Kiváló fényerővel: Nikkor Z 85mm f/1,2 S

0

Hamarosan piacra dobja a Nikon az eddigi legkomolyabb portréobjektívét a Nikon Z tükör nélküli, full-frame szenzoros gépeihez, a Nikkor Z 85mm f/1,2-t. Fényerőben ugyan már létezik nála komolyabb, a Nikkor Z Noct 58mm f/0,95, az új Nikkor Z 85mm f/1,2 S azonban használhatóságban lepipálja majd az előbb említett Noctot.

Az 1:1,2 maximális fényerejének és a tizenegy lekerekített rekeszlamellának köszönhetően gyönyörű bokeh-t ígér. A Nikon szerint hagymakarika effekt sem jelenik majd meg a fókuszon kívüli fényfoltok esetében, amely a legtöbb nagy fényerejű objektívnél ma már megszokott (amit egyébként a sok aszférikus tag okozhat).

Az objektív a kiváló minőséget kínáló S objektívcsalád taja, 15 lencsetagja között így nem meglepő módon egy extra-alacsony szórású (ED) és két aszférikus lencse is megtalálható a képhibák minimalizálása érdekében. Az alkalmazott nanokristály bevonat pedig segít csökkenteni ellenfényben a kontrasztvesztést, illetve becsillanást.

A belső élességállítást két lencsecsoporttal oldották meg, ezek egyidejűleg gyors és precíz fókuszálást ígérnek.
Természetesen ez az objektív is rendelkezik időjárásállóságot (csepp- és porállóságot) adó szigetelésekkel.

A programozható funkció gombbal is rendelkező Nikkor Z 85mm f/1,2 S objektív március végétől lesz kapható, ára 3350 euró lesz.

Sajtóközlemény:

A NIKKOR Z 85MM F/1.2 S PROFESSZIONÁLIS PORTRÉOBJEKTÍV

2023. február 7: Ma a Nikon a NIKKOR Z 85mm f/1.2 S objektívvel bővíti nagy teljesítményű S sorozatú objektívjeinek kínálatát. A rendkívül gyors, f/1,2-es maximális rekesz, a gyönyörű háttérelmosás és a hihetetlenül pontos automatikus élességállítás teszi ezt a Z sorozatú tükör nélküli objektívet a legjobb fix portréobjektívvé.

A Z-bajonett bámulatos fénygyűjtő képességeinek köszönhetően a NIKKOR Z 85mm f/1.2 S hihetetlen fényerőt és részletgazdagságot biztosít. Az esztétikai vezérlés új távlatait nyitja meg, ezáltal lehetőséget ad a fotósok számára, hogy újraértelmezzék, mire is képes egy portréobjektív.

A professzionális portréobjektív látványos felbontóképessége lehetővé teszi a bőrtónus és ruházat vagy smink finom részleteinek mesteri reprodukcióját. Az objektív rendkívül kis mélységélességével és krémes elmosódásával kombinálva szinte háromdimenziós minőséget kölcsönöz a képeknek. A háttérelmosás önmagában is fenséges: tökéletesen lekerekített, egyenletes átmenetekkel rendelkezik, és még a pontszerű fényforrások körül sem észlelhető elszíneződés. Életre kelti a drámai ellenfényt használó víziókat is – hatékonyan kiküszöböli a szellemképeket, a fényvisszaverődéseket és az erős fényforrásokat. Még erős fényforrások esetén is a legélesebb és legtisztább eredmények érhetők el.

Az automatikus élességállítás nagyon precíz, így a fotósok magabiztosan dolgozhatnak f/1,2-es rekeszértékkel és hajszálvékony fókuszsíkkal. A vezérlők teljesen testre szabhatók és könnyen elérhetőek, ami ideális, ha nem szeretné megtörni a témával fenntartott szemkontaktust. Emellett a masszív váz alaposan védve van, így a fotósoknak munka közben nem kell aggódniuk az objektív miatt – még poros helyeken vagy változhatatlan időjárás esetén sem.

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőket mondta: „Ez a 85 mm-es portréobjektív igazi korszakalkotó termék a kivételes f/1,2-es Nikon Z-bajonettes objektívek növekvő portfóliójában. A rendkívül nagy látószögű rekesz és a hihetetlen felbontóképesség az ok, amiért a Z-bajonett ehhez a típusú objektívhez készült. Mindig nehéz kizárólag műszaki adatok alapján bírálni, de izgatottan várom, hogy milyen lenyűgöző alkotásokat fognak létrehozni a szakma mesterei ezzel az objektívvel az elkövetkezendő évek során.”

Főbb jellemzők: NIKKOR Z 85mm f/1.2 S
Klasszikus 85 mm-es gyújtótávolság: divat- és művészi portrékhoz, valamint címlap- és rendezvényfotókhoz.
Ultragyors, f/1,2-es maximális rekesz: kiváló esztétikai vezérlést tesz lehetővé bármilyen fényviszonyok mellett. A fotósok rendkívül kis mélységélességgel dolgozhatnak, és még a legapróbb részleteket is elkülöníthetik.
Gyönyörű háttérelmosás: a 11 lamellás, lekerekített rekesz és a fejlett optikai kialakítás lágy és krémes elmosást eredményez, amely tökéletesen lekerekített és egyenletes átmenetekkel rendelkezik, elszíneződés nélkül – még a pontszerű fényforrások körül is.
S sorozatú optika: elképesztő felbontóképesség a bőrtónusok, minták és textúrák részletgazdag és pontos reprodukciója érdekében. A kép teljes területén kivételesen tiszta színeket és kontrasztot biztosít.
Felszabadító tisztaság: a speciális objektívelemek és a Nikon nanokristály bevonata kontrollálják a fényszórást, és megakadályozzák a szellemképek, fényvisszaverődések és becsillanások keletkezését.
Tűéles összetett élességállító rendszer: az objektívelemek két csoportja precíz szinkronban mozog, hogy a kívánt fókuszpont éles maradjon még akkor is, ha a témák szabadon mozognak.
Elbűvölő, mozifilmszerű hatás: ha videózásról van szó, a rendkívül kis mélységélesség és a gyönyörű háttérelmosás teszi tökéletessé ezt a portréobjektívet közeli felvételek készítéséhez. A videósok halk automatikus élességállítással és stabil rekeszvezérléssel dolgozhatnak.
Testreszabható: funkciók rendelhetők az L-Fn gombhoz és a kattintás nélküli vezérlőgyűrűhöz.
Strapabíró: a masszív váz csatlakozásai és gombjai alaposan védve vannak – és gumitömítés akadályozza a por, a szennyeződések és a nedvesség bejutását a bajonettzárba. 1

Megjegyzések:
1 Az objektív por- és cseppállósága nem garantált bármilyen helyzetben és bármilyen körülmények között.