Sosem látott objektívek jönnek: Pentax-FA 50mm f/1,4 HD és smc változatokban

0

A Ricoh új objektívek piaci bevezetését jelentette be, amelyek a 2019-ben megjelent HD Pentax-D FA* 50mm f/1,4 SDM AW mellett lesznek kaphatók, azzal megegyező gyújtótávolsággal és fényerővel.

Az új 50mm f/1,4 kétféle változatban készül, a HD Pentax-FA 50mm f/1,4 a legújabb több-rétegű HD bevonattal a nagy kontraszt és saroktól sarokig pengeéles leképezés szerelmeseinek készül, míg a smc PENTAX-FA 50mm f/1,4 Classic az 50 évvel ezelőtti objektívek egyedi képalkotásához kerül közelebb, frontlencséjére a Super Protect bevonat került, ennek „köszönhető”, hogy a régi korok objektívjeire jellemző szivárványszerű becsillanások itt megjelennek (de csak F4 blendéig), míg a HD változat sterilebb képet ad. Pontosan azért, hogy az smc változattal még erősebb fényben is tudjunk nyitott blendével fotózni, ehhez a típushoz mellékelnek egy ND16 természetes szürke szűrőt, így nem kell majd erősebben rekeszelnünk (az objektív ára is ezért magasabb).

Optikai felépítésük mindenesetre megegyezik, egyben jelezzük azt is, hogy nem a 2019-es D Pentax-D FA* 50mm f/1,4 SDM AW-hez áll közelebb, hanem az 1991-es smc PENTAX-FA 50mm f/1,4-hez, hiszen 6 csoportba rendezve 7 lencsetagból állnak. Részletes műszaki adatokat a hírünk alatt linkelt adatlapokon lehet megtekinteni.

Közelpontjuk 45 cm, s mindkettő kínál rekeszgyűrűt és kézi élességállításhoz fókuszgyűrűt is, igaz, ezek külső megjelenésükben eltérőek, a Classic változat inkább a korábbi filmes objektívekre hajaz.

A full-frame és APS-C szenzoros Pentax fényképezőgépekkel egyaránt használható HD Pentax-FA 50mm f/1,4 és smc PENTAX-FA 50mm f/1,4 Classic objektívek júniustól lesznek kaphatók, a HD változat 400 euróért, az smc változat 450 euróért.