Kipróbáltuk: Panasonic DMC-FZ5 teszt

0

Kezelőszervek

A fényképezőgép nincs túlzsúfolva gombokkal, bár a gép kicsi, mégis sikerült logikusan, átgondoltan elhelyezni a kezelőszerveket, melyek egy része a felső részen, túlnyomó többsége a hátlapon található.
A gép tetejére a következő kezelőszerveket helyezték el:


felső kezelőszervek

(1) Zoomverzélő kapcsoló, amely az exponáló gomb körül elfordítható. Lejátszás módban 9 képes indexkép megjelenítését és a belenagyítást végezhetjük ennek segítségével. A képekbe történő belenagyítás 4x-es, 8x-os vagy 16x-os lehet (legnagyobb nagyításnál a kijelzőn 153 pixel széles képrészletet láthatunk, amely az 5 Mpixeles kép 16,7x-es nagyítását jelenti).

(2) Exponáló gomb

(3) Optikai stabilizátor üzemmódját kiválasztó nyomógomb. A képstabilizátor kikapcsolt állapotán kívül két üzemmódot használhatunk: Mode 1 állásban folyamatosan, míg Mode 2 állásban csak az exponáló gomb teljes lenyomott állapotában működik.


Indexkép és nagyítás

(4) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 9 állás közül választhatunk:

– mozgókép rögzítés: ekkor készíthetünk mozgóképeket, 320×240 pixeles (QVGA) felbontásban, választható 10 vagy 30 kép/mp sebességgel.

– SCN témamód: itt a témamód menüből választhatjuk ki a számunkra megfelelőt. Ezzel részletesebben a következő oldalon, a menüknél foglalkozunk.

– egyszerű mód: kezdők számára kialakított megoldás. Ilyenkor csak a felbontás (3 méret), a vakumód, az önkioldó és az ellenfény kompenzálás (magyarul derítés), és a normál sebességű sorozat mód állítható be. Az LCD-n ebben az esetben jelölések is másként láthatók, és a menü is jóval egyszerűbb. Valóban könnyebb így a gépet használni, így biztosan nem veszünk el a beállítások között. Az egyetlen dolog, amely ebben a módban a kezdőket nem szolgálja ki, hogy a felpattanó vaku ez esetben sem automatikus működésű, azt továbbra is kézzel kell kinyitni. A vaku szükségességére sajnos a gép nem figyelmeztet (az ellenfény kompenzálás viszont csak kinyitott vakuval működik).


információk lejátszás módban

review mód

– lejátszás mód: ebben az állásban bekapcsolva a fényképezőgépet az objektív nem tolódik ki, így biztonságosan nézhetjük végig az elkészített képeket. A lejátszás képernyőjén a következő információkat olvashatjuk le: felbontás, minőség, hisztogram, használt üzemmód, rekeszérték, zársebesség, érzékenység, vakumód, fehéregyensúly, dátum és idő. Mivel ez a tárcsa egy külön állapota, így felvétel-prioritásról itt nem beszélhetünk. Van azonban a gépnek egy felvétel-prioritásos lejátszása is, ez az egyszerűsített gyorsnézet, amely a hátlapon lévő „le” nyíllal kapcsolható be. Ilyekor a nagyítás maximális mértéke csak 8x-os. Ennek a módnak az előnye, hogy ilyenkor a kiégett részeket is villogtatja a fényképezőgép, amelyet sajnos normál lejátszás módban nem érhetünk el.

– P mód: programautomatika. A zársebesség és a rekeszérték kivételével minden kézileg megadható.

– A, S, M állások: rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás és teljes kézi üzemmódok. Nagylátószögnél a következő rekeszértékek közül választhatunk: F2,8; F3,2; F3,6; F4,0; F4,5; F5,0; F5,6; F6,3; F7,1; F8,0, vagyis 1/3-ad blendénként állíthatjuk a rekeszt. Zársebesség-előválasztásban a használható értékek: 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3,2; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000. Ahogy a Canon PowerShot G sorozatú gépeinél is tapasztalhattuk, az FZ5-ös is a rekeszértéktől teszi függővé a használható legnagyobb zársebességet. Ez azt jelenti, hogy az 1/2000 mp-es legnagyobb zársebességet csak F8-as rekeszállás mellett használhatjuk, F5,6-7,1-nél 1/1600 a maximális érték, F4-5-ig 1/1300, és F2,8-3,6-ig 1/1000 a használható legnagyobb zársebesség.
– makró mód: nagylátószögnél adatlap szerint 5 cm-es a legkisebb tárgytávolság, mi ezzel szemben a CCD-től (filmsíktól) mérve 11 cm-es, a frontlencsétől mérve 3 cm-es tárgytávolságnál értük el a legnagyobb nagyítást. Nagylátószögön kívül még teljes tele állásban makrózhatunk, amely 90 cm-es tárgytávolságával akár ijedősebb lepkék fotózására is alkalmassá teszi a fényképezőgépet.

(5) Sorozat: normál és nagy sebességű sorozat módokon túl a végtelen sorozatot is itt állíthatjuk be, amely során akár a teljes kapacitását kitölthetjük a memóriakártyának.


hátsó kezelőszervek

A váz hátlapjára került a legtöbb kezelőszerv, amelyek az alábbiak:

(1) Vaku felpattintó gombja: mechanikus működésű, egy egyszerű reteszt old ki.

(2) EVF/LCD: az elektronikus kereső és a hátsó LCD között válthatunk segítségével. A SetUp menüben beállítható, hogy a lejátszás akkor is a hátsó LCD-n történjen, ha keresőnek az EVF-et használjuk.

(3) Display: az LCD-n és az elektronikus keresőben megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk meg. Felvételkor a csak fókuszkeret, normál megjelenítés, normál+élő hisztogram, SLR-hez hasonló státuszsoros


Felvételi információk

mód, és segédrács nézeteket használhatjuk, míg lejátszáskor a csak képet mutató, a normál és a részletes adatokat (valamint hisztogramot) megjelenítő módot választhatjuk ki.

(4) Exposure gomb: csak A, S, M módokban van hatása, megnyomására a rekesz és/vagy zársebesség értékeit állíthatjuk be.

(5) Be- és kikapcsolásra szolgáló tolókapcsoló.

(6) MENU gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a menübe juthatunk a segítségével. A menükről részletesebben a következő oldalon írunk.

(7) Négyirányú vezérlőnyilak: a menüben történő navigáláshoz, lejátszáskor a képek kiválasztásához, felvétel állásban pedig a következő funkciók elérésére szolgál:

– fel: expozíció-kompenzáció, automatikus expozíció-sorozat, fehéregyensúly finomhangolás 20 lépésben, vaku teljesítmény kompenzáció

– le: felvétel-prioritásos gyors lejátszás mód, kiégett részeket villogtatva

– balra: 2 vagy 10 mp-es önkioldó

– jobbra: vaku üzemmód: derítés, hosszú szinkron vörösszem-hatás csökkentéssel, automatikus, automatikus vörösszem-hatás csökkentéssel.

(8) Focus / törlés gomb: felvétel üzemmódban csak akkor van hatása, ha a felvétel menüben az automatikus élességállítás indítására ezt a gombot állítottuk be. Ez esetben ezzel a gombbal tudunk élességet állítani, az exponáló gomb csak az exponálásra szolgál. Lejátszáskor egy, több vagy az összes fotó törlésére használható.