Kipróbáltuk: Panasonic DMC-FZ5 teszt

0

Bevezető

A Panasonic DMC-FZ4 és FZ5 a sorozat két legújabb tagja, a költséghatékonyság jegyében készültek. A korábbi drágább modellekkel szemben ezekbe a típusokba már nem a híres F2,8 fix fényerejű (és nagyméretű) objektív került, hanem egy új, kisebb méretű és az ultra zoom-ok között nagyjából átlagos fényerejű változat. A gépeket ezüst és fekete színben lehet megvásárolni. Nálunk az ezüst színű FZ5 járt.A fényképezőgépet dobozából kibontva elsőként annak apró mérete tűnik fel. A kis méreten túl kis tömeg is jellemzi az FZ5-öst, amely a Li-ion akkumulátor behelyezése után sem gyarapszik jelentősen. Az ezüst színezés sajnos csak külső festés, a műanyag burkolat nem anyagában színezett, így hosszabb használat után számítanunk kell a festékréteg lekopására, az erősebben igénybe vett területeken.

A DMC-FZ5 modellbe 1/2,5″ típusú, 5,36 Mpixeles (az FZ4 modellben 4,2 Mpixeles) CCD-t helyeztek el, amellyel legnagyobb felbontásban 2560×1920 képpontos felvételek készíthetők. Ezen kívül természetesen választhatunk kisebb felbontásokat is, 3; 2; 1,3 és 0,3 Mpixel méretekben, valamint a Panasonic gépekre jellemzően a HDTV felbontásának megfelelő, 1920×1080 képpontos, 16:9 oldalarányú képet is rögzíthetünk. A képeket JPEG tömörítésben, vagy TIFF formátumban menthetjük el, a JPEG tömörítés fokát két érték közül választhatjuk ki.


A fényképezőgép legnagyobb előnye az optikailag stabilizált DC Vario-Elmarit 12x-es átfogású zoom objektíve, melynek fókusztávolsága 6-72 mm, ez kisfilmes rendszerben 36-432 mm-nek felel meg (az FZ4-nél 35-420 mm-nek). Az objektív fényereje kategóriájában jó-átlagos, nagylátószögnél f/2,8, tele állásban f/3,3 fényerővel dolgozhatunk. A nagy fókusztávolságoknál könnyen előforduló, kézremegés okozta bemozdulás esélyeit a hatékony Mega O.I.S. optikai képstabilizátor csökkenti, amely a gyakorlati alapokra nyugvó reciprok szabályhoz viszonyítva itt kb. 1 Fé-kel hosszabb záridőkkel való, kézből exponálást tesz lehetővé. A korábbi FZ modellek optikájával szemben erre az objektívre nem került élességállító gyűrű, ez persze betudható a kisebb méretnek, de nagyobb valószínűsége van annak, hogy az alacsonyabb ár elérése érdekében hagyták le. Az optikára a gyárilag mellékelt adapter felhelyezése után 55 mm-es menetű előtétlencsék és szűrők, valamint a dobozban mellékelt napellenző tekerhető fel.Az élességállítás többféle üzemmódban működhet, de ezek között nem találunk kézi élességállítást. Az autofókusz rendszer középső ponton, széles területen, 3 ponton egy sorban, ill. a kép teljes területén 9 ponton működhet. A 3 ponton és a széles területen használhatunk nagy sebességű üzemmódot is, ez esetben az LCD-n vagy EVF-ben az élességállítás ideje alatt nem látunk élőképet, csak az élességállítás megkezdése előtti állapotot. Ezek a nagy sebességű fókuszmódok valóban sokkal gyorsabbak, mint a normál élességállítás, pontatlanságot ekkor sem tapasztaltunk. Gyenge megvilágítás esetén a gép sarkára helyezett narancssárga AF segédfény lép működésbe, amelynek hatótávolsága nagylátószögnél 3-4 méter is lehet (a téma kontrasztosságától és fényvisszaverő képességétől függően). Sajnos a gyári adapter kis mértékben már belelóg a segédfény fénynyalábjába, bár ettől még működőképes marad, de a napellenző már jelentős mértékben leárnyékolja.


felvétel információk normál módban

felvétel információk „simple” módban

A kompozíció beállítására és a képek megtekintésére a gép hátulján 1,8″ képátlójú (az FZ4 modellnél 1,5″-os), 4,5 cm-es látható képméretű, 130 ezer képpontos TFT LCD, valamint 114 ezer pixeles elektronikus kereső használható. Az elektronikus keresőt dioptria korrekciós lehetőséggel is ellátták, méghozzá viszonylag nagy tartományban: -4 .. +4 dioptria. A megjelenítőkön látható színek gyönyörű élénkek, sok esetben itt élénkebbnek is látszik a felvétel, mint amilyen az monitoron vagy nyomtatásban lesz. Az LCD-t keresőként használva a lefedettség 98%-os. Az élőképen kívül a megjelenítőkre segédrácsot, vagy élő hisztogramot tehetünk, valamint az SLR fényképezőgépek keresőjéhez hasonlóan jobb oldalt és alul státusz sort helyezhetünk el (ekkor az élőkép mérete kisebb).

A gépet kétféle sebességű sorozat felvételi lehetőséggel is ellátták. A nagy sebességű sorozat a kezelési útmutató alapján 3 kép/mp sebességű, amelyet méréseink is igazoltak. A kis sebességű sorozatra 2 kép/mp értéket ad meg az adatlap, mi 2,25 kép/mp-et mértünk. A nagy sebességű sorozat 3 kép/mp-e a legtöbb esetre megfelelő gyorsaságot biztosít. A sorozatok hossza érdekes módon csak a tömörítési foktól függ, a felbontástól nem (ahogy azt már tapasztalhattuk az LZ sorozat tagjainál is). Fine képminőséget választva 4 képig, Standard minőségben 7 képig terjedhet a sorozat (mind a 4 Mpixeles FZ4-nél, mind az 5 Mpixeles FZ5-nél). Bár találkoztunk már nagyobb pufferű fényképezőgéppel, úgy gondoljuk, hogy a 7 kép hosszúság már jól használható. Mind normál, mind nagy sebességű sorozatnál a készített képek azonnal láthatók lesznek a kijelzőn.

A Panasonic többi modelljéhez hasonlóan az FZ4 és FZ5 is rendelkezik ún. végtelen sorozattal, amelynek során a készíthető képek száma csak a kártya kapacitásától függ, de ilyenkor természetesen a sorozat sebességét a memóriakártya gyorsasága is befolyásolja. A maximális sebesség az adatlap alapján 2 kép/mp, méréseink szerint 2,1 kép/mp, a puffer betelése után (256 MB-os Kingston SecureDigital kártyával) 1 kép/mp.

A fényképezőgéppel készíthetünk automatikus expozíció sorozatot is, 3 kép hosszban, a képek közötti Fé különbség 0,3..1 Fé lehet. Az expozíció-sorozatot kombinálhatjuk a hagyományos -2..+2 Fé-es expozíció-kompenzációval.


QuickTime videó (3998 kbps)
320×240; 0:08 mp; 3906 KByte

Videófelvételt 320×240 pixeles felbontásban készíthetünk, a kártya teljes kapacitásában, a hanggal együtt (az FZ4-nél hang nélkül) elmentett mozgókép 30 vagy 10 kép/mp frissítésű lehet. Az optikai zoom-ot csak a felvétel megkezdése előtt változtathatjuk, a videórögzítés során digitális zoom sem áll rendelkezésünkre. A felvétel során az élességállítás nem működik, de a fénymérés aktív. A videókat QuickTime formátumban rögzíti a fényképezőgép.

A képekhez hangmegjegyzést is készíthetünk (csak az FZ5-tel, FZ4-gyel nem), ezt akár lejátszás módban, akár felvétel módban, a kép elkészítése után közvetlenül is megtehetjük. Lejátszáskor max. 10 mp, közvetlen felvétel után max. 5 mp-es hangfelvételt rögzíthetünk. A hangfelvételt a fényképezőgéppel is meghallgathatjuk, mivel a gépre hangszóró is került (az FZ4 modell nem rendelkezik hangrögzítési képességgel) A gép nem a megszokott .wav formátumban menti a hangmegjegyzést a kártyára, hanem QuickTime videóként. A videófájl 640×480 pixelre leméretezett képet tartalmaz, ez alatt hallhatjuk a felvett hangot. Talán nem ez a leginkább helytakarékos megoldás, de mindenesetre így biztosan nem keveredik össze, hogy melyik hangfájl melyik képhez tartozik.

A felvételeket SecureDigital kártyára menthetjük el. A gyár 16 MB kapacitásút mellékel a fényképezőgéphez.

Az energiaellátást CGA-S002E típusjelű, 7,2 V-os, 680 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor biztosítja. A teljesen kimerült akkumulátort a külső töltő 1 óra 50 perc alatt tölti fel teljesen, amely 2 óra 45 perc folyamatos működéshez tárol elegendő energiát.