Az Imaging Resource is bezárt

0

Lassan elképesztőnek mondható az, ami a fotótechnikával foglalkozó komoly, nagy múltú lapok között történik.
2023. március 22-én adtunk hírt arról, hogy a 25 éve alapított DPReview fotótechnikai hírportál befejezi működését (igaz, akkor április 10-i dátumot adtak meg, ezzel szemben a mai napig vannak még új tartalmak).

Az Imaging-resource.com címlapja 2019-ben.

Most pedig arról kell beszámolnunk, hogy a szintén 25 éves, szintén angol nyelvű Imaging Resource tartalmától kell búcsút vennünk.
Az Imaging Resource, majd annak testvérlapjaként objektívtesztekkel foglalkozó SLRGear a DPReview-hoz hasonlóan igen komoly múltra tekint vissza, tesztjeik a legmeghatározóbbak között voltak számontartva. A lap 2019-ben már egyszer a csőd szélére jutott, akkor az alapító Dave Etchells-től a Madavour Media vette át a lapcsalád menedzselését.
Sajnos nem telt bele három év, a tulajdonos tovább adta a BeBop Channel Corporation-nek, akik többek között az Outdoor Photographer és a BirdWatching lapok tulajdonosa is.

Az Imaging Resource bezárásában a legmegdöbbentőbb az, hogy semmiféle előzetes jelzés, vagy hír nem jelent meg, a tartalmat egyszerűen elérhetetlenné tették, a korábbi website az Outdoor Photographer weboldalára visz.

Sajnos ebből jól látszik, hogy az évek óta tartó, a fotótechnika piacot érintő zsugorodás nem marad következmények nélkül: még a tőkeerős, nagy látogatottságú lapok is megszűnnek, vagy beolvadnak. Hogy a kisebbekkel mi lesz, az csak a tulajdonosokon múlik: egy biztos, hogy az egyre kisebb forgalom egyre kisebb hirdetési összegeket jelent, amely egyre kisebb büdzséket eredményez, így elsőként a nagy költségvetéssel dolgozó lapok, majd pedig a kisebbek is elkerülhetetlenül mennek a süllyesztőbe.
S hogy mi várható?
Nem nehéz kitalálni: olyasmi, mint az elektronikai szaklapokkal. A korábban virágkorukat élő lapok sorra zártak be, szűntek meg. Az interneten persze kicsit más a helyzet, de itt is érvényesülnek a piaci törvények: a fizetéseket valahogyan ki kell termelni. Ha hirdetői oldalról ez nem lehetséges, akkor vagy más forrásokat kell keresni, vagy le kell húzni a rolót. Más források márpedig nincsenek.