Röviden: HP Photosmart 8750 teszt

0

Mivel az A4-esnél nagyobb méretű nyomatokat általában nem kézből, közelről, hanem falra akasztva vizsgáljuk, a kevésbé részletgazdag és kevésbé egyenletes felületeket tartalmazó képek is tökéletesnek hathatnak. Elsősorban ez, másodsorban pedig a gyártási és üzemeltetési költségek csökkentésére való törekvés az oka annak, hogy a nagy formátumú fotónyomtatók többsége maximum 6 színnel dolgozik.A HP Photosmart 8750 az otthoni fotónyomtatók és a nagy formátumú professzionális fotónyomtatók kategóriáját próbálja összekötni. A Photosmart név ugyan az otthoni felhasználásra utal (a HP professzionális nyomtatócsaládja DesignJet néven kapható), képminősége akár professzionális igények kielégítésére is alkalmassá teszi.

A HP fotónyomtatók ismerőinek a Photosmart 8750 felépítése sok meglepetést nem okoz. Az alsó tálcás lapadagoló, a szinte minden kártyát kezelni képes kártyaolvasó, a gép tetején lévő monokróm LCD panel és a felhajtható fedél mind-mind megszokott elem. A szögletes, visszafogott dizájn talán kicsit idegen, de nekem kimondottan tetszett. A gép hátulján az elektromos bemenet és az high speed USB 2.0-ás csatlakozó közötti ethernet aljzat mutatja, hogy a HP nem csak az otthoni felhasználókat szeretné megcélozni ezzel a nyomtatóval. Egy hub-on vagy switch-en keresztül a hálózatra kapcsolt nyomtató önálló hálózati eszközként jelentkezik, így egy iroda vagy fotóstúdió bármelyik gépéről lehet nyomtatni, anélkül, hogy a nyomtató vezérlésére külön gépet kellene kineveznünk.


Mikor az íróasztalomat választottam, akkor úgy gondoltam, hogy akkora felülethez jutok, amit sosem fogok tudni telepakolni. Sajnos arra már rá kellett jönnöm, hogy a rendetlenség bármekkora teret képes elhódítani. A Photosmart 8750-est viszont rendrakás után is csak szűkösen tudtam elhelyezni a notebook-om mellett. Aki ilyen nyomtatót vesz, az sok hellyel készüljön.

9 szín 3 tintapatron

Ahogy említettem, a Photosmart 8750 az első 9 tintával dolgozó HP fotónyomtató. A HP-nál korábban megismert technológia szerint a tinta a nyomtatófejbe integrált tartályokban van. Minden fej három apró tartályt rejt magában, így a 9 szín eléréséhez 3 nyomtatófejre van szükség. A technológia előnye, hogy új tinta vásárlásakor új nyomtatófejet is kapunk, ami biztosítja az állandó nyomatminőséget (nincs eltömődés, beszáradás, koszolódás). A hátrány, hogy a három szín csak egyszerre cserélhető, tehát ha a nyomtatófejből akár csak egy szín is kifogy, akkor a másik két tartályban lévő tintát is ki kell dobni, hogy azt az egy üreset feltöltsük. Ez némileg megdrágíthatja a nyomtatást, pláne olyankor, ha a nyomatásnál a színek nem egyforma ütemben fogynak (és sajnos ez elég általános dolog).A kezdetek kezdetén a színes tintasugaras nyomtatók három színnel dolgoztak és ezekből, a tintacseppek sűrű egymás mellé csöpögtetésével keverték ki a fotókon megjelenő összes színt. Bár annak idején (90-es évek elején) nagy ovációval fogadtuk ezeket a nyomtatókat, a kis felbontás és a fekete hiánya miatt a színeket csak korlátozott mértékben tudták kikeverni. A problémát a gyártók is felismerték, így hamar megjelentek a feketével, majd később világos ciánnal és világos bíborral kiegészített nyomtatófejek. Így a klasszikus 6 színű tintasugaras nyomtatók a következő színeket használják: cián, világos cián, bíbor, világos bíbor, sárga és fekete. Tapasztalataink szerint ezzel az összeállítással már igen szép eredmény érhető el átlagos, színes fotók nyomtatásakor, a sötét, illetve a fekete tónusokkal azonban még akadhatnak gondok. Ezen a a gyártók két szürke tinta bevezetésével segítettek, így lehetővé vált a világosabb szürke felületek precíz nyomtatása is. Az emberi szem telített kék színhez való vonzódását kihasználva az így 8 színesre nőtt technológiát a HP egy élénk kék szín hozzáadásával növelte 9 színesre, így biztosítva az ég kékjének reprodukálhatóságát.

A Photosmart 8750 ilyen 9 színes rendszerrel van felszerelve. Az alapnak számító cián, bíbor és sárga színeket a 344-es (vagy 97-es) patron, a szürkéket és a feketét a 100-as (vagy 102-es) patron, a világos cián, világos bíbor és a kék színt pedig a a 101-es kódjelű patron biztosítja.

Persze ahhoz, hogy a színek olyanok legyenek, mint amit a monitoron látunk, fontos a színterek és a színprofilok megfelelő kiválasztása is. A digitális fényképezőgépek többsége által használt sRGB színtér egy univerzális és ezért közepes méretű színtér. Az Adobe által kifejlesztett Adobe RGB az előzőnél szélesebb spektrumon kínál színeket, így az ezzel rögzített képek tónusgazdagabbak lehetnek. A Photosmart 8750 mindkét színtér kezelésére képes, amit elsősorban a digitális tükörreflexes fényképezőgéppel fotózók tudnak kihasználni.

Színtartósság

A színek tartóssága egyre fontosabb nemcsak a felhasználók, de a gyártók számára is. A HP számára az amerikai Wilhelm Imaging Research Inc. (WIR) végzi a gyorsított színtartóssági teszteket. Ezek lapján a 97-es, a 101-es és a 102-es patronok használatakor az üveg alatt tartott kép 108 évig megőrzi a színeit. Ez a HP és a WIR szerint kb. kétszerese a hagyományos, kémiai eljárással készült fotók várható élettartamának. Bár ezeknek az adatoknak az ellenőrzése kissé körülményes lenne, ha csak a fele is igaz, akkor albumban tárolt, így fénytől az esetek nagy részében elzárt képek esetén valószínűleg nincs miért aggódnunk.

Nyomatméretek


Az SD kártya eltörpül a fotó mellett

A színek mellett a Photosmart 8750 erőssége a nagy méretű nyomtatás. Először azt hittem, hogy a nyomtató kifutó (tehát szegély nélküli) A3-as nyomtatásra képes. A legnagyobb használható papírméret azonban nem 420×297 mm, hanem 482×330 mm. Igaz, hogy ilyen méretű papírra nem tud kifutó képet nyomtatni, de a nyomtatási felület így is jóval meghaladja a mindenki által ismert A3-as méretet. Kisebb méretű lapokra a nyomtató szegély nélkül is képes nyomtatni. A legnagyobb méreten túl természetesen minden elterjedt méretben lehet a nyomtatóval dolgozni. Kártyáról való nyomtatásnál ráadásul felismeri a papír méretét és minőségét, és a végterméket ezekhez az adatokhoz igazítja.

Sebesség

A HP Image Zone szoftverrel egy 8 megapixeles (bár nyomtatási sebesség szempontjából irreleváns) fotó kinyomtatása legnagyobb méretben automatikus papírtípus felismeréssel (ami néhány másodpercet vesz igénybe) 11 perc 55 másodperc. A nyomtató így semmiképp sem nevezhető gyorsnak, de napi néhány képes terhelésnél ez valószínűleg elfogadható. (A nyomtatási időt a papír behúzásától a kész nyomat elengedéséig mértük.) A nyomtató havi terhelhetősége 1000 oldal, amit napi 8 órás munkaidőt alapul véve, egy műszakot számolva, legnagyobb méretben és legjobb minőségben nem is lehet összehozni.

Direkt nyomtatás

A Photosmart 8750-est felkészítették a ma divatos közvetlen nyomtatás szinte minden fajtájára. A dolog ott kezdődik, hogy van rajta négy kártyanyílás, amin keresztül a fotózásban ma használt összes kártyaformátumról (CompactFlash Type I és Type II, Secure Digital, MultiMedia, Memory Stick és xD) képes nyomtatni. A listában a SmartMedia, mint kifutott modell már nem szerepel. Az előlapon lévő USB csatlakozó egyrészt pen drive fogadására, másrészt pedig PictBridge szabvány használatával fényképezőgép kapcsolására használható. Ebbe a csatlakozóba dugható még az opcionálisan megvásárolható bt300-as BlueTooth adapter, amin keresztül akár kamerás mobilról is elküldhetjük a képeinket.kártyanyílások és egy USB csatlakozó USB 2.0-ás és ethernet csatlakozók

Az előző bekezdésben leírtak mind nagyon szépek, de valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy ekkora nyomatokat valaki fényképezőgépről vagy memóriakártyáról csak úgy látatlanban kinyomtat. A kártyanyílások használhatóságát ráadásul korlátozza, hogy a gép tetején lévő LCD monokróm, így csak szöveges üzenetek megjelenítésére alkalmas, a képek kiválasztására és esetleges módosítására nem.A monokróm LCD behajtva… … és kinyitva

Ha a nyomtatót számítógépre kötjük, akkor a beépített kártyanyílások USB 2.0-ás (tehát nagy sebességű) kártyaolvasóként is használhatók.

Értékelés


Hogy kellene-e? Ha az elkészült képeket nézem, akkor feltétlen! Ha racionálisan végiggondolom (havi hány ilyen méretű nyomatra van szükségen, mennyi helyet foglal el a készülék és mennyibe kerül), akkor valószínűleg nem lenne a válasz. Ezt a nyomtatót, bár professzionális képességekkel rendelkezik, a nálunk fejlettebb piacokon otthoni használatra készítették. Magyarországon biztosan kevesen lesznek, akik otthonra 140 ezer forintért vesznek ráadásul ekkora fotónyomtatót. Inkább a kisebb fotóműtermek, reklámcsapatok és marketing irodák remek kiegészítője lehet, de egy-egy építés előtt álló ház látványterve is jól mutathat egy ekkora fotón.

A nyomtatót a HP Magyarországtól kaptuk kipróbálásra. Köszönjük!