Itt az eddigi legvékonyabb Nikkor Z objektív: Nikkor Z 26mm f/2,8

0

A Nikon új objektíveket jelentett be, ezek egyike az aprócska, kifejezetten utazóknak készült Nikkor Z 26mm f/2,8 fix gyújtótávolságú objektív, amely nem csak méretéből adódóan, de csupán 125 grammos tömegével is igazán könnyen hordozható.

A nyolc lencsetagból felépített optikai rendszerben három aszférikus tag is megtalálható, így a képsarki leképezésre is komoly hangsúlyt fektettek. A 79 fokos látószöget kínáló Nikkor Z 26mm f/2,8 közelpontja 20 cm, így igazán érdekes perspektívájú közelképeket is készíthetünk.
A mostoha időjárási körülmények közötti gondtalan fotózás érdekében az objektívet több ponton is ellátták por- és cseppállóságot biztosító szigetelésekkel.

Az új Nikkor Z 26mm f/2,8 objektív március közepétől lesz kapható, ára 590 euró lesz.

Sajtóközlemény:

A NIKKOR Z 26mm f/2.8 NAGY LÁTÓSZÖGŰ PANCAKE OBJEKTÍV

2023. február 7.: A Nikon ma bemutatja minden idők legvékonyabb és legkönnyebb Z sorozatú, teljes képméretű pancake objektívjét. A sokoldalú 26 mm-es gyújtótávolsággal, rövid minimális fókusztávolsággal és éles NIKKOR Z optikával ez a nagy látószögű fix objektív ugyan kicsi, de készen áll a nagy ötletekre. A fotósok egyedi perspektívából készíthetnek kiemelkedő felvételeket.

A (kb.) 125 g súlyú, mindössze (kb.) 23,5 mm hosszú, szupervékony és könnyű nagylátószögű fix objektív kiválóan alkalmas a kreatív, helyszíni fotózáshoz. Olyannyira nem feltűnő, hogy új nevet ad a diszkréciónak. Még a mellékelt bajonettes fényellenző sem növeli az objektív tömegét, és a fényellenző 52 mm-es szűrőkkel is felszerelhető, így még több kreatív lehetőséget kínál. Kis mérete ellenére ez a pancake objektív megnyugtatóan masszív felépítésű – az objektív rögzítése fémből készült, az objektívváz és az összes mozgó alkatrész tömített, hogy megvédje a portól és a vízcseppektől.

A NIKKOR Z 26mm f/2.8 egyaránt otthonosan mozog utcai jelenetek, tájképek, belső terek és sok más felvétel készítésénél, így a fotósok minden lehetőséget kreatív lehetőséggé alakíthatnak. A széles Z-bajonett az objektív széles f/2,8-as maximális rekeszével kombinálva nagyszerű teljesítményt nyújt gyenge fényviszonyok mellett, és a fotósok gyorsabb záridővel rögzíthetik a mozgást a fényerő feláldozása nélkül. A közelebbi munkákhoz a fókuszálás éles, ha a fényképezőgép mindössze 20 cm-re van a témáktól – az elmosódást még közelebbi távolságból is kihangsúlyozza, így művészien szép háttérelmosódást kap. A videósok és vloggerek kihasználhatják az objektív széles látómezejét és a fókusz elnyomott légzését, hogy nagyszerű felvételeket készíthessenek, amelyek ideálisak a nagy ívű, széles felvételektől kezdve a valódi helyérzetet keltő interjúkig mindenhez.

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe termékmenedzsere szerint „Ez a ragyogóan sokoldalú, fix pancake objektív lehet, hogy a legvékonyabb a jelenlegi kínálatunkban – de szilárd szerkezete tiszta NIKKOR Z. Kompakt méretei és stabil teljesítménye vonzóvá teszi a diszkrét társat kereső fotósok számára, és kiválóan alkalmas általános objektívnek. Nagyszerű ár-érték arányt képvisel, és kiváló kiegészítője bármely szettnek.”

Főbb jellemzők: NIKKOR Z 26mm f/2.8
26 mm-es széles látószögű, fix pancake objektív: sokoldalú 26 mm-es gyújtótávolság (DX formátumú fényképezőgépeken 36 mm-rel egyenértékű), gyors f/2,8 rekeszértékkel. Készítsen tiszta és éles felvételeket gyenge fényben is, vagy merevítse ki a mozgalmas pillanatokat a fényerő feláldozása nélkül.
A Nikon Z termékcsalád legvékonyabb teljes képméretű nagylátószögű objektívje: súlya mindössze (kb.) 125 g, hossza pedig (kb.) 23,5 mm.
Kiváló közelkép: a mindössze 20 cm-es minimális fókusztávolság lehetővé teszi a közeli felvételek készítését, a széles rekesz pedig lehetővé teszi a felhasználók számára az elmosódás kihangsúlyozását, így művészien szép háttérelmosódást kap.
Strapabíró: az objektív fém rögzítése megnyugtatóan masszív szerkezetet ad ennek a vékony pancake objektívnek. Az objektívváz és minden mozgó rész tömített, hogy megakadályozza a por és a vízcseppek bejutását az objektívbe.1
Remek társ a videózáshoz: a széles látómező és az elnyomott fókuszlégzés biztosítja, hogy a felhasználók könnyedén készíthessenek nagyszerű felvételeket.
Testreszabható vezérlőgyűrű: sima, csendes vezérlőgyűrűvel rendelkezik, amellyel beállítható az ISO, a rekeszérték, az expozíciókompenzáció és továbbiak.
Szűrőzhető: A mellékelt bajonettzáras objektív fényellenzőhöz 52 mm-es szűrők csatlakoztathatók.

Megjegyzés
1 Az objektív por- és cseppállósága nem garantált bármilyen helyzetben és bármilyen körülmények között.