A MILC-ek legizgalmasabb makró objektíve: M.Zuiko Digital ED 90mm f/3,5 Macro IS

0

Aki fotózott már makrót mikro NégyHarmados, APS-C szenzoros és full-frame szenzoros fényképezőgéppel egyaránt, nagyon jól tudja, hogy a full-frame szenzor ez esetben nem hogy nem ideális, de egyenesen nehezebb terep, mint akár az APS-C, akár a mikro NégyHarmad. A nagyon közeli fotók esetében a mélységélesség annyira kicsi, hogy full-frame esetében bőven F10-nél szűkebbre kell rekeszelnünk, ami nincs jó hatással az objektív rajzolatára. APS-C-nél már jobb a helyzet, de a mikro Négyharmad talán a legjobb választás erre, hiszen nem kell F8 alá szűkítenünk épkézláb mélységélesség elérésére. Addig, amíg kellő fény áll rendelkezésünkre, és nem kell jelentősen emelnünk az érzékenységet, jobban vagyunk, mint full-frame-en.

A mikro NégyHarmados rendszer egyik alapítója most egy vadonatúj objektívet jelentett be főképp makró fotósoknak, amely képességeiben az eddigi legjobbakat kínálja.
Egyrészt gyújtótávolsága lehetővé teszi, hogy akár ijedős rovarokat, vagy veszélyes hüllőket fotózzunk viszonylag tisztes távolból, másrészt beépített optikai stabilizátora a gépvázzal együttműködve akár 7 Fé előnyt is adhat (és itt most nem a reciprokszabályt kell alapul venni, hiszen 1:1 leképezési aránynál már sokkal komolyabb berázások lehetnek, mint egy átlagos fotózásnál).

A hagyományos makróobjektívekkel szemben az M.Zuiko Digital ED 90mm f/3,5 Macro IS nem csak 1:1 leképezési arányig megy el, hanem akár 2:1 nagyítás is elérhető, ami full-frame-nek megfelelő látószöggel kalkulálva 4:1-et eredményez végső soron. Ráadásul az objektívet használhatjuk az MC-14 és MC-20 telekonverterekkel is, így maximum 4:1 leképezési arány érhető el optikailag (8:1 kisfilmes formátumra vetítve).

A 18 lencsetagból álló optikai rendszerben két szuper-extra alacsony szórású (SED), négy extra-alacsony szórású (ED), egy nagy törésmutatójú (HR) és egy szuper-nagy törésmutatójú (Super HR) lencsetagot is alkalmaztak, így az optikai hibák közül a kromatikus aberráció mindenképpen alacsony marad, míg a nagy törésmutatójú lencséknek köszönhetően a méretet és a tömeget sikerült jelentősen csökkenteni. Az objektív tömege ugyanis csak 453 gramm, hossza pedig alulról karcolja a 14 cm-t.
Részletes műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon találhatók.

A makrózáshoz és portrézáshoz egyaránt használható M.Zuiko Digital ED 90mm f/3,5 Macro IS március végétől lesz elérhető, itthon 600 ezer Ft-ba kerül majd.

Sajtóközlemény:


Bemutatkozik az M.Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO objektív

Az OM SYSTEM elképesztő nagyítású új objektívje a korábban a makrófotózással sem látható részleteket is a szemünk elé tárja

2023. Február 8, Hamburg – Az OM Digital Solutions nagy örömmel mutatja be M. Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO objektívjét, mely maga a tökéletes terepre való makróobjektív a tapasztalt profik és a makrófotózás iránt érdeklődők számára egyaránt. Egy első osztályú objektív, melyet az OM SYSTEM a szinte hihetetlen makrófotós élmények elérésére alkotott.

Az M.Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO Mikro-NégyHarmad szabványú standard cserélhető objektív, mely akár 2x nagyításra is képes1 – mely nagyobb, mint bármely objektíven, amit valaha is készítettünk. Ez a nagyítás ráadásul tovább növelhető akár 4×2–re is a külön kapható MC-20 2x telekonverter használatával – így egy szabad szemmel szinte láthatatlan világot örökíthetünk meg.

Az M.Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO objektív beépített képstabilizátor-rendszerrel rendelkezik. Ha kompatibilis vázzal együtt használjuk, az 5-tengelyes Sync-IS rendszer előnyeit is élvezhetjük, mely akár 7 lépésnyi3 zársebesség-kompenzációt is jelenthet.

Az M.Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO ideális telefotó-objektív a gondtalan kültéri fotózáshoz, a természettől a tájképeken át a makrofotókig, IP534 por- és cseppállóság mellett -10°C hőmérsékletig fagyálló kivitelben. A mindössze 453 gramm5 tömegű objektív kompakt és könnyű kivitele sokoldalú és gondtalan használatot tesz lehetővé bármilyen környezetben.

ELÉRHETŐSÉG ÉS ÁRAK: M.Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO

Az M.Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO elérhető 2023 márciusától a következő javasolt fogyasztói áron: 600 000 Ft