi már a fázis-különbség érzékelő autofókusz használatát is, amely sokáig nem volt elérhető a Panasonic MILC-ekből (a Japán gyártó sokáig kitartott a DFD rendszere mellett, ami valóban gyors volt, de a konkurens Olympus/OM Digital bizony bőven rávert sebességben).
Videófelvételt immár 5,8k felbontásban is készíthetünk, természetesen megmaradt a lehetősége a Cinema 4k és a 4k UltraHD módoknak is, illetve menthető V-Log is a könnyebb fényelésért.

Sorozatfelvételt mechanikus zárral 10 kép/mp sebességgel, elektronikus zárral 60 kép/mp sebességgel készíthetünk.

Továbbfejlesztették a szenzorstabilizálást is, amely most már akár 8 Fé előnyt is képes adni.
A G9 II lehetővé teszi a 100 Mpixeles nagy felbontású, több képes üzemmód használatát is, akár kézből történő fotózásnál is.

Javítottak a hátsó, 3″-os, kihajtható és elforgatható, érintésérzékeny LCD felbontásán is, így most már 1,84 millió képpont dolgozik a részletgazdag megjelenítésen.

A felvételeket a G9-hez hasonlóan itt is két SD kártyára menthetjük, a CFexpress támogatás a mikro NégyHarmadon belül egyelőre megmarad a GH6 kiváltságának – elvégre kell egy korona a királyra.

A Panasonic Lumix G9 II ára 1900 euró lesz.

Sajtóközlemény:

Lumix G9II:
„Örökítse meg az egyedi pillanatot”

— Új képérzékelő és képfeldolgozó kiemelkedő fotográfiai teljesítménnyel
— Bemutatkozik a PDAF technológia a LUMIX G sorozatban
— Zászlóshajó mikró négyharmados modell fényképkészítéshez, továbbfejlesztett ergonómiával és nagy sebességű teljesítménnyel

A Panasonic büszkén jelenti be a LUMIX G9II digitális tükör nélküli fényképezőgépet, amely új képérzékelővel és PDAF (Phase Detection Auto-Focus) technológiával rendelkezik. A LUMIX G9II az első olyan fényképezőgép a mikró négyharmados LUMIX G sorozatban, amely PDAF technológiát vonultat fel.

Egyre nagyobb az igény a változatos módszereket alkalmazó, rendkívül kreatív műalkotások és fényképek megvalósítására. Az új LUMIX G modell nagy felbontású, kiváló minőségű képeket és gazdag színeket készít közvetlenül a fényképezőgépben. Ráadásul az új autofókusz-technológia, amely a Panasonic képalany-felismerésben felhalmozott szakértelméhez társítja a PDAF technológiát, valamint a nagy sebességű sorozatfelvételi mód, amellyel mindig elkaphatja az egyedi pillanatokat, jelentősen megnövelt teljesítményt és villámgyors működést biztosítanak az új modellben. A fényképezőgép a különböző műfajokban alkotó fotósokat egy olyan rendszerrel támogatja, amely kompatibilis a kompakt és könnyű LUMIX G mikró négyharmados objektívekkel, így a legnagyobb rugalmasságot nyújtja.

Az új 25,2 megapixeles Live MOS képérzékelő és az új képfeldolgozó kiváló minőségű, nagy felbontású, gazdag színtónusú képeket készít, míg a hibrid PDAF technológia pontos automatikus élességállítást és a gyorsan mozgó alanyok nagy sebességű követését teszi lehetővé. Ezenkívül az AFC módban 60 kép/mp sebességű sorozatfelvétel és SH elő-sorozatfelvétel*1 biztosítja, hogy sose maradjon le az egyedi pillanatokról, még dinamikusan mozgó témáknál se.

Továbbfejlesztették a LUMIX népszerű képstabilizáló rendszerét, amely bámulatos videostabilizálást ér el a 8 fokozatú*2 B.I.S. (Body Image Stabilizer), a 7,5 fokozatú*, öttengelyes Dual I.S. 2, és a fejlett Active I.S. képstabilizátorok egyesítésével. Ezek a funkciók együtt még jobban támogatják a kézből készített felvételeket olyan dinamikus jeleneteknél, amelyeket korábban nehéz lett volna rögzíteni. Emellett az alkotók az új LEICA Monochrome és REAL TIME LUT funkcióval továbbfejlesztett monokróm fotóstílusok közül is válogathatnak a kívánt színbeállításoknál. Ezzel a következő generációs digitális tükör nélküli fényképezőgéppel a Panasonic azon alkotók igényeit szolgálja ki, akik a kreatív kifejezés olyan módszereit keresik, amelyek túlmutatnak a fotózás és videózás határain.

Fő funkciók

1. Új képérzékelő, új képfeldolgozó és a LUMIX G sorozatban először bemutatkozó PDAF funkció a kiemelkedő fotózási teljesítmény és a gyors reakcióidő érdekében
・Új 25,2 megapixeles Live MOS képérzékelő a nagy felbontásért és a gyors reakcióidőért (13+ fokozatú*4 V-Log/V-Gamut, Dynamic Range Boost*5)
・Új képfeldolgozó, amely természetes, háromdimenziós textúrájú képeket eredményez, és biztosítja a magas bitrátájú videók nagy sebességű feldolgozását.
・Új, mesterséges intelligencia alapú felismerési technológia (amelyet mély tanulási technológia felhasználásával fejlesztettek ki) a valós idejű automatikus fókuszfelismeréshez. A funkció már képes azonosítani az autókat, a motorkerékpárokat és az állatszemeket, így a témafelismerés még pontosabbá válik.

2. Fejlett, nagy sebességű teljesítmény, hogy mindig megörökíthesse az egyedi pillanatokat
Sorozatfelvételek 60 fps sebességgel AFC módban és megnövelt puffer memória a három másodpercnél hosszabb sorozatfelvételeknél a kritikus pillanatok rögzítéséhez.
・SH elő-sorozatkép*1, amely akár 1,5 másodperccel a zár kioldása előtt elkezdi a felvételt, és körülbelül 113 egymást követő felvételt készít.
Nagy teljesítményű képstabilizáló rendszer 8 fokozatú*2 B.I.S. képstabilizátorral, 7,5 fokozatú*3 5-tengelyes Dual I.S. 2 képstabilizátorral, perspektivikus torzításkorrekcióval a videókhoz, és nagy teljesítményű üzemmód a fejlett Active I.S.-hez.
A kompakt, könnyű és változatos LUMIX G sorozatú objektívekkel kombinálható rendkívüli mobilitást biztosító kamerarendszer

3. Új üzemmódokkal bővülnek a kreatív fotózás lehetőségei
・REAL TIME LUT funkció, amely lehetővé teszi a személyre szabott színkifejezést LUT fájlok használatával
・Továbbfejlesztett monokróm üzemmód az újonnan hozzáadott LEICA Monochrome funkcióval a mély fekete-fehér kontrasztokhoz
・Szabad kezes 100 megapixeles nagy felbontású üzemmód és Live View Composite üzemmód a fényképezési lehetőségek bővítéséhez

4. A videókészítés kiindulópontja
・A 4:2:0 10 bites 5.8K (4:3) teljes képérzékelős / 5.7K (17:9) felvétel rugalmas képarány-lehetőségeket biztosít a különböző közösségi médiaformátumokhoz.
・ Lassított videók készítése 4:2:0 10 bites C4K/4K 120p/100p formátumban
・Az Apple ProRes*6 videó alacsony tömörítés mellett biztosít kiemelkedő képminőséget, ezzel csökkenti a számítógép terhelését az utómunka során, és lehetővé teszi a nem lineáris szerkesztést átkódolás nélkül, így az elejétől a végéig optimalizálja a munkafolyamatot.
・Felvétel és lejátszás támogatása USB-n keresztül külső SSD használatával.
・Active I.S. technológia korrigálja a rázkódást a mozgás közbeni felvételeknél

*1 A fényképezőgép túlmelegedéstől való védelme miatt, ha a környezeti hőmérséklet magas, vagy folyamatosan használják az elő-sorozatfelvételt, előfordulhat, hogy az elő-sorozatfelvétel nem működik, még akkor sem, ha félig lenyomva tartják az exponálógombot. Ilyenkor meg kell várni amíg a fényképezőgép lehűl.
*2 A CIPA szabvány alapján (Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=60 mm [35 mm-es rendszer egyenértéke f=120]), H-ES12060 objektívet használva.
*3 A CIPA szabvány alapján (Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=140 mm [35 mm-es rendszer egyenértéke f=280]), H-FSA14140-et objektívet használva.
*4 Ha 60 kép/mp feletti beállítással készít videót (beleértve a lassú és gyors módot is), a fényerősség-tartomány 12+ fokozatot biztosít.
*5 A dinamikatartomány-növelés nem működik, ha 60 kép/mp-nél nagyobb sebességgel készít videót (beleértve a lassú és gyors módot is), ha állóképeknél az SH sorozatfelvétel funkciót használja, és ha 1/15 másodpercnél hosszabb, lassú záridőt kombinál az ISO értékkel.
*6 Az Apple és a ProRes az Apple Inc. védjegye vagy bejegyzett védjegye az Egyesült Államokban és/vagy más országokban.- A LUMIX G9II videóteljesítményével kapcsolatos információk, részletek és specifikációk a weboldalon találhatók.

DMW-BG1
A Panasonic örömmel mutatja be a LUMIX G9II és a már kapható LUMIX S5II és S5IIX fényképezőgépekkel kompatibilis, nyolcirányú joystickkal felszerelt, új, akkumulátoros markolatát.

A -Micro Four Thirds™ és a Micro Four Thirds logó védjegyek az OM Digital Solutions Corporation védjegyei vagy bejegyzett védjegyei Japánban, az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és más országokban.