Zéró fejlesztéssel: a vízálló Ricoh WG-80

0

A Ricoh bejelentette új WG-80 jelű vízálló kompakt fényképezőgépét, amely a 2020-ban megjelent WG-70-et váltja a piacon.

Fejlesztés azonban nem érte a gépet, ugyanaz a szenzor, ugyanaz az objektív, maradt a gyenge LCD is, de még a vízállóság mértéke is változatlan. Egyedül az objektív körüli makró LED fényt tették állítható fényerejűvé, ez azonban nyilvánvalóan firmware-ből is módosítható lett volna, ehhez nem kell új gépet kiadni.

De sebaj, igazság szerint nem is az a csoda, hogy nem történt fejlesztés, inkább az, hogy még megjelent egy új vízálló kompakt a piacon – még ha az gyakorlatilag azonos is a már piacon lévővel.

A Ricoh WG-80 is 16 megapixeles, 1/2,3″-os hátsó megvilágítású (BSI) CMOS szenzorral dolgozik, az érzékenység ISO125 és 6400 között állítható. A váz szigetelése 14 méterig biztosít vízállóságot 2 órán keresztül (IPX8), valamint 1,6 méterről való leejtésnek is ellenáll. Természetesen por- és fagyálló is a gép.

A képeket 28-140mm (ekv.) gyújtótávolságú zoomobjektív vetíti a szenzorra, amely 5x-ös zoomátfogást kínál f/3,5-5,5 fényerő mellett. Emellett 7,2x-es digitális zoom is választható. Optika (és szenzor eltolásos) képstabilizátorral a gép nem rendelkezik.
A frontlencse körül fehér LED fényforrások segítik a közeli makrófotók készítését, ennek fényereje öt lépésben állítható. Lehetőség van teljes felbontásnál is használni a digitális mikroszkóp üzemmódot.
A 9 pontos, kontraszt alapú autofókusz rendszer 1 cm-ről is képes élesre állni. Normál fókuszmódban fél méterről fényképezhetünk. Szolgáltatásai közé tartozik a témakövetés és az arcfelismerés is.

A WG-80 a program automatika módon kívül több, mint 20 témamódot kínál, köztük a vízalatti fotózást és videózást segítő beállításokat, vagy például éjszakai és HDR módokat. Az automatikusan beállított expozíciós értékek +/-2 Fé tartományon belül felülbírálhatók az expozíció kompenzáció segítségével.

Videót továbbra is legfeljebb Full HD felbontásban rögzíthetünk, annak ellenére, hogy a gépben CMOS szenzor dolgozik. A képfrissítés max. 30 kép/mp, a hangfelvétel mono. 2022-ben ez már inkább a ciki kategória, ahogyan a micro USB csatlakozó is.

A képek komponálását ezúttal is a gép hátulján lévő 2,7″-os, 230 ezer képpontos LCD segíti, ami felett már 2010-ben is eljárt az idő, de minden bizonnyal a költséghatékonyság megőrzése miatt nem lehet komolyabb panelt beépíteni (egy 920e képpontos panel valószínűleg 3 dollárral többe kerülne).

A fényképezőgép beépített vakut, önkioldót, HDMI kimenetet és 68 MB beépített memóriát kínál, mely SD, SDHC vagy SDXC kártyákkal bővíthető. Wi-Fi adaptert ez a modell nem tartalmaz.

A Ricoh WG-80 elődjéhez hasonlóan fekete és narancs színben lesz elérhető, azaz még a színekben sem tettek különbséget.

A kérdés az, hogy az egyre több vízálló okostelefon mellett (amelyek állókép és videófelbontásban is lekörözik a Ricoh modelljét, egyedül a zoom nem elérhető még általánosságban az okostelefonoknál, de a több kamerás változatok ezt a hiányosságot is áthidalják) vajon milyen piaca lesz ennek a modellnek – persze itt válik érthetővé, hogy miért is nem történt fejlesztés.
Részletes műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon találhatók.