Kipróbáltuk: Panasonic DMC-FZ5 teszt

0

Menürendszer

A Panasonic DMC-FZ5 menürendszere kétszintű. Az egyszerűbb menüket a piros szívvel jelölt „simple” módban és a téma módban (SCN) érhetjük el. A bonyolultabb, részletesebb beállítást lehetővé tevő menü a többi módokban használható.

A menük egyébként jól áttekinthetők, még a részletes menüben sem lehet elveszni. Minden beállítás a helyére került, nincs illogikus megoldás.


egyszerűsített menü

Kezdjük az egyszerűbb menükkel:


Az egyszerű kezelést a program-tárcsán piros szívvel jelezték. Ilyenkor a rengeteg funkció helyett csak a legfontosabbakat érhetjük el: képméret (legnagyobb, 1600×1200 pixeles 10×15 cm-es papírképekhez és VGA felbontás e-mailekhez), automatikus gyorslejátszás, csipogás hangereje (ki, halk, hangos), dátum és óra beállítása.
téma módok

A program-tárcsát SCN állásba forgatva a menü gombbal választhatjuk ki, hogy melyik téma-módot szeretnénk használni (a SetUp Auto Scene Menu bekapcsolt állapotában ha a programtárcsát ide mozgatjuk, automatikusan megjelenik ez a menü). Az egyes téma-módokról a jobbra nyíllal lehet részletes információkat megtudnunk. A használható téma-módok a következők: portré, sport, tájkép, éjszakai tájkép, éjszakai portré, svenkelés, tűzijáték, /party, hó.felvétel menü

A teljes részletességű felvétel menüben a következő beállításokat végezhetjük el:
fehéregyensúly (auto, napfény, felhős, izzó, kézi, kézi beszabályozás), érzékenység (auto, ISO80-400), felbontás (5; 3; 2; 1,3 Mpixel; VGA, HDTV), tömörítései fok (Fine, Standard), hangmegjegyzés felvétel után, fénymérés (középre súlyozott átlag, mátrix, szpot), AF mód (9 pontos, 3 pontos nagy sebességű, széles területű nagy sebességű, széles területő, középpontos), folyamatos AF, AF indítása (exp. gomb, vagy Focus gomb), AF segédfény engedélyezése (ki/be), digitális zoom engedélyezése, színeffekt (ki, hideg, meleg, fekete-fehér, szépia), kép korrekció (természetes, standard, élénk), animáció készítés.

Ez utóbbi módban 320×240 pixeles képeket készíthetünk, melyeket utólag 5 vagy 10 kép/mp-es animációvá fűzhetünk össze.


lejátszás menüHa lejátszás módban nyomjuk meg a Menu gombot, a képekkel kapcsolatban a következőket tehetjük meg:
automatikus képforgatás, képforgatás, törlés elleni védelem (egy kép, több kép), nyomtatásra kijelölés (egy kép, több kép), diavetítés, hangmegjegyzés készítése adott képhez, leméretezés (3 Mpixel vagy kisebbre), képkivágás, formázás.Set-Up menü

Mind a felvétel, mind a lejátszás menüből elérhető a SetUp menü.

A SetUp-ban a fényképezőgép alapbeállításai végezhetők el, ezek a következők:

Aktuális megjelenítő fényereje (7 állás), automatikus megtekintés felvétel után (ki, 1, 3 mp, belenagyítás), lejátszás az LCD-n (ki/be), automatikus kikapcsolás (ki, 1-10 perc), hangjelzés (ki, halk, hangos), exponálás hangereje, visszajártszás hangereje, dátum és óra beállítása, fájl sorszámozás újraindítása, paraméterek alaphelyzetbe hozása, USB mód, kiégett részek villogtatása, videó kimenet rendszere (PAL/NTSC), SCN módban menü automatikus megjelenítése, menünyelv.


Ahogy azt már az LZ2-nél tapasztaltuk, felvétel módban csak NTSC szabványú jelet hajlandó kiadni a gép, még akkor is, ha a menüben PAL rendszer volt kiválasztva. Ezt az LZ2-nél még csak egyedi problémának gondoltuk, de az FZ5-nél ugyanezt tapasztaltuk, így ez általános problémának tűnik, ami persze elsősorban csak nekünk okozott gondot (a menüképek felvétele miatt), de valós helyzetben ritkán nézegetjük a felvétel élőképét TV-n.