Röviden: HP PhotoSmart R717 teszt

0

Külső:

A korábban bemutatott M417 és M517 fényképezőgépekkel szemben az R717 kisebb, zömökebb, de mégis biztosabb fogású. Ezt az előlap fém burkolata, valamint a nagyobb súly miatt érezhetjük így, de természetesen ezen a gépen is megtalálható a már ismerős bemélyedés, ami az új PhotoSmart-ok közös jellemzője. A műanyag állványmenet 1,5 cm-rel került távolabb, mint az optikai tengely vetülete. Ha a gépet állványra helyezzük mind a memóriakártya, mind az akkumulátor cserélhető marad.Képérzékelő:

A fényképezőgépben a nagy felbontású, az ultra-kompakt gépekben alkalmazott legnagyobb méretű érzékelő található. Az 1/1,8″ típusú 6 Mpixeles CCD segítségével legnagyobb felbontásban 2848×2144 pixeles képeket készíthetünk.

Ezen kívül használhatunk kisebb felbontást is: 2304×1728, 1792×1312 vagy 640×480. A képeket csak JPEG formátumban menthetjük el, négy féle minőségi fok közül választhatunk: *, **, *** és ****.

A szükséges érzékenységet a gép képes automatikusan is kiválasztani, de a fotós is megadhatja a használni kívánt értéket ISO50, ISO100, ISO200 vagy ISO400 közül.


Kijelző:

A hátlapra átlagos méretű, 1,8″-os LCD került, 4,5 cm-es hasznos képátlóval.
A képek komponálását kis képet adó átnézeti keresővel is elvégezhetjük. Lejátszáskor az LCD-n igen nagy (közel 100x-os) belenagyítást is végezhetünk, ahol akár a pixeleket is megszámolhatjuk a képen. Erős napsütésben az LCD képe közepesen látható.

Kezelés:

Amit az M417 és M517 modelleknél már leírtunk, az itt is érvényes. A PhotoSmart gépek egyik érdekessége, hogy az exponáló gomb mellett a videórögzítéshez külön gombot helyeztek el. Ez az ötletes megoldás lehetővé teszi, hogy ne kelljen menüből, vagy több gomb nyomogatása által kiválasztani a mozgóképrögzítés üzemmódot, hanem szó szerint egy gombnyomásra induljon a felvétel.

Ami még feltűnhet, mint érdekesség, hogy a zoom vezérlésére szolgáló gombokat nem egy vonalba, közvetlenül egymás mellé helyezték, hanem íves alakban. Ez lehet, hogy első ránézésre meglepő és szokatlan, de a kezelése egyáltalán nem rossz, sőt kifejezetten ügyes ötlet.

A négy navigálóbillentyűre nem helyeztek külön funkciókat, az önkioldó/sorozat, a vakumód és a makró/fókuszmód külön gombokat kaptak a hátlapon az LCD-től jobbra.
Objektív:

A HP PhotoSmart R717 a nagyobb CCD miatt teljesen új optikát kapott. Ebbe a gépbe egy 8-24 mm fókusztávolságú, átlagos, f/2,8-4,8 fényerejű változat került, amelyet kisfilmes rendszerbe átváltva 39-117 mm-nek megfelelő gyújtótávolságra állíthatunk be.

Az objektívet kikapcsolt állapotban a környezet hatásaitól két műanyag lamella védi, amely bekapcsoláskor automatikusan elmozdul a fény útjából.

A fókusztávolságot a nagylátószögű álláson kívül 6 értékből választhatjuk ki, ez a 3x-os átfogású kompakt gépek között átlagos.

A makrózás ennél a gépnél sem kiemelkedő, a 95 mm-es legkisebb befogható szélességű terület jelentősen elmarad az átlagos 55-60 mm-től. Makrózáskor egyébként a zoom használható, de a legnagyobb nagyítást nagylátószögnél érhetjük el.

Vaku:

Bár a vaku viszonylag közel, mintegy 3 cm-re található az optikától, a vörös szemektől nem kell tartanunk. A HP által elsőként használt utólagos, digitális vörösszem korrekció ugyanis nagyon hatékonyan működik. A tesztfotónkon egy sötét szobában ülő emberről készítettünk felvételt, ahol a vörös szemek természetesen jelentkeztek, de a géppel az utólagos feldolgozást kérve (lejátszás módban) tökéletesen eltűnt a vörös szín (nem négyzetet rajzolt a szemekre, hanem valóban szép munkát végzett). Ez a szolgáltatás igen hasznos lehet azok számára, akiknek nincs tapasztalatuk, vagy nincs idejük ahhoz, hogy képszerkesztő programban pepecseljenek az ilyen problémával.

A vaku üzemmódjai egyébként átlagosak, a szokásos automatikus, derítés, vörösszem-hatás csökkentő és kikapcsolt állapoton kívül hosszú szinkronidővel is használható.

Kézi beállítási lehetőségek:

Az egyik nagy különbség az R717 és más ultra-kompakt HP modellek között a kézi beállításokban található. Az R717 ugyanis részletes kézi vezérléssel is rendelkezik. Megadhatjuk a használni kívánt rekeszértéket, igaz, csak minimum és maximum közül választhatunk (nagylátószögnél F2,8 vagy F4,8). Kiválaszthatjuk a használni kívánt fénymérést mátrix, középre súlyozott átlagolt, vagy szpot közül. Az automatikus élességállítást beállíthatjuk széles területre, vagy egyetlen pontra a kép közepén, sőt, kézi élességállítást is végezhetünk. Utóbbi esetben az LCD-n digitális nagyított (vagyis pixeles) képet láthatunk, de távolságskála is könnyíti a dolgunkat, főleg sötétben, amikor az LCD-n már egyébként sem látnánk semmit. Hab a tortán, hogy végtelen tárgytávolság egy-két gombnyomással kiválasztható. A sötétben való fókuszáláshoz egyébként a gép narancs színű segédfényt is alkalmaz, amelynek hatótávolsága 2-3 méter közötti.

A témamódok között egy gombbal válthatunk, ennek nyomkodásával érhetjük el többek között a rekesz-előválasztást is, ami kissé furcsa megoldásnak tűnik. A témamódok a következők: sport, tájkép, portré, panoráma, strand, hó, naplemente, múzeum, dokumentum, rekesz-előválasztás.

A képeffektek között megtalálhatók a fekete-fehér és szépia módok, kérhetünk dátumozást is a képeinkre, illetve két fokozatban használhatjuk a hisztogram széthúzásán alapuló Adaptive Lightning világosság-korrekciós módot is, amellyel a túl nagy kontraszt különbségű (de még nem bebukott) területekre lehet még kis mértékben látható részleteket varázsolni. Ezen kívül módosítható az élesítés, a színtelítettség és a kontraszt mértéke is.


A fehéregyensúlyt automatikus álláson kívül beállíthatjuk napfény, árnyék, izzó és fénycső értékre, valamint kézi beszabályozást is elvégezhetünk.Sorozat, videó:

A gép sorozat módja egészen jó, bár a sorozat hossza nem túl nagy (3 képet készíthetünk egy menetben) a sebessége jó: 2,3 kép/mp, s mindezt 6 Mpixeles felbontásban.

A videófelvétel felbontása csak 320×240 pixeles lehet. A felvétel során az optikai zoom és az élességállítás inaktív, a fénymérés viszont működik. A fókusztávolságot tehát csak a felvétel megkezdése előtt állíthatjuk be, menet közben digitális zoommal se közelíthetünk a témára.

Sebesség, késleltetés:

A fényképezőgép bekapcsolása után 3,1 mp-cel később jelenik meg az élőkép. Ez átlagos érték. Az élességállítás sebessége viszont jó. S ami még kiemelendő: makró módban ha túl közel vagyunk a témához, akkor bizonyos határon belül nem csak annyit közöl velünk a gép, hogy nem tud élességet állítani, hanem azt is elárulja, hogy azért, mert túl közel vagyunk. Az élességállítás nagylátószögnél 0,4-0,6 mp, tele állásban 0,6-1 mp. Ami egy kicsit zavaró, hogy a képekbe történő belenagyítás során a gép elég sokat gondolkozik. Felbontástól függően 1-2 mp is eltelik, mire a kis méretű képből a nagyított képbe kerülünk.

Extra szolgáltatások:

Extra szolgáltatások közül a képelforgatást, a maximum 1 percig tartó hangmegjegyzés funkciót és az automatikus expozíció-sorozatot kell megemlítenünk, mint hasznos és jó szolgáltatást. S persze ne felejtsük el a korábban már ismertetett Adaptive Lightning és az igen hatékony vörös-szem hatás csökkentő megoldásokat se.


A PhotoSmart R717 elődjében, az R707-ben bemutatott utólagos fotóértékelő funkció ebben a modellben is megtalálható. Ennek segítségével kielemezhetjük a képet, és megtudhatjuk, hogy hogyan lehetne rajta javítani.

Memória:

A képeket és videókat a gép belső 32 MB-os memóriájába menthetjük, ami egy SecureDigital kártyával bővíthető. A 6 Mpixeles felbontást figyelembe véve mi legalább 512 MB-os SD kártya megvásárlását javasoljuk.

A fényképezőgép Li-ion akkumulátorból nyeri a működéséhez szükséges energiát, amely 3,7 V feszültségű, 1050 mAh kapacitású. Az akku töltését külső akkumulátortöltőben végezhetjük.

A gép bal oldalán az USB kimenetet és az adapter bemenetet találjuk.


A fényképezőgépek dobozában a gép, a kezelési útmutatók és a szoftvereken kívül a következők találhatók:

  • USB kábel
  • csuklópánt
  • Li-ion akku 1050 mAh; 3,7V
  • akkumulátor töltő

Értékelés:

A HP PhotoSmart R717-et azok számára ajánljuk, akik szeretnének egy kis méretű, jól összerakott, stabil érzésű gépet, amellyel átlagosnál nagyobb felbontású fotókat lehet készíteni. Jó választás azok számára, akik igényt tartanak a manuális beállításokra, nem akarnak foglalkozni a számítógépes képfeldolgozással, nem szándékoznak makróképeket készíteni, de elegük van a kompakt gépekre általában jellemző vörösszemű fotóalanyokkal teli képekből.

A HP PhotoSmart R717 ára bruttó 75 ezer forint.

A gépet a kipróbálás idejére a HP Magyarország-tól kaptuk kölcsön. Köszönjük!