Kipróbáltuk: Adobe Photoshop Elements 3 teszt

0

Telepítés

Első cselét mindjárt a telepítés után bevetette, amikor nem akart elindulni gépemen, de ezt a malőrt betudtam alig több mint egy évtizedes PC-s tapasztalatlanságomnak és számítógépem zilált állapotának. A helyzet akkor kezdett komolyra fordulni, amikor a szerkesztőségi gépek közül is csak a másodikon jutott jobb belátásra. Már azzal kapcsolatban, hogy el szeretne-e indulni. Egyszóval minden adott volt, hogy több órányi hasztalan próbálkozás után, kiszőrösödött szívvel lássak neki a program tanulmányozásának és nagyon ne szeressem. Kemény és borostás szívem azonban hamar meglágyult a program széleskörű használhatósága, funkciói és nem utolsósorban baráti ára láttán.

Indítás

A program indulásakor egy átlátható választóképernyőt kapunk, ahol a fontosabb funkciók felé vehetünk útirányt. A Product Overview és Tutorial rész a program működésével ismertet meg, míg a továbbiak a főbb funkciókhoz vezetnek. Az Elements gerincét a képnéző-rendszerező, valamint a fotószerkesztő programrészek adják, külön-külön kezelőfelülettel, de egymás közt egyszerű átjárhatóságot biztosítva.
Képnéző-rendszerező

Először az Organizer programrészt vettem szemügyre, amely fotóink organizálására szolgál. Nahát?!
Itt tekinthetjük meg, rendszerezhetjük és rendezhetjük albumokba képeinket. A fotók számítógépünkről vagy digitális fényképezőgépünkről hívhatók be, de a forrásuk kártyaolvasó, szkenner, kamerás mobil, vagy internetes fotómegosztó szolgáltatás is lehet. Az új verzió osztott szkennelés funkciója egyszerre több fotó bevitelét, válogatását és elforgatását támogatja.
A fotók rendszerezése előre kialakított, vagy egyedileg létrehozott témakörök szerint is lehetséges, az összehasonlító funkció pedig egy képsorozat legjobban sikerült tagjainak kiválasztásánál lehet hasznos. Kimenetként a nyomtatás az egyik legkézenfekvőbb megoldás, és visszafelé is eljátszhatjuk ugyanazt, amit a szkennelésnél, tehát a program automatikusan több képet is egy lapra rendez és beméretez. Mondanom sem kell, hogy a mottó itt az „egyszerűség” volt. A fényképek végcélja e-mail, webes képgaléria vagy CD/DVD is lehet és utóbbihoz sem lesz szükségünk külön programra, hiszen az Elements a CD és DVD lemezek írását közvetlenül elvégzi.
Számomra az Organizer kétségkívül legérdekesebb részét a Create programrész jelentette, melyet az ugyanilyen feliratú gombbal érhetünk el. Nevezzük mondjuk „kreatív” szekciónak, bár a kreativitás nagy részét a program által felkínált sablonok adják, de némi szabadságunk azért marad. A lényeg itt úgy is újfent az egyszerűségen van és a sikerélményen. Az pedig garantált, hiszen néhány gombnyomás után fotóink internetes webgalériaként, falinaptárként, üdvözlőlapként, meghívóként, vagy fotóalbumként folytathatják dicső életüket, de készíthető belőlük slideshow (diavetítés) is, amely alá akár zenét, feliratot vagy hangalámondást is tehetünk. Mindezen pedig a VCD formátumú DVD-s képbemutató a tejszínhab. Vagy inkább a kis cseresznye a tejszínhab tetején. Mindez nagyjából 5 perc alatt átlátható és kezelhető bárki számára, és még nekem is csak 10 percre volt szükségem, hogy beletanuljak.
Fotószerkesztő

Röstellem, de miközben a képnézegetővel ismerkedtem, gondolataim azért mégis a szexi fotószerkesztőn jártak, így hát nem is kellett kétszer füttyentenie, hogy gyorsan hűtlen legyek előző választottamhoz és a szerkesztgetés bűnébe essek. Ezt a tulajdonságát éreztem az Elements legnagyobb erényének, és – nem hiába a névben a Photoshop előtag – az is.
Aki most kezd ismerkedni a digitális képszerkesztéssel, annak a Quick Fix rész ajánlott, mely a legalapvetőbb fotójavítási funkciókat adja a kezünkbe, így például a világosság, kontraszt, szín és élesség módosításának lehetőségét. A kezelőfelület a fotószerkesztő programokban megszokott, de annál némileg szellősebb. A 3. verzióban bevezetett új eszközök közül feltűnik a vörös szem hatás eltávolító ecset (Redeye Removal Tool), vagy a Shadows/Highlights funkció, amellyel úgy világosíthatunk vagy sötétíthetünk a kép árnyékos és fényes területein, hogy a fotó egyéb részleteinek világossága nem, vagy csak kis mértékben változik.
A Standard Edit programrész azok számára készült, akik önfeledt hasast szeretnének ugrani a képszerkesztés mélyvizébe. A Quick Fixhez képest itt sokkal több lehetőség adott képeink javítására. Ha nagyon vicces akarnék lenni, azt mondanám, hogy annyi funkcióval szolgál, hogy nem csak a fotók javításának, de rontásának lehetősége is fennáll. De mivel ez gyenge kiszólás lenne, így maradok annál a megállapításnál, hogy első pillantásra rendkívül kedvező kép alakult ki bennem. Ennek fő oka az, hogy a „nagy” Photoshopból ismert eszközök jó része itt is megtalálható, illetve a kezelőfelület is nagy hasonlóságot mutat a Photoshopban megszokottal. Ha hunyorítok egyet, akkor minden szempontból otthon érezhetem magam a Fotóboltban. Nézzük csak!? Igen, teljesen olyan.

Legnagyobb segítségként itt van mindjárt a nagytestvér lelkét jelentő rétegkezelés, összhatásmódostul és adjustment rétegestül együtt. Enélkül nincs tavasz és nyár, nem teljes az öröm. Lényegében nehezen nevezi ma magát fotószerkesztőnek az olyan program, amelyből kihagyták a rétegkezelést.
Új jövevény a Healing Brush és Spot Healing Brush eszköz, melyek jó szolgálatot tehetnek a nemkívánatos képelemek eltávolításában. Segítségükkel például az arcbőr apró hibái, vagy a szkennelt képen maradt karcolások és porszemek tüntethetők el nyomtalanul. A Spot Healing Brush a legújabb Photoshopban debütált néhány hónapja, és örvendetes, hogy az Elementsben is visszontlátjuk. Viszont van néhány, csak itt fellelhető eszköz is, így például a mókás nevű Cookie Cutter Tool, amellyel előre megadott, vagy importált formákat, kereteket vághatunk képeinkbe, mondjuk szív alakban. A Selection Brush Tool használatával kijelölést festhetünk a képre. Ez azért is hasznos funkció esetünkben, mert az Elementsben nincs gyors maszk lehetőség, a Selection ecset alkalmazása viszont nagyrészt helyettesítheti. Az ecset opciók egyébként, hasonlóan az összes többi eszköz tulajdonságaihoz, a megszokott módon állíthatók a fejlécben.

Az Enchance menü alatt találjuk a Photoshop alap képmódosító parancsainak egy részét, némelyeket kissé egyszerűbb formában. Ezen belül az Adjust Lighting pontba kerültek a különféle világosító eszközök, így a Shadows/Highlights, Brightness/Contrast és a Levels parancs, az Adjust Color alól pedig a színek módosítására szolgáló Hue/Saturation, Replace Color és a Variations parancs választható. Egy részük pedig automatikusan is használható az Auto Levels, Auto Contrast és Auto Color Correction menüpontok alatt, azok számára akik megbíznak a program ízlésében. Itt megemlítendő újdonság az Auto Smart Fix parancs, ami „megpróbálja kitalálni”, hogy fotónknak milyen világosság és színmódosítás állna jól. Meg kell hagyni, hogy az esetek nagy részében valóban „smart”, az fix! Szintén új eszköz a hisztogram paletta, melynek segítségével a módosított, vagy módosítandó kép szín-, és árnyalateloszlását kísérhetjük figyelemmel. Avatottabb szem számára könnyebben észrevehetők az árnyalateloszlás aránytalanságai, például a beégett részek.
A Photoshopból már jól ismert Styles palettát Styles and Effects néven itt is megkapjuk pepitában, magyarán jobban rendszerezve. Jómagam szinte sosem használtam, de néhány fura effekt egyetlen gombnyomással kivitelezhető vele. Például ha árnyékvetés effektet, vagy vízfodrozódást szeretnénk, akkor nem érdemes kihagyni. Egyébként igen. Ugyanezen részben válogathatunk a filterek között is, amelyeket egy az egyben a Photoshopból emeltek át. Ha jól számoltam nem is maradt ki egy sem, amelyik a v7.0-ás verzióban benne volt.
Nagy könnyebbséget jelent a How To ablak, ahol a képszerkesztés közben azonnali segítséget kaphatunk. Más jellegű segítség, de az előtte-utána képállapot funkció is hasznunkra lehet, így azonnal ellenőrizhető az elvégzett javítások eredménye a fotó eredeti állapotához viszonyítva.

Hiányolnunk kell viszont az előzmény ecsetet és a különböző görberajzoló eszközöket, vagy az előzmény paletta Snapshot lehetőségét. Nagy bánatomra hiányzik a színcsatornák széleskörű kezelése és több színmód is. Színmódokból csak az RGB, az Indexed Color, a Grayscale és a Bitmap módok maradtak.
Az Elementsből kimaradt a makrók (actionök) mentése és használata, így a kötegelt feldolgozás is. Jó pont viszont, hogy boldogul a 16 bites képekkel és a RAW formátum rajongóit sem hanyagolták el a program készítői. Íme, egy komoly érv amellett, hogy gyakorlottabb felhasználók is bizalommal fordulhatnak az Elements felé. Viszont akkor a panoráma megszállottak se maradtak ki a jóból, hiszen a program apró grátiszként egyszerű képösszeillesztő lehetőséget is magában rejt.
Értékelés

Az Adobe Photoshop Elements v3.0 személyében egy könnyen használható és gyorsan kiismerhető digitális fotószerkesztőt kap a vásárló. Biztos vagyok benne, hogy ha sampon lenne, dobozán a 3in1 felirat virítana, hiszen a fotószerkesztő funkción felül egy használható képnézegetőt és egy bemutató-falinaptár-meghívó kreátort is magunkénak tudhatunk.
Nem utolsó szempont, hogy a kezelőfelület sok tekintetben emlékeztet a Photoshop felhasználói felületére, illetve eszközeire, és több esetben ugyanazokkal a funkciókkal találkozunk mint a nagy tesóban. Sőt, annak sok fontos eszköze itt is megtalálható. Aki tehát idővel szűkösnek érzi az Elements szolgáltatásait, és hajlandó áldozni a Photoshop extra képességeire, az több ottani funkciót személyes ismerőseként üdvözölhet majd, hiszen az Elementsben már megszokta kezelését.
A program egyik nagy erényéről kell még szólnunk így a cikk végén. Ez pedig az ára. A bruttó 30000 forint körüli végfelhasználói ár bizony sokkal inkább az átlagfelhasználó pénztárcájára szabott, mint a nagy Photoshop ára, így mellette jut még tejre-kenyérre, sőt egy kis mazsolás kalácsra is, hogy tovább édesítse az Adobe Photoshop Elements v3.0 társaságában töltött kreatív perceket.

A program tesztverzióját a Trans-Europe Kft bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!