Itt a kedvező árú Canon EOS R8

0

A Canon bemutatta új, full-frame szenzoros tükör nélküli fényképezőgépét, az EOS R8-at, amely javarészt az EOS R6 Mark II képességeit hozza, bár néhol visszafogottabb annál.

A külsőben az EOS RP-re emlékeztető vázban az EOS R6 Mark II-ben alkalmazott 24 Mpixeles szenzor dolgozik, mérete csupán 132,5×86,1×70 mm, így a gyártó joggal aposztrofálja a legkompaktabb full-frame MILC-ének (bár az EOS RP valamivel kisebb: 132,5×85×70 mm, az R8 viszont könnyebb 20 grammal). A műanyag burkolat por- és fröccsenő víz ellen csak kismértékben kapott szigeteléseket, így időjárásállóság szempontjából meg sem közelíti a több mint ezer euróval drágább EOS R6 Mark II-t.
Ez persze nem olyan óriási probléma, nagyobb érvágás ennél az, hogy az EOS R8-ba nem került szenzorstabilizálás, illetve a zársebesség maximuma is megáll 1/4000 mp-nél mechanikus zár esetében (az első redőny funkcióját egyébként minden esetben elektronikus zár valósítja meg, tehát csak egy redőny van az EOS R8-ban). Teljes elektronikus zárral viszont 1/16.000 mp-es expozíciós idők is használhatók, persze ez esetben a jello-effektus azért okozhat kellemetlen meglepetéseket gyorsan oldalirányban mozgó témák esetében.
Kicsit visszafogottabb a redőnyzár sebessége, ez a vakuszinkron időben érhető tetten, amely az EOS R6 Mark II 1/250mp-vel szemben az EOS R8-nál 1/200 mp.

A sorozatsebesség 6 kép/mp mechanikus zárral, de elektronikus zárat alkalmazva itt is elérhető a 40 kép/mp, mint az EOS R6 II-nél.
Videófelvételt 4k Ultra HD felbontásban készíthetünk teljes szenzorszélességet kihasználva, a képfrissítés pedig akár 60 kép/mp is lehet, Full HD-nél pedig elérhető a 180 kép/mp is. A felvételi idő kb. két óra. A rögzítés 8 bites színmélységnél 4:2:0 , 10 bites színmélységnél 4:2:2 színalmintavételezésű, a gép támogatja a Canon Log 3 mentést is. A fókuszlégzés csökkentéséhez digitális korrekciót kínál a váz. Bár külső RAW kimenet nem elérhető, a micro HDMI kimenetről így is van lehetőség tiszta 4K Ultra HD 60kép/mp jelfolyamot felvenni külső rögzítővel.
A hangfelvételhez beépített sztereó mikrofon, vagy külső mikrofon alkalmazható.

Az elektronikus kereső 0,7×-es nagyítást kínál, felbontása 2,36 millió képpont (az EOS R6 II-é 3,69 millió képpontos), képfrissítése pedig az EOS R6 II-höz hasonlóan 120 Hz.
A 180 fokkal oldalra hajtható, 270 fokkal elforgatható hátsó LCD 7,2 cm képátlójú, felbontása pedig 1,62 millió pixel.

Természetesen ebből a gépből sem maradtak ki a beépített Wi-Fi és Bluetooth adapterek, így a távoli vezérlés ennél a gépnél is elérhető.

A Canon EOS R8 április végétől lesz kapható, a váz ára 1800 euró lesz.

A Canon EOS R8 főbb képességei:

  • Képérzékelő: 24,2 Mpixel effektív felbontású, 36×24 mm méretű „full-frame” CMOS szenzor, anti-alias szűrő nélkül
  • Érzékenység: ISO100-102.400 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO50 és ISO204800 értékekre
  • Objektív: RF bajonett, adapterrel EF és EF-S objektívek is használhatók
  • Dual Pixel CMOS AF II, fáziskülönbség érzékelés a teljes képmezőn (szpot, 1 pontos AF, kiterjesztett AF terület, arcfelismerés, szemfókusz, állat- és járműfelismerés, témakövetés)
  • akár -6,5 Fé fókusz érzékenység (f/1,2 fényerejű objektívvel, f/2,8-ra vonatkoztatva -4 Fé)
  • villódzás mentesített exponálás (villódzó fényeknél csúcs megvilágításra triggerelés)
  • 30-1/4000 mp zársebesség tartomány (elektronikus zárral 1/16000 mp)
  • redőnyzárral max. 6 kép/mp sorozat sebesség, elektronikus zárral akár 40 kép/mp, AF követéssel
  • 2,36 millió képpontos OLED elektronikus kereső, 120 Hz képfrissítés, 100% lefedettség, 0,7× nagyítás
  • DSLR-nél karcsúbb felépítés
  • élkiemelés kézi élességállításkor
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • 10 bites HEIF és kétféle 14 bites RAW formátum támogatása (veszteségmentesen tömörített RAW, veszteségesen tömörített C-RAW)
  • LCD: 3″ képátlójú, 1,62 millió képpontos, kihajtható, elforgatható, érintésérzékeny
  • Ultra HD videofelvétel 24, 25, 30, 50 vagy 60 kép/mp frissítéssel (8 bit, vagy 10 bit, max. 340 Mbps)
  • mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet, micro HDMI csatlakozó
  • time-lapse videofelvétel Full HD vagy 4k felbontásban (ALL-I)
  • időzített (programozott) képsorozat time-lapse készítéshez
  • vakupapucs
  • 1/200 mp vakuszinkronidő
  • optikai hibák javítása (vignettálás, torzítás, színhiba, diffrakció)
  • többféle HDR mód
  • magyar menü
  • SD/SDHC/SDXC kártyahely, UHS-II támogatás
  • Li-ion akkumulátor (LP-E17)
  • beépített Wi-Fi és Bluetooth adapterek
  • USB 3.2 Gen 2 Type-C csatlakozás

Részletes műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon találhatók.

Sajtóközlemény:

A Canon bemutatja a teljes képmezős EOS R termékcsalád legkönnyebb tagját

Az EOS R8 teljes képmezős megjelenítéssel tökéletes társ a kreativitás fokozásához

Budapest, Magyarország, 2023. február 8. – A Canon Europe bemutatta az EOS R8 modellt, az új, teljes képmezős tükör nélküli fényképezőgépet, amely „megörökli” a funkciógazdag EOS R6 Mark II modell technológiáját. Az EOS RP típushoz hasonló kompakt kialakítással ez a nagy teljesítményű kombináció a fotózás/videózás szerelmeseinek és a kezdő fotósoknak egyaránt biztosítja azokat az eszközöket, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy szenvedélyüknek hódolhassanak.

A 24,2 megapixeles, teljes képmezős CMOS-érzékelővel, magas ISO-értékkel és továbbfejlesztett dinamikatartománnyal rendelkező EOS R8 fényképezőgép ideális választás portré-, esemény- és tájképfotózáshoz, amely szélesebb, s egyben művészibb perspektívát biztosít. Az RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM – egy kisméretű, könnyű RF sorozatú zoomobjektív – bevezetésével együtt a termékpáros egy kompakt, mégis nagy teljesítményű eszközkészletet kínál, amely lehetővé teszi a fotósok számára, hogy teljes képmezős formában fedezhessék fel kreativitásukat.

Teljes képmezős minőség egy könnyű készülékházban
Az EOS R8 24,2 megapixeles teljes képmezős CMOS érzékelővel rendelkezik, amely az EOS R6 Mark II modellel megegyező felbontásra képes. A kategóriájában vezető érzékelő számos továbbfejlesztett funkciót kínál, beleértve a csökkentett gördülő zárat, amely 40 kép/mp sorozatfelvételt és alacsony zajszintű, akár 102400 értékű magas ISO-érzékenységet tesz lehetővé. Az EOS R8 fényképezőgép tökéletes választás olyan gyengén megvilágított környezetben történő felvételek készítéséhez, ahol a témák mozognak. A javított dinamikatartomány által erőteljes színekkel rendelkező, lenyűgöző képeket készíthetünk, a teljes képmezős érzékelő pedig kisebb mélységélességet biztosít, amely lágy hátteret hoz létre, s így a téma jobban kiemelkedhet.

A (kártyával és akkumulátorral együtt) kb. 461 g súlyú EOS R8 a Canon eddigi legkönnyebb teljes képmezős EOS R rendszerű fényképezőgépe. A 132,5 x 86,1 x 70 mm méretű fényképezőgép az EOS RP modellhez hasonló méretekkel rendelkezik, de a kompakt készülékházban számos további professzionális szintű funkció található. Az EOS R8 nagy felbontású, 2,36 millió képpontos EVF-fel rendelkezik, amely akár 120 kép/mp sebességgel is működik, és támogatja az UHS-II SD-kártya használatát. Az intuitív interfésznek köszönhetően a fényképezőgép útközben is könnyen kezelhető, a hasznos üzemmódválasztó tárcsa 12 üzemmódot kínál az állókép- és videókészítéshez, valamint egy külön kapcsolóval rendelkezik a fénykép- és a filmfelvételek közötti váltáshoz.

Örökítse meg az életet mozgás közben
Az EOS R8 fejlett érzékelője teljes szélességű 4K 60p felvételeket rögzít, amelyek a 6K érzékelő adatokból túlmintavételezve éles, részletes videótartalmakat, valamint 180 kép/mp-es Full HD felvételt tesznek lehetővé lassított videókhoz. A fényképezőgép támogatja a Canon Log 3 10 bites YCbCr 4:2:2 H.265 belső rögzítési funkciót, amely nagyobb dinamikatartományt és további rugalmasságot kínál az utómunkálatok során. Alternatívaként a HDR PQ és a HDR Movie módok is kiválaszthatók, amely tiszta HDMI-továbbítást eredményez a kompatibilis eszközökre.

A mozgóképfelvétel közbeni fókuszlégzés leküzdése érdekében az EOS R8 rendelkezik egy olyan funkcióval, amely a fókusztávolság beállításakor kompenzálja a látószög változását. A fényképezőgép emellett meghosszabbított, akár kétórás normál videofelvételi időt is biztosít1, amely ideális vlogok rögzítéséhez vagy rendezvényeken történő felvételkészítéshez.

Az EOS R5 és EOS R6 Mark II modelleknél is megjelenő Dual Pixel CMOS AF II fókuszálással az EOS R8 mindössze 0,03 másodperc alatt képes fókuszálni2 még 40 kép/mp sebességnél is, elektronikus zárral. Ez az intelligens rendszer számos témát – köztük állatokat, járműveket és embereket – felismer és követ, valamint fej-, arc- és szemfelismerést is kínál a precíz fókuszálás érdekében. A még pontosabb vezérlésért arra is lehetőség nyílik, hogy kiválassza, melyik szemet helyezze előtérbe. A témák ilyen széles skálája alapján történő felismerés leegyszerűsítése érdekében a felhasználók választhatják az automatikus beállítást, amely a kép összetétele alapján választja ki a témát. Ez a teljesítmény gyenge fényviszonyok mellett akár -6,5 EV értékig is terjedhet.3

Fokozott csatlakoztathatóság
A beépített 2,4 GHz-es Wi-Fi® és Bluetooth® csatlakoztathatóságnak4 köszönhetően a felhasználók könnyedén megoszthatják munkájukat és használhatják a Camera Connect alkalmazást, a WPA/WPA2/WPA3-Personal hitelesítés pedig biztonságos kapcsolatot biztosít. Az iPhone-tulajdonosok számára az EOS R8 modell iOS MFI tanúsítvánnyalTM 5 rendelkezik, ami lehetővé teszi a közvetlen letöltést és működtetést. Az EOS R8 webkameraként is használható az USB video eszközosztály (UVC)/USB audio eszközosztály (UAC) támogatás révén. Az image.canon előfizetéssel rendelkező felhasználók kihasználhatják a Neurális Hálózati Képfeldolgozó Eszköz6 nyújtotta előnyöket a továbbfejlesztett zaj- és „moiré”-effektus csökkentéshez, amely természetes megjelenésű JPEG és HEIF képeket eredményez.

A Canon az image.canon oldalt is frissítette, így használata számos új felhasználó számára vált elérhetővé az Adobe® Lightroom® film és vállalati támogatással, amely többek között a Frame.io és a Google Photo fiókokkalTM 7 biztosít megfelelő kompatibilitást.

Kicsi, könnyű zoom funkció mindennapos használatra
Az RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM egy kicsi és könnyű objektív 2-szeres zoommal és 24-50 mm-es gyújtótávolsággal, amely kiváló választás a fotózási és videózási készségek fejlesztéséhez – különösen portrék, belső terek vagy utazások rögzítésekor. Fejlett, akár 4,5-fokozatú képstabilizációt kínál, amely 7-fokozatra növelhető, ha beépített képstabilizátorral (IBIS) ellátott EOS R fényképezőgéphez csatlakoztatjuk, így az alkotók és a fotósok gyenge fényviszonyok mellett is készíthetnek videókat és állóképeket, állvány használata nélkül. Az STM fókuszáló motor gyors és csendes, a személyre szabható lencsevezérlő gyűrű pedig külön vezérlést biztosít, amellyel a felhasználók különböző üzemmódok között válthatnak, így profi módon készíthetnek fénykép- és filmfelvételeket. Az RF foglalat előnyeit kihasználva az RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM az EOS R sorozatú fényképezőgépekkel együtt használva a fényképezőgépen belüli képjavító funkciók széles skáláját támogatja, beleértve a pásztázást jelenetmódban és a fókuszlégzés korrekciót filmfelvételek készítésénél.

További részletek az EOS R8 modellről www.canon.hu/cameras/eos-r8/ találhatók, az RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM objektívről pedig www.canon.hu/lenses/rf-24-50mm-f4.5-6.3-is-stm/ érhetők el.

Az EOS R8 főbb jellemzői

  • Teljes képmezős 24,2 megapixeles CMOS érzékelő
  • Teljes szélességű 6K túlmintavételezett 4K 60p videófelvétel és 180 kép/mp-es Full HD felvétel
  • A nagy felbontású, 2,36 millió képpontos EVF akár 120 kép/mp-es maximális frissítési sebességgel működik
  • Intelligens témafelismerés állatok, járművek és emberek számára
  • Wi-Fi és Bluetooth a folyamatos kapcsolat biztosítása érdekében