Megjelent a Nikon Z 8

0

A Nikon új, profiknak szánt tükör nélküli fényképezőgépet jelentett be a Z rendszerébe. A full-frame szenzoros Nikon Z 8 főbb képességeiben megegyezik a már piacon lévő Z 9-cel, annál azonban kisebb és könnyebb, valamint kedvezőbb árú.

A méretek lefaragásának egyik módszere volt az, hogy elhagyták a Z 9-nél alkalmazott portrémarkolatot (de kiegészítő markolat elérhető a Z 8-hoz), amely egyébként különös ismertetőjele a top-pro szériának, ez volt már a tükörreflexes D6 korábbi szériájának korábbi tagjainál is (meg egyébként más gyártók is ezt az utat követik). A kisebb gépet így 1 kg alatti tömeg jellemzi.
Kissé átalakították a kártyafoglalatokat, így a Z 9 dupla CFexpress Type B megoldása helyett a Z 8 esetében egy CFexpress Type B és egy SD kártyafoglalat várja a memóriakártyákat (természetesen a biztonsági írási mód és az egymást követő írási mód, valamint a videók és fotók külön kártyára mentésének lehetősége itt is megmaradt.

A váz ezúttal is kapott időjárásállóságot (por- és cseppállóságot) adó szigeteléseket, igaz, kissé enyhébb mértékben, mint a Z 9 esetében.

A felbontás maradt 45,7 Mpixel, a szenzor is azonos, mint a Z 9-nél, a rétegelt CMOS szenzort 5 Fé-et adó mechanikus szenzorstabilizátorra építették. Ugyanígy a videófelvétel felbontása is maximum 8k, mint a Z 9-nél. Ilyen felbontásban 30 kép/mp, 4k felbontásban pedig akár 120 kép/mp képfrissítés is elérhető. A videók nem csak a szokásos H.265 tömörítéssel, de N-Log, 4:2:2 10 bites HLG módban és feldolgozatlan Apple Pro RES RAW-ként is menthetők (csak CFexpress kártyára). Egy folyamatos videófelvétel hossza max. 90 perc lehet (a Nikon Z 9 125 percével szemben).
A 120 kép/mp elérhető a fotósok számára is, legalábbis képkivágás esetében, 11 Mpixel felbontással. Teljes felbontásban 30 kép/mp a maximum.

A gyors kiolvasási sebességű szenzor nem csupán a sorozatnál jön jól, az igen rövid ideig tartó kiolvasás a gördülő elektronikus záras felvételeknél is jelentősen csökkenti a jello-effektust, ráadásul még a vakuhasználatot is lehetővé teszi, akár 1/200 mp-es vakuszinkronidővel. Az elektronikus zárnak köszönhetően a legrövidebb záridő immár 1/32000 mp is lehet, amely jelentősen kibővíti a nagy fényerejű objektívek használhatóságát még erős napsütésben is.
Mindezek pedig szükségtelenné tették a mechanikus redőnyzár használatát, így ilyen nem is került a gépbe, ami még tovább csökkenti a meghibásodás lehetőségét.

Javult a fókuszrendszer érzékenysége, f/1,2 fényerejű objektív esetén -7 Fé érzékenység érhető el, csillagfény módot bekapcsolva pedig még négyszer jobb érzékenység használható (-9 Fé).
A 405 mezős követő AF mintegy kilencféle témafelismerést támogat (emberek, kutyák, macskák, madarak, kerékpárok, autók, motorok, vonatok és repülőgépek/helikopterek). Ha a témafelismerést automatikusra állítjuk, akkor a gép képes ezeket a témákat önmagától is felismerni. Az élőlények esetében a szemérzékelés és a szemfókusz is elérhető, ráadásul ez az eddiginél kisebb szemméret esetén is használható már (pl. amikor az alany még távolabb van).
A Nikon Z 8 is támogatja a 3D követő fókuszt is (korábban ez csak a tükörreflexeseknél volt elérhető).

A kereső és a hátsó LCD teljes mértékben megegyezik a Z 9-nél alkalmazottal, az EVF 3,68 millió képpontos, 0,8×-es nagyítású, a hátsó LCD pedig 3,2″ képátlójú, 2,1 millió kép felbontású, érintésérzékeny, fel-le valamint két irányban oldalra dönthető.

A Nikon Z 8 május végétől lesz kapható, ára 4600 euró lesz, amely 1300 euróval kedvezőbb, mint a Z 9 ára.
A kiegészítő MB-12 markolatért 400 eurót kérnek.

A Nikon Z 8 főbb tulajdonságai:

 • 52,37 millió teljes, 45,71 millió effektív pixelszámú rétegelt, 35,9×23,9 mm méretű CMOS szenzor
 • igen gyors szenzorkiolvasás
 • elektronikus zár akár 1/32000 mp zársebességgel
 • igen csekély jello-effektus
 • ISO64-25600 érzékenység, kiterjeszthető ISOS32 illetve ISO51200-ig 1/3 Fé-es lépésekben, valamint ISO102400 és ISO204800-ra
 • 9 féle témát követni képes autofókusz rendszer
 • -7 Fé érzékenységű AF (f/1,2 fényerejű objektívvel), -9 Fé érzékenység csillagfény módban
 • 1/200 mp vakuszinkron sebesség (1/250 mp HSS képes rendszervakuval)
 • 1-20 kép/mp beállítható sebességű sorozat, vagy akár 30 kép/mp sorozat sebesség teljes felbontásban
 • 11 Mpixeles felbontásban 120 kép/mp sorozatsebesség (képkivágás nélkül)
 • 8k UltraHD felvétel 30 kép/mp-cel, 4k UltraHD videófelvétel 120 kép/mp-ig
 • N-Log, 4:2:2 10 bites HLG mód és Apple Pro RES RAW támogatás
 • max. 90 perc folyamatos felvételi idő
 • 3,2″ képátlójú, 2,1 millió képpontos, érintésérzékeny, fel-le és két irányban oldalra dönthető LCD
 • 3,68 millió képpontos, 0,8×-es nagyítású, keresősötétedés nélküli elektronikus kereső
 • CFexpress Type B és SDXC (UHS-I) kártyafoglalatok
 • USB Type-C, mikrofon és fejhallgató csatlakozók
 • Nikon EN-EL15c lítium-ion akkumulátor

Sajtóközlemény:

A NIKON KIADJA AZ AGILIS Z 8 FÉNYKÉPEZŐGÉPET. CSÚCSTELJESÍTMÉNY KOMPAKT KIVITELBEN

2023. május 10.: A Nikon ma a nagy teljesítményű és agilis Z 8 fényképezőgéppel bővíti a professzionális Z sorozatú, tükör nélküli fényképezőgépei kínálatát. A Z 9 számos funkciója mellett könnyű vázzal rendelkező, vadonatúj Z 8 elképesztő rugalmasságot biztosít a videókkal és állóképekkel is dolgozó hibrid alkotók számára, amellyel életre kelthetik elképzeléseiket.

A kategóriaelső teljesítmény és a kompakt felépítés hihetetlen ötvözete révén a Z 8 izgalmas folytatása a Z 9 fényképezőgépnek és igazi kreatív utódja a D850-nek. A Z 8 tömege mindössze kb. 910 g, így a váz 30%-kal kisebb a Z 9-nél, és 15%-kal kisebb a D850-nél. Ez a tökéletes hibrid kamera azoknak az alkotóknak, akiknek könnyű vázra van szükségük a felvételek kézből történő rögzítésére, vagy egy olyan teljes képméretű fényképezőgépre, amely tökéletesen kiegyensúlyozható bármilyen felszerelésen, beleértve a legtöbb gimbalt is.

A Z 8 valóságos erőmű: az állóképek 45,7 megapixel felbontása és 8.3K natív videófelbontás számos lehetőséget kínál. A Z 9-ben is megtalálható rétegelt CMOS-érzékelő és EXPEED 7 processzor látványos képminőséget biztosít közvetlenül a fényképezőgépből, maximális rugalmasságot biztosítva az alkotóknak bármilyen munkafolyamathoz való alkalmazkodáshoz. A videók számos képkockasebességgel és kodekkel rögzíthetők, beleértve a közvetlenül a kamerában elérhető 12 bites RAW-videóformátumot akár 8,3K/60p vagy 4.1K/120p felbontásban is. A fotósok számos fájlmérettel és sorozatfelvételi sebességgel dolgozhatnak, beleértve az elképesztő 120 kép/mp sebességet is. A HDR-tartalmak alkotói számára a fényképezőgép 10 bites HEIF állóképeket és 10 bites HLG videórögzítést kínál.

A kisebb, könnyebb váz nem megy a megbízhatóság rovására: a Z 8 professzionális minőségű időjárásálló szigeteléssel büszkélkedhet, és a Nikon D6 és Z 9 csúcsmodelljeivel azonos hidegtűrés biztosítja a megbízható teljesítményt alacsony hőmérsékleten is. A Z 8 az első olyan Nikon tükör nélküli fényképezőgép, amely két USB-C porttal rendelkezik, ami gyors fájlátvitelt tesz lehetővé töltés közben. A fényképezőgépen kívül rendelkezésre áll egy minden elképzelésnek és költségvetésnek megfelelő NIKKOR Z objektív, valamint partnereink számos tartozéka a gimbaloktól a mikrofonokig, és még sok más.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőket mondta: „A Z 8 az agilitás egy teljesen új szintjét hozza el a professzionális termékcsaládunkba. Nagy teljesítményű és rugalmas videó- és állóképrögzítési képességei igazi hibrid munkaeszközzé teszik, miközben kompakt váza a fotósok széles körének igényeit elégíti ki. A fényképezőgép annyi mindent tud, hogy könnyedén helyt áll bármilyen kreatív kihívással szemben.”

Főbb jellemzők: Z 8
Videó: makulátlan minőségű 8K vagy 4K videót rögzít, és számos hely- és időtakarékos funkcióval büszkélkedhet. A felhasználók 12 bites RAW-felvételeket készíthetnek közvetlenül a fényképezőgépen és dolgozhatnak a Nikon N-RAW fájljaival, amelyek fele akkorák, mint egy ProRes RAW HQ-fájl. Belső 8.3K N-RAW vagy 4.1K ProRes RAW HQ-felvételek készítésekor Full-HD proxy fájlok jönnek létre közvetlenül a fényképezőgépen.
Állóképek: kiemelkedő 45,7 MP-es állóképeket készít lenyűgöző dinamikatartománnyal, és rugalmas sorozatfelvételi sebességekkel – többek között az őrületesen gyors, 120 kép/mp sebességgel – büszkélkedhet, teljes AF/AE funkcióval és a kereső elsötétítése nélkül. Az exkluzív portréfunkciókkal a fotósok finomhangolhatják a színárnyalatot és a fényerőt, vagy lágyíthatják a bőr megjelenését.
Rétegelt 45,7 MP-es teljes képes CMOS-képérzékelő: a Nikon által, rendkívül nagy felbontású képminőség biztosítására tervezve. A világ leggyorsabb beolvasási sebességével és az elektronikus zárral gyakorlatilag megszűnik a csúszózár-effektus.1
EXPEED 7: a fényképezőgép villámgyors élességállítását, zökkenőmentes videófelvételt és nagy sorozatfelvételi sebességet tesz lehetővé. Példátlan sebességgel kezeli az összetett AF és AE számításokat, és külön-külön feldolgozza a rétegelt képérzékelőből származó kettős adatfolyamot.
Mélytanulásos AF: precíziós érzékelés és emberek, kutyák, macskák, madarak, autók, motorok, kerékpárok, vonatok és repülők követése. A témaérzékelés és az AF -9 Fé értékig levihető videók és állóképek esetén. A szemek élesek maradnak, még akkor is, ha a téma gyorsan és fejjel lefelé mozog. Az arcok akkor is élesek lesznek erős ellenfény esetén is.
Valódi élő kereső és dönthető monitor: az elsötétedés nélküli kereső zökkenőmentes képet biztosít a dual-stream technológiának köszönhetően. Nagy fényerejű, négytengelyes, dönthető, érintőképernyős monitor.

HDR-tartalomra kész: 10 bites HEIF fényképeket és 10 bites HLG videókat rögzít. A tartalom azonnal megtekinthető HDR képernyőkön, szerkesztés nélkül.
Két USB-C port és kettős kártyafoglalat: külön USB táp- és kommunikációs csatlakozók a gyors átvitelhez töltés közben. Kettős kártyafoglalat a rugalmas felvételkészítéshez és tároláshoz.
Kezelés: mély, kényelmes markolat. Külön kijelzőfelületek a videók és az állóképek számára. A menük függőleges felvételek készítésekor forognak.
Könnyű és strapabíró: tömege mindössze kb. 910 g, és a nagy teljesítményű időjárásálló szigetelés távol tartja a port, a szennyeződéseket és a nedvességet.2 A Nikon D6 és Z 9 csúcsmodelljeivel azonos hidegtűrésnek köszönhetően pedig -10 °C hőmérsékletig tud megbízhatóan felvételeket készíteni.
Külön megvásárolható függőleges elemtartó markolat: A Nikon új MB-N12 egy- vagy kétforrású elemtartó markolata használható függőleges felvételek készítéséhez vagy telefotó objektívek ellensúlyozására, valamint hosszabb, egész napos fényképezéshez.

Megjegyzések:
1 A 30 megapixeles vagy nagyobb képérzékelővel rendelkező tükör nélküli fényképezőgépek között 2023 májusától, a Nikon kutatásai alapján.
2 A fényképezőgép por- és cseppállósága nem garantált minden helyzetben és minden körülmények között.