Ismét semmit se fejlesztett a Ricoh: megjelent a Pentax WG-90

0

A Ricoh új víz- és porálló fényképezőgépet dob piacra Pentax WG-90 néven.

Eddig a jó hír.

A rossz hír az, hogy az elődnek számító Ricoh WG-80-hoz képest semmiféle változás nem történt, leszámítva a Pentax név újra alkalmazását, amelyet a gyártó azzal indokolt, hogy így akarja öregbíteni a Pentax jó hírét a vízálló kompaktok fejlesztése terén. Ez már csak azért is vicces, mert pont a Ricoh volt az, aki a Pentax felvásárlását követően a kompakt szegmenst egyszerűen saját név alatt kezdte bővíteni, tette ezt a Pentax első vízálló gépének, a Pentax Optio WG-10-nek utódjául szánt Ricog WG-20-nál is (ahol egyébként szintén nemigen volt fejlesztés, maradt a 14 Mpixeles CCD és az 5x-ös zoomobjektív is), még 2014-ben.
Tehát az eltelt 8 év alatt eddig nem volt fontos, hogy kiemeljék a Pentax fontosságát, de most aztán egy csapásra mégiscsak. Vajon nem inkább arról van szó, hogy az egyébként is lélegeztetőgépen lévő kompakt szegmensben Ricoh néven már nem nagyon lehet gépet értékesíteni, ehhez egy picit jobban ismert név kell már?
Mert fejlesztés ismét zéró a WG-90 esetében, tehát maradt a szenzor, az objektív és a szolgáltatások is.

A Pentax WG-90 is 16 megapixeles, 1/2,3″ típusú, hátsó megvilágítású (BSI) CMOS szenzorral dolgozik, az érzékenység ISO125 és 6400 között állítható. A váz szigetelése 14 méterig biztosít vízállóságot 2 órán keresztül (IPX8), valamint 1,6 méterről való leejtésnek is ellenáll. Természetesen por- és fagyálló is a gép.

A képeket 28-140mm (ekv.) gyújtótávolságú zoomobjektív vetíti a szenzorra, amely 5x-ös zoomátfogást kínál f/3,5-5,5 fényerő mellett. Emellett 7,2x-es digitális zoom is választható. Optikai (és szenzor eltolásos) képstabilizátorral ez a gép sem rendelkezik.
A frontlencse körül fehér LED fényforrások segítik a közeli makrófotók esetében a téma megvilágítását, ennek fényereje öt lépésben állítható. Lehetőség van teljes felbontásnál is használni a digitális mikroszkóp üzemmódot.
A 9 pontos, kontraszt alapú autofókusz rendszer 1 cm-ről is képes élesre állni. Normál fókuszmódban fél méterről fényképezhetünk. Szolgáltatásai közé tartozik a témakövetés és az arcfelismerés is.

A Pentax WG-90 a program automatika módon kívül több mint 20 témamódot kínál, köztük a vízalatti fotózást és videózást segítő beállításokat, vagy például éjszakai és HDR módokat. De ezek között sincs újdonság. Az automatikusan beállított expozíciós értékek +/-2 Fé tartományon belül felülbírálhatók az expozíció kompenzáció segítségével.

Videót továbbra is legfeljebb Full HD felbontásban rögzíthetünk, annak ellenére, hogy a gépben CMOS szenzor dolgozik. A képfrissítés max. 30 kép/mp, a hangfelvétel mono. Maradt a micro USB csatlakozó is, ami 2023 végén már eléggé furcsa.

A képek komponálását ezúttal is a gép hátulján lévő 2,7″-os LCD segíti, ami felett már 2010-ben is eljárt az idő, de minden bizonnyal a költséghatékonyság megőrzése miatt nem lehet komolyabb panelt beépíteni, maradt itt is a 270 ezer képpont (egy 920e képpontos panel valószínűleg 3 dollárral többe kerülne).

A fényképezőgép beépített vakut, önkioldót, HDMI kimenetet és 68 MB beépített memóriát kínál, mely SD, SDHC vagy SDXC kártyákkal bővíthető. Wi-Fi adaptert ez a modell sem tartalmaz.

A Pentax WG-90 elődjéhez hasonlóan fekete és kék színben lesz elérhető – itt legalább a kék újdonságnak számít, a WG-80 narancs színben vásárolható meg a fekete mellett.