Sony ZV-1 Mark II – ultranagylátószögű zoommal

0

A Sony bejelentette 1″ szenzoros prémium kompakt fényképezőgépének/vlogger kamerájának második változatát (igazság szerint ez a sorozatban már a harmadik, hiszen volt egy köztes ZV-1F, amely fix gyújtótávolságú objektívet kínál. A most megjelent új gép azonban ténylegesen a ZV-1 második kiadása, hiszen ez is zoomobjektíves). A ZV-1 Mark II ugyanazt a 20 Mpixeles, 1″ típusú Exmor RS rétegelt képérzékelőt használja, mint az első változat, azonban az objektíve teljesen új.

A fizikailag 6,9-17,6mm-es, f/1,8-4 fényerejű zoomobjektív kisfilmes formátumba átváltva egy 18,6-48mm zoomobjektív látószögét kínálja (mélységélességben pedig megfelel f/4,9-10,8-nak).
Az új objektív egyértelmű előnyt hordoz a tájképek, szűk utcai fotók szerelmeseinek, valamint azon videobloggereknek, akik számára a hagyományos 24mm-es nagylátószög nem ad elegendő látószöget a szelfivideóik készítésére.
A videófelvétel továbbra is 4k UltraHD felbontásban lehetséges, ilyenkor a maximális képfrissítés 30 kép/mp, míg FullHD felbontásban akár 120 képkocka/mp képfrissítéssel is készülhetnek a felvételek, amely jó alap a slow-motion-höz (igaz, az első verzió 1000 kép/mp-et is kínált). A hangfelvételek az első generációs ZV-1-nél megismert három kapszulás beépített mikrofonokkal történik, amelyek irányérzékenyek és sztereó felvételt biztosítanak. Ezen kívül mikrofon bemenet is rendelkezésre áll (fejhallgató kimenet azonban nem elérhető).
A videók S-Log2 és S-Log3 profilokkal is menthetők a jobb minőségű utólagos gradálás érdekében, de a színmélység ez esetben is csak 8 bites.

Fotózáskor a rétegelt szenzornak köszönhetően akár 24 kép/mp is elérhető teljes felbontásban, ez a sebesség pedig akár 800 JPEG képig rendelkezésre áll.
Mivel a gép nem rendelkezik mechanikus zárral, így bizonyos típusú fotók nem készíthetők vele. Ilyen pl. a hosszú expozíciójú felvétel, hiszen az elektronikus zár maximális zárideje 1/4 mp. A mechanikus zár helyett a gépbe beépített ND szűrő került, így valamelyest kitolódik a használható megvilágítás-tartomány.

A Sony ZV-1 Mark II június közepétől lesz kapható, ára 100 euró lesz.

A Sony ZV-1 Mark II főbb tulajdonságai:

 • 20 megapixeles, 1″-os rétegelt (Stacked) Exmor RS CMOS szenzor
 • 18-50mm (ekv.) Zeiss Vario-Sonnar T* zoomobjektív 1:1,8-4 fényerővel
 • optikai és elektronikus képstabilizálás
 • akár 1/32000 záridő
 • beépített ND szűrő
 • 315 pontos fázis-különbség és kontraszt alapú villámgyors AF-rendszer, 65% képfelület lefedettség, akár 0,03 mp-es fókuszidő
 • arcfelismerés, szem fókusz (bal/jobb választható, videofelvételnél is elérhető!), kisállat felismerés, témakövető fókusz
 • változtatható sebességű és érzékenységű témakövetés
 • Max. 5x-ös lassított videó mód (max. 120 fps Full HD felbontásban)
 • 24 kép/mp-es sorozat sebesség követő fókusszal
 • időzített sorozat (time-lapse képkockákhoz)
 • 4K (3840 x 2160 pixel) XAVC S videofelvétel, 60 Mbps
 • HDR (Hybrid-log Gamma), S-Log 3 mentés videofelvételkor (8 bit)
 • függőleges orientációjú videó mentése (metaadatok közé mentett orientáció)
 • videofelvételt jelző LED (kikapcsolható)
 • képkocka kimentése videóból
 • beépített három kapszulás, előre irányított sztereó mikrofon, szélzaj csökkentő kialakítás, külső mikrofon csatlakozó
 • felpattintható szélzajvédő huzat (mellékelt tartozék)
 • 3″ átlójú, 1,229 millió képpontos, 176 fokban kinyitható, 270 fokban körbefordítható érintésérzékeny LCD
 • fókusz az LCD megérintésével
 • tömörítetlen HDMI kimenet
 • beépített Wi-Fi adapter (Imaging Edge okostelefonos távvezérlési lehetőséggel, videóvágó kiegészítővel, PC távvezérlési lehetőség)
 • opcionális kiegészítők: külső akkumulátor töltő és USB adapter, Bluetooth-os távvezérlős markolat (GP-VPT2BT), vezetékes távkioldós markolat/mini állvány (VCT-SGR1), külső sztereó mikrofon változtatható irányérzékenységgel (ECM-XYST1M)

Sajtóközlemény:

A Sony bejelentette legújabb ultraszéles látószögű zoomos vlogkameráját, a ZV-1 II-t

A ZV-sorozatú vlogkamera integrált objektívje és kompakt kamerája a tartalomkészítők szélesebb közönsége előtt nyitja meg az ajtót

A Sony ma bemutatja a ZV vlogkamera sorozatának második generációs kameráját, a ZV-1 II-t, amely rendkívül népszerű, piacvezető funkciókat tartalmaz. A ZV-1-nél szélesebb látószöggel a ZV-1 II segít a vloggereknek, hogy kiemelkedően fotogén képminőséggel még magával ragadóbb történeteket mesélhessenek.

Az 1.0 típusú Exmor RS™ képérzékelővel (kb. 20,1 effektív megapixel), a BIONZ X™ képfeldolgozó motorral és a ZEISS® Vario-Sonnar T* 18-50mm F1.8-4 i objektívvel a ZV-1 II lehetővé teszi, hogy a különböző képességű alkotók egyaránt élvezhessék a kifinomult funkciókat. A 18-50mmii széles látószögű objektív a csoportos szelfiket, a szűk belső tereket, és a mindennapi jelenetek dinamikus felvételét is lehetővé teszi, a Multiple Face Recognitioniii pedig több arcot is képes felismerni, és automatikusan beállítja, hogy minden arc éles és tiszta maradjon, amikor két vagy három embert tartalmazó szelfi felvételeket készít – ezeknek köszönhetően a ZV-1 II a fejlett vlogging kamera utazási méretbe csomagolva.

„A ZV-1 II egy izgalmas fejezet a tartalomkészítőknek, és sokak, köztük a vloggerek, a közösségi média influencerek és a rövid videók készítői számára lehet az első számú kamera. A ZV sorozat legújabb vlogkamerájával megfogadtuk a felhasználók különböző kéréseit, és olyan funkciókat építettünk be, amelyek a vloggereknek a legfontosabbak” – mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe Imaging Products & Solutions Marketing vezetője. „Arra törekszünk, hogy a közösségünk visszajelzéseit felhasználva folyamatosan bővítsük és fejlesszük a ZV sorozatot, és a ZV-1 II pontosan ezt teszi.”

Átfogó funkciók vloggerek és videós tartalomkészítők számára

A ZV-1 II számos új és népszerű funkcióval rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az alkotók számára, hogy jobb tartalmakat rögzítsenek. Ultraszéles látószög és zoom – a 18mmii széles látószög megkönnyíti a lenyűgöző fotogén kép megörökítését a teljes jelenetről – különösen, ha karnyújtásnyira készítenek szelfiket. A 18-50 mm-es optikai zoom és a Clear Image Zoom simán nagyítja a képeket, miközben minimalizálja a képminőség csökkenését, így a látószög változtatásával változatos videókat lehet létrehozni.

 • 1.0 típusú érzékelő Bokeh Switch funkcióval, amely gyönyörű bokeh-t biztosít a háttér egyetlen érintéssel történő defókuszálásával.
 • Intelligens 3-kapszulás mikrofon – Auto módban a kamera felismeri az emberi arcokat vagy tárgyakat, és automatikusaniv átkapcsolja a beépített mikrofon irányát ([Front] vagy [All Directions]). Manual üzemmódban önarcképekhez a [Front], narrációval történő felvételeknél a [Rear] vagy az [All Direction] lehetőséget lehet választani. A mellékelt szélvédő biztosítja a hangszóró tiszta felvételét kültéren. A könnyen használható kábel nélküli rögzítés a Multi Interface Shoe-hoz v, és a 3,5 mm-es mikrofoncsatlakozó megkönnyíti a külső mikrofonok csatlakoztatását.
 • A Cinematic Vlog Setting funkció a vlogkamerával történő egyszerű környezeti képek készítésének igényeire válaszol. Egyetlen érintéssel lenyűgöző képeket tesz lehetővé. Egyszerűen csak meg kell érinteni a képernyőn megjelenő funkció ikont, és a kamera automatikusan beállítja a CinemaScope méretet (2,35:1) vi és a 24 fps képkockasebességet, ami megegyezik a mozifilmekével. Ezután a képernyőn megjelenő gombokkal öt LOOK és négy MOOD közül lehet választani.
 • A Creative Look viii 10 előre beállított megjelenést támogat a kreatív preferenciáknak és a profi szintű képalkotási funkcióknak megfelelően.
 • A Face Priority AE és a Soft Skin Effect automatikusan és azonnal felismeri az arcokat, és beállítja az expozíciót az arc fényerejének optimalizálására, függetlenül a megvilágítástól. A Soft skin effektus kisimítja a bőrt és az arcvonásokat filmezés közben.
 • Fast Hybrid AF System – Még nagy felbontású 4K felvételeknél is, ahol precíz fókuszálásra van szükség, a fényképezőgép az α sorozatú kameráknál is látott Fast Hybrid AF-rendszerrel tartja élesen a képeket. A fényképezőgép rendelkezik AF Transition Speed funkcióval a videofelvétel közbeni fókuszálási sebesség kiválasztásához, valamint AF Subject Shift Sensitivity funkcióval a fókusznak az alany mozgásához és a környezethez igazodó vezérléséhez. Emellett a Real-time Eye AF képes pontosan fókuszálni az emberre vagy állatra állóképek és videók esetén egyaránt.
 • Product Showcase Setting – Amely lehetővé teszi a termékbemutató videók kényelmes felvételét, az arcról a kiemelt termékre történő zökkenőmentes fókuszátmenettel.
 • Az S&Q shoot modeix lehetővé teszi az akár 5x lassú vagy akár 60x gyors mozgatás kiválasztását, hogy a mindennapi jeleneteket még hatásosabbá tegye. A felvételi és a rögzítési képkockasebesség kombinációja mostantól egyetlen képernyőn állítható be.
 • A 125 és 12800 közötti ISO-érzékenység lehetővé teszi, hogy a kamera még gyenge fényviszonyok mellett is éles, kevésbé zajos képeket rögzítsen.
 • Active Mode elektronikus képstabilizátor – a tartalom séta vagy mozgás közben is rögzíthető, és különösen hasznos a kézből történő felvételek készítésénélx. Hasznos a kézből tartott Movie és Slow & Quick mozgóképek készítéséhez.
 • Beépített ND filter – hogy az expozíciót három stoppal csökkentse, és még a legfényesebb helyzetben is gyönyörű háttér bokeh-t biztosítson.

Kompakt és könnyű az egyszerű hordozhatóság, kezelhetőség és csatlakoztathatóság érdekében

A ZV-1 II tökéletes utazásokhoz; kompakt és könnyű kialakításának köszönhetően kényelmesen hordozható zsebben vagy kis táskában, még optikai nagy zoom objektívvel is. A ZV-1 II támogatja a különböző filmezési stílusokat a szelfikészítésre alkalmas variálható szögű képernyővel, a könnyen fogható és kényelmes markolattal (vagy az opcionális GP-VPT2BT állvánnyal), a felhasználóbarát gomb- és vezérlőelrendezésselxi és a váz előlapján található felvételjelzővel. A monitor kijelzőjét újratervezték, merész, jól látható piros kerettel, amely nyilvánvalóvá teszi, ha felvétel készül. Az energiatöltés könnyen elvégezhető az USB Type-C® csatlakozón keresztül.

Az alkotók a Sony Creators’ Cloud platformjával és az okostelefonok egyszerű csatlakoztatásával könnyedén oszthatják meg a tartalmakat. A Creators’ App segítségével okostelefonról vezérelhető a ZV-1 II, nyomon követhető a kamera akkumulátorának és média státuszának állapota, szerkeszthető a dátum és az eszköz neve, valamint egyszerűen továbbíthatók a felvett fényképek és videók, akár a háttérben is. A Creators’ Appxii kényelmes lehetőséget biztosít a fényképezőgép szoftverének frissítésére is.

Az egyszerű, kiváló minőségű élő közvetítéshez egyszerűen csak csatlakoztatni kell a ZV-1 II-t egy PC-hez vagy okostelefonhoz xiii egy kereskedelmi forgalomban kapható USB-kábellel (nem tartozék), hogy webkameraként lehessen használni. A videókat még vonzóbbá lehet tenni online megbeszéléseken és élő közvetítéseken a Creative Look használatával, amellyel javítható a bőr megjelenése és beállítható a színárnyalat. Az arcok tisztábbnak és világosabbnak tűnnek (Face Priority AE), a szemek pedig fókuszban maradnak (Real-time Eye AF).

Környezetbarát és akadálymentesített tervezés
Amellett, hogy a Sony elkötelezte magát a fenntartható jövő mellett olyan globális kezdeményezésekkel, mint a Road to Zero és a 2030-as megújuló energiacél, a ZV-1 II-t kifejezetten a fenntarthatóság jegyében fejlesztették ki. A kamera vázához aktívan újrahasznosított anyagokat, köztük SORPLASTMxiv-t használnak, csökkentve ezzel a környezetre gyakorolt hatást anélkül, hogy a funkcionalitás sérülne. A csomagoláshoz a Sony egyedi újrahasznosított papír „Original Blend Material” anyagát alkalmazzák, amely nem használ műanyagot és könnyen újrahasznosítható. Az olyan anyagok, mint a bambusz, a cukornádrost és a piacról gyűjtött újrahasznosított papír felhasználásával egyszerre környezetbarát és kiváló minőségű.

A ZV-1 II olyan hozzáférhetőségi funkciókat tartalmaz, amelyek többféleképpen megkönnyítik a működést, beleértve a képernyőolvasó funkciót a látássérültek számára. A hozzáférhetőségi funkciók lehetővé teszik, hogy bárki élvezhesse a fényképezést és a lejátszást. A képernyőolvasó funkcióxv aktiválásakor a menüképernyők szövegét hangosan felolvasása. A képernyőolvasó funkciót a [Setup] lapon a [Screen Reader] funkció bekapcsolásával lehet aktiválni. A képernyőolvasó hangereje a [Sound Options] segítségével állítható be. A fentieken kívül a ZV-1 II számos olyan funkciót tartalmaz, amelyek segítik a különböző alanyok pontos fókuszálását. A Real-time Eye AF automatikusan felismeri és fókuszálja az [Human] vagy [Animal], illetve a Real-time Tracking funkciót. A Focus Magnififaction, és a Peaking funkciók megkönnyítik a manuális fókuszálást, az olyan funkciók pedig, mint a Touch Focus, Touch Tracking, valamint a Touch Shutter, lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy egyszerűen a monitor képernyőjén lévő alany megérintésével lehessen fókuszálni, követni és fényképezni. A ZV-1 II hozzáférhetőségi jellemzői (a specifikációkban felsorolt elemek): Screen Reader, Touch AE, Focus Magnifier, Peaking Display, Real-time Eye AF, Real-time Tracking, Touch Focus, Touch Tracking, Touch Shutter, Vari-angle LCD screen és Custom funkció.

Árazás és elérhetőség

Az új ZV-1 II 2023 júniusától lesz kapható a Sony hivatalos viszonteladó partnereinél, 1000 eurós becsült kiskereskedelmi áron.