Megjelent a Canon EOS R100 belépőszintű APS-C szenzoros MILC

0

Az eddigi legalacsonyabb árú RF bajonettes tükör nélküli gépét jelentette ma be a Canon, amely gyakorlatilag a korábbi Canon EOS M50 Mark II, EF-M bajonettes, APS-C szenzoros modell képességeire hasonlít leginkább.

A 24 Mpixeles, aluláteresztő szűrő (és szenzortisztító funkció nélküli) APS-C szenzorral szerelt (1,6×-es képkivágású), Dual Pixel AF fókuszrendszerű fényképezőgép kategóriájának következtében szenzorstabilizálást nem kínál, további furcsaság azonban, hogy a hátsó LCD sem kihajtható, ami viszont azért érdekes, mert az EOS M50 Mark II viszont kihajtható kijelzős volt.
A belépő kategóriában ezeket el kell fogadjuk a kedvező árért cserébe.
A mechanikus zárat is egyszerűsítették, s noha nem hagyták el teljesen, csak a második redőnyt építették be, az első redőny funkcióját elektronikus zár valósítja meg. A sorozat sebesség maximum 6,5 kép/mp lehet a sorozat elején rögzített fókusszal, de követő fókusz esetén már eléggé visszafogott a képváltási sebesség, a 3,5 kép/mp ma már ebben a kategóriába is meglepően alacsony. Hobbi felhasználásra szűken elég lehet, de igazi gyors mozgások lekövetésére, a legjobb pillanat elkapására már kevés lehet, így ott inkább a rögzített fókuszú, 6,5 kép/mp-es sorozat lehet használható.

A belépőszintű DSLR-ekhez hasonló módon csak egy vezérlőtárcsa került a gépre, ezen felül a navigáló gombok használhatók a paraméterek beállítására.

Szerencsére a költségcsökkentés az elektronikus keresőt nem érintette (legalábbis a rendelkezésre álló adatok alapján), így egyrészt van EVF a gépen, másrészt ez 2,36 millió képpontos OLED panelt tartalmaz, amely kellően jó felbontású keresőképet ad.

Videófelvételt 4k UltraHD felbontásban készíthetünk, de ilyenkor nem áll rendelkezésre a teljes szenzorméret, a képkivágás miatt így szűkebb látószöggel dolgozhatunk csak, illetve a képfrissítés is max. 25 kép/mp lehet. Teljes szenzorszélességgel FullHD felbontásban videózhatunk, max. 60 kép/mp-cel. Napjaink közösségi médiás szokásait kiszolgálva viszont a gép lehetőséget kínál függőleges orientációjú videók készítésére is.

A Canon EOS R100 kitben a Canon RF-S 18-45mm IS STM objektívvel együtt 700 euróért lesz kapható június végétől.

A Canon EOS R100 főbb tulajdonságai:

  • 24,2 megapixeles APS-C CMOS szenzor
  • ISO100-25600 érzékenység, 1/3 Fé lépésekben
  • DiG!C 8 feldolgozórendszer
  • Dual Pixel CMOS AF fókuszrendszer (fázis-különbség érzékeléssel támogatott kontraszt alapú AF), -4 Fé érzékenység
  • arcfelismerés, szem érzékeléssel
  • 1/4000 mp. maximális zársebesség
  • beépített vaku, vakupapucs
  • 3″-os, 1,04 millió képpontos, fixen beépített érintésérzékeny LCD
  • 2,36 millió képpontos elektronikus kereső, 60 kép/mp képfrissítés
  • max. 6,5 kép/mp sorozat sebesség, követő fókusszal 3,5 kép/mp
  • optikai hibák szoftveres korrekciója
  • automatikus megvilágítás optimalizálás, csúcsfények védelme
  • CR3 RAW formátum, 14 bites színmélységgel
  • vakupapucs külső vakunak, 1/250 mp vakuszinkron idő
  • Ultra HD videó, max. 25 kép/mp-vel, képkivágással, Full HD videó teljes szenzorszélességgel max. 60 kép/mp-cel
  • Wi-Fi, Bluetooth, fényképezőgép vezérlése okostelefonról, képek átküldése vezeték nélkül, akár fotózás közben is automatikusan

Sajtóközlemény:

Örökítsen meg értékes emlékeket útközben a
Canon EOS R100-zal és az RF 28mm F2.8 STM-mel

A Canon legújabb belépőszintű, EOS R rendszerű tükör nélküli fényképezőgépét úgy tervezték, hogy könnyedén, kiemelkedő minőségben örökítse meg a különleges pillanatokat, és elég kicsi ahhoz, hogy bármilyen családi kalandra magával vigye. A Canon az RF 28mm F2.8 STM – az eddigi legkisebb és legkönnyebb RF objektív – bevezetésével is bizonyítja elkötelezettségét az RF objektívek fejlett választékának bővítése mellett

Budapest, Magyarország 2023. május 24. – A Canon Europe ma bejelentette az EOS R100 fényképezőgép piacra dobását, amely azoknak készült, akik szeretnék megőrizni a családdal és a barátokkal töltött minőségi időt, és amely tökéletes a különleges alkalmak és maradandó emlékek megörökítésére. A kompakt és könnyű 24,1 megapixeles, APS-C érzékelővel és Dual Pixel CMOS AF-fel rendelkező EOS R100 lenyűgöző képminőséget kínál, amely tökéletes az útközbeni fotózáshoz. Ezzel együtt kerül piacra az RF 28mm F2.8 STM, a Canon legkisebb és legkönnyebb RF sorozatú objektívje, valamint az OC-E4A, egy új kábeles vakupapucs a Canon multifunkciós vakupapucsához.

Örökítse meg a pillanatot
Az EOS R100 24,1 megapixeles APS-C érzékelővel rendelkezik, melynek mérete többszöröse egy csúcsminőségű okostelefonban található érzékelőnek, így a kép- és videó minősége szemmel látható előrelépést jelent. Ez nemcsak kifogástalan színeket és hihetetlen részletességet biztosít, hanem lehetőséget ad a felhasználóknak arra is, hogy akár gyenge fényviszonyok mellett fényképezhessenek, és gyönyörű, hiteles bokeh-t (homályosítást) érjenek el, ahol a háttér egyenletesen lágyul, ezzel lehetővé téve a téma kiemelkedését. Az EOS R sorozat intelligens autofókuszának köszönhetően az EOS R100 gyors és pontos témaérzékelő Dual Pixel CMOS AF-fel rendelkezik, amely a kereső vagy az LCD-képernyő használatával követi az emberek tekintetét, lépést tart a mozgással, és arra fókuszál, ami igazán fontos. Azáltal, hogy az EOS R100 akár 6,5 kép/mp sorozatfelvételt kínál One Shot AF mellett és 3,5 kép/mp felvételt Folyamatos AF mellett, segít megörökíteni a különleges pillanatokat.

Az EOS R100 az okostelefonokhoz vagy DSLR fényképezőgépekhez képest továbbfejlesztett, 4K 25p videóteljesítményt kínál, ezáltal az EOS R rendszer előnyeit nyújtja ebben a könnyen kezelhető, belépő szintű fényképezőgépben. Emellett 60 kép/mp sebességű Full HD és 120 kép/mp sebességű 720p videofelvételre is képes, ezáltal ideális egyenletes slow-motion videók készítéséhez, ami különösen hasznos kreatív szabadidős tartalmak készítésekor. A megbízható Dual Pixel CMOS AF a Full HD felbontású felvételek során arcfelismerést és szemkövetést is lehetővé tesz.

Szabadítsa fel az Önben rejlő képességeket
Az EOS R100 – mindössze 356 g – kisebb és könnyebb, mint egy hagyományos DSLR fényképezőgép, így tökéletes azok számára, akik útközben szeretnének fényképezni. Kényelmes markolata, elektronikus keresője, intuitív kezelőszervei és útmutatót tartalmazó felhasználói felülete olyan eszközöket ad a felhasználók kezébe, amelyekkel a család saját fotósai lehetnek, anélkül, hogy profik lennének. Ezt támogatja a kreatív asszisztens, amely megkönnyíti a háttérelmosódás-, a fényerő-, a kontraszt-, és a színegyensúly beállítását.

A felhasználók sokoldalú tartozékokkal is kísérletezhetnek, például innovatív RF objektívekkel, mikrofonokkal és Speedlite vakukkal, így a kreatív lehetőségek tárháza végtelen. A Canon RF és RF-S objektívekkel való kompatibilitás azt jelenti, hogy a felhasználók kiterjeszthetik hatótávolságukat és próbára tehetik kreativitásukat.

Zökkenőmentes csatlakozás és megosztás
A Wi-Fi® és a Bluetooth® kapcsolat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Canon Camera Connect alkalmazással zökkenőmentesen továbbítsák a képeket és videókat okostelefonjukra az azonnali megosztás érdekében. Az alkalmazással a felhasználók távolról is működtethetik a fényképezőgépet, míg a Bluetooth-kapcsolat egyszerű vezérlést tesz lehetővé a BR-E1 távirányítóval vagy okostelefonnal, amely tökéletes csoportképek és videók készítéséhez.

Bemutatkozik a Canon legkisebb és legkönnyebb RF objektívje
Az RF 28mm F2.8 STM egy rendkívül kompakt és könnyű, teljes képmezős RF pancake kialakítású objektív. Gondosan tervezték, hogy tökéletes kiegészítője legyen az olyan fényképezőgépeknek, mint a nemrég bemutatott EOS R8. Könnyedén elfér bármely fényképezőgép-táskában, vagy a vázsapka helyett is használható, ideális az utazó és az utcai fotósok számára.

Sokoldalú, 28 mm-es gyújtótávolsága és nagy, F2,8-as maximális rekesznyílása révén számos felvételkészítési helyzethez alkalmas. A nagy rekesz lehetővé teszi a gyenge fényviszonyok mellett történő fényképezést, és kis mélységélességet biztosít a háttér elmosódásához, hogy a téma kiemelkedjen. Az RF 28mm F2.8 STM egy kombinált vezérlő- és fókuszgyűrűt tartalmaz, így a felhasználók egyszerűen módosíthatják a beállításokat és szükség esetén gyorsan kézi fókuszra válthatnak. Mi több, az STM motor a csendes autofókuszt és a témák közötti sima átmenetet is lehetővé teszi.

A Canon EOS R váz és RF objektív kombinációja által a különböző korrekciós lehetőségek alkalmazása is biztosított a kezdő fotósok és videósok számára, ezáltal jobb képminőséget kínál kisebb objektív kialakítással. A három nagy pontosságú, műanyagból öntött aszférikus elem hatékony elhelyezésével kiváló képalkotási képesség és kompakt méret érhető el, miközben az elemek száma minimálisra csökkenthető.

Az RF 28mm F2.8 STM szuperkompakt, könnyű és megfizethető opcióként bővíti a Canon fejlett objektívjeinek választékát az EOS R rendszer felhasználói számára, amelyek közé az alábbiak tartoznak még:

  • RF 16mm F2.8 STM
  • RF 24mm F1.8 MACRO IS IS STM
  • RF 35mm F1.8 MACRO IS IS STM
  • RF 50mm F1.8 STM
  • RF 85mm F2 MACRO IS IS STM

További rugalmasság az új OC-E4A-val
Az OC-E4A a Canon új kábele a multifunkciós vakupapucshoz, amely számos EOS R rendszerű fényképezőgépen megtalálható, és amely lehetővé teszi, hogy az új, fejlett tartozékokat a vakupapucstól távolabb helyezzük el. Segítségével a többfunkciós tartozékokat, például a Speedlite vakukat a kamerán kívül lehet használni a megfelelő megvilágítás érdekében, amikor függőlegesen fényképezünk, hogy elkerüljük az árnyékokat és csökkentsük a vörös szem effektust. Az OC-E4A olyan eszközök tápellátására is képes, mint a mikrofonok, és úgy tervezték, hogy lehetővé tegye az RF 5,2 mm F2.8L DUAL FISHEYE objektívvel való használatot.

Az EOS R100 legfontosabb jellemzői:

  • 24,1 MP APS-C érzékelő
  • Dual Pixel CMOS AF témaérzékeléssel
  • 4K videó (vágás, 25p)
  • Full HD 60 kép/mp és 120 kép/mp 720p
  • Elektronikus kereső
  • Kompakt és könnyű váz

RF 28mm F2.8 STM legfontosabb jellemzői:

  • Vékony és könnyű
  • Megfizethető nagy látószögű objektív
  • Sokoldalú 28 mm-es gyújtótávolság
  • Nagy F2.8 maximális rekeszérték
  • Optikai minőség és okos korrekciók

Elérhetőség és kompatibilitás

  • Az EOS R100 június végétől lesz elérhető.
  • Az RF 28mm F2.8 STM júliustól lesz elérhető.
  • Az OC-E4A kompatibilis a Canon EOS R3, EOS R6 Mark II, EOS R7, EOS R8, EOS R10, EOS R50 és EOS R5 C modellekkel.